Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Εβαλαν χέρι στα αποθεματικά για να πληρώσουν τις επικουρικές του Μαρτίου


ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΑΡΚΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Χέρι στα αποθεματικά, σπάζοντας αυτή τη φορά 90 εκατ. ευρώ από τα κουρεμένα ομόλογα, έβαλε άλλη μία φορά η Διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), καθώς δεν είχε να πληρώσει τις συντάξεις του Μαρτίου.
Υπενθυμίζουμε ότι... 

το ταμείο είχε πάρει ανάλογη απόφαησ και πριν από δύο μήνες όταν έσπασε ομόλογα 50 εκατ. ευρώ στην ονομαστική τους αξία, που σημαίνει σε χαμηλότερη τιμή από την αρχική τιμή κτήσης τους.

Την αποκάλυψη κάνει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» τονίζοντας ότι η νέα ρευστοποίηση των 90 εκατ. ευρώ έγινε σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή κτήσης και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/3 της πληρωμής συντάξεων Μαρτίου που ανέρχονται σε 280 εκατ. ευρώ για 1,1 εκατ. δικαιούχους επικουρικής σύνταξης. Δηλαδή, τα έσοδά του είναι 190 εκατ. και για τα άλλα 90 εκατ. που λείπουν από τις συντάξεις πουλάει τα κουρεμένα ομόλογα μισοτιμής.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, στην περίπτωση που χρειαζόταν να ρευστοποιηθούν στο σύνολό τους τα αποθεματικά του ΕΤΕΑ, επαρκούν μόνο για συντάξεις 3-4 μηνών, ενώ αν υπολογιστούν και άλλες 135.000 συντάξεις που είναι σε λίστα αναμονής, τότε τα αποθεματικά θα μπορούσαν να συντηρήσουν το Ταμείο μέχρι τον Μάιο.

Το ταμείο έχει κηρύξει άτυπα στάση πληρωμών, αφού πλέον μόνο με την πώληση των ομολόγων (δηλαδή της προίκας των σημερινών και κυρίως των μελλοντικών συνταξιούχων) είναι σε θέση να καταβάλει τις συντάξεις.

Αν και κατά κανόνα και διαχρονικά τα αποθεματικά είναι ο κουμπαράς για τις μελλοντικές συντάξεις, η διοίκηση του Ταμείου ισχυρίζεται ότι λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις επειδή τα αποθεματικά υπάρχουν για να πληρώνονται οι σημερινοί συνταξιούχοι.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ πάντως, αν συνεχιστεί η ίδια τακτική, είναι ζήτημα λίγων μηνών μέχρι ο κουμπαράς των επικουρικών συντάξεων να μηδενιστεί τελείως.