Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ : Νηστικό αρκούδι δε χορεύει αλλά ... με τον Μπαξεβάνη μαγειρεύει!!!

Τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1΄του 2ου Δ.Σ. Λεπτοκαρυάς στα πλαίσια ενός project για την υγιεινή διατροφή και τη μεσογειακή κουζίνα, μαζί με τη δασκάλα τους, μαγείρεψαν στην ταβέρνα "Κάβος", στην παραλία της Λεπτοκαρυάς υπό τις οδηγίες του φημισμένου σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη. Ετοίμασαν... 

πιτάκια και κρέπες με μυρωδικά και βότανα της κρητικής γης και της γης της Πιερίας. Απ΄ όλα είχε ο μπαξές, σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια, παπαρούνες, σπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, μάραθο, δυόσμο κ.α., καθώς και μπόλικη διάθεση. Με χαρά ακολούθησαν και οι μαμάδες και κάποιοι μπαμπάδες του τμήματος και αυτοί με τη σειρά τους τις οδηγίες του σεφ και έγιναν και αυτοί για λίγο παιδιά. Οι μυρωδιές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μεθυστικές. Χαράκτηκαν για πάντα στις μνήμες μας και θα μας συντροφεύουν μια ολάκερη ζωή, μαζί με τη γνώση και την εμπειρία.Είχε άραγε δίκιο ο Αινστάιν που είπε ότι εκπαίδευση είναι αυτό που απομένει μετά από όσα θα έχουμε ξεχάσει από αυτά που έχουμε μάθει στο σχολείο; Ποιος το ξέρει;

Ένα μεγάλο μπράβο στους γονείς και στους μαθητές για το ζήλο που επέδειξαν..Και το μπράβο είναι ακόμα μεγαλύτερο για την πρωτοβουλία των γονιών να επενδύσουν σε ότι καλύτερο έχουν...στα ίδια τους τα παιδιά.
Και λίγα λόγια για τον κ. Μπαξεβάνη. Είναι γαστρονομικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό, για τον ΟΠΕ, στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ε.Ε. και σε γνωστά ξενοδοχεία του Ντουμπάι,του Παρισιού, της Ελβετίας και της Ν. Υόρκης.Διευθύνει την κουζίνα του εστιατορίου "Ελιά" στο Ντουμπάι, στο Majestic Hotel που βραβεύεται κάθε χρόνο. Είναι γαστρονομικός σύμβουλος σε διάφορα εστιατόρια της Ελλάδας.
Κάθε καλοκαίρι γυρίζει στην αγαπημένη του Ελούντα για να μας μαγεύει στο όμορφο παραδοσιακό εστιατόριο "ferryman" του φίλου του Άκη Σφυρογιαννάκη, ακριβώς πάνω στην ακρογιαλιά, δημιουργώντας μια παραδοσιακή κουζίνα με ξυλόφουρνο.

Παράλληλα, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ξεκινά πριν από πολλά χρόνια τα μαθήματα μαγειρικής για παιδιά σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την "κακοφαγία", υποστηρίζοντας ότι και τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην γαστρονομική εκπαίδευση.
Να ευχαριστήσουμε θερμά την ταβέρνα "Κάβος", την κα Φωτεινή και Ευαγγελία Τσαρούχα, καθώς και το προσωπικό του μαγαζιού για την υπέροχη φιλοξενία.Ευχαριστούμε θερμά το ξενοδοχείο "Ιφιγένεια", τον ιδιοκτήτη κ. Αθανάσιο Κατέλα και την υπεύθυνη φιλοξενίας κα Πόπη για τη δωρεάν παραμονή του σεφ. Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Ζντάνη, αντιδήμαρχο Δ. Δίου Ολύμπου και ιδιοκτήτη super market για τη χορηγία των υλικών που χρειάστηκαν για το μαγείρεμα.Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί και η βοήθεια του κ. Θεόδωρου Κατσαρού. Τέλος ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιώργο Αρζάνα και την υπέροχη σύντροφό του Άννα για τη φιλοξενία στο χώρο του Γεωφυσικού Μουσείου Ολύμπου, του οποίου είναι ιδιοκτήτες.
Για το Α1΄ του 2ου Δ.Σ. Λεπτοκαρυάς
Οι γονείς και οι μαθητές μαθήτριες του τμήματος