Η. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΗΡΕΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα και κυρίως οι επαγγελματικοί κλάδοι του νομού τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που συγκάλεσε το Δ.Σ του Επιμελητηρίου Πιερίας το απόγευμα της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου 2016, παρουσία των τεσσάρων βουλευτών Πιερίας καθώς και των συνδικαλιστικών φορέων.
Εκ...
μέρους του Δ.Σ, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου περιέγραψε το ασφυκτικό οικονομικό-φορολογικό περιβάλλον στο οποίο είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν σήμερα οι επιχειρήσεις και πρότεινε μια σειρά μέτρων τα οποία, όπως είπε, “αν υλοποιηθούν θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς το δρόμο της πολυπόθητης ανάπτυξης. Διαφορετικά θα μιλάμε για κλείσιμο, πτωχεύσεις επιχειρήσεων αλλά και για φυγή στο εξωτερικό”.
“Απευθύνομαι στην κοινή λογική που όλοι διαθέτουμε. Ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στο πλαίσιο μίας υφεσιακής οικονομίας και μίας ταλαιπωρημένης κοινωνίας. Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε οικονομικές πολιτικές, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως εσφαλμένες ακόμη και από τους εμπνευστές τους και αναφέρομαι στις διαπιστώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου” ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημειώνοντας ότι με οριζόντιες περικοπές και αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων δεν μπορούμε, όπως είπε, να ελπίζουμε σε καμία θετική εξέλιξη. “Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με μέτρα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αλλά αντίθετα το επιδεινώνουν”, τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου και αποτύπωσε σε αριθμούς τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει καθημερινά ένας επιχειρηματίας. Όπως είπε, σήμερα ένας επιχειρηματίας καλείται να πληρώσει 29% φόρο επιχειρήσεων, προκαταβολή φόρου που φτάνει στο 100%, 5-10% εισφορά αλληλεγγύης, ΦΠΑ 24%, φόρο μερισμάτων 15%, ΕΝΦΙΑ για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίρια με παράλληλη μείωση των δόσεων από 6 σε 5, εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ αυξημένες κατά 0,50%, αυξημένους φόρους στην ενέργεια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και την τηλεφωνία. Παράλληλα η χαμηλη ζήτηση, η έλλειψη ρευστότητας, η αδυναμία πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δημιουργούν, όπως ειπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, ένα ασφυκτικό κλίμα στην αγορά.
“Με τα νέα φορολογικά μέτρα και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ένας επιχειρηματίας υποχρεώνεται ουσιαστικά να καταβάλει στο κράτος από το 50% έως και το 74% των κερδών του, όταν σε γειτονικές χώρες η επιβάρυνση δεν ξεπερνά το 27%” υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Τις περιορισμένες-αν όχι- μηδενικές αντοχές των επιχειρήσεών τους περιέγραψαν ένας προς έναν οι εκπρόπωποι των παραγωγικών φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Η διατήρηση και η αύξηση του ΕΝΦΙΑ, η μη ελαστική αντιμετώπιση στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η μη υποστήριξη της Πιερίας ως τουριστικής περιοχής από το κύμα των προσφύγων και τις επιπτώσεις που αυτό επέφερε κατά την θερινή τουριστική περίοδο, η “επιδρομή” της ΔΕΗ και το κόψιμο του ρεύματος σε επιχειρήσεις και η δυνατότητα να υπάρχει μία πιο ανεκτική πολιτική από την πλευρά του παρόχου ρεύματος ήταν τα βασικότερα προβλήματα στα οποία στάθηκαν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών, περιγράφοντας το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκονται, κατά κύριο λόγο, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
“Οι ελληνικές επιχειρήσεις χάνουν κάθε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα γι΄αυτό και πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα” σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου παρουσιάζοντας αναλυτικά στους βουλευτές τις προτάσεις του Επιμελητηρίου η υλοποίηση των οποίων, όπως σημείωσε, θα αποκαταστήσει την ηρεμία στην επιχειρηματική κοινότητα που βάλλεται πανταχόθεν.
Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου συνοψίστηκαν στις εξής:
1. Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, ο οποίος να μην ξπερνά το 20%.
2. Ακατάσχετο στο λογαριασμό όψεως, ώστε να μπορεί μια επιχείρηση να συνεχίσει τη λειτουργία της.
3. Μείωση της προκαταβολής φόρου, που να μην ξεπερνά το 50%.
4. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα βιομηχανικά, βιοτεχνικά και εμπορικά κτίρια.
5. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των 600 ευρώ.
6. Πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ, με την καταβολή των τρεχουσών οφειλών.
7. Διατήρηση του δικαιώματος της ρύθμισης των 100 δόσεων ως ανεξάρτητο ποσό οφειλής, αποδεσμευμένο από άλλα χρέη.
8. Κατάργηση του υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση τα κέρδη. Επανεξέταση του τρόπου υπολογισμού τους.
9. Ρύθμιση των κόκκινων δανείων, με επιμήκυνση της αποπληρωμής τους τουλάχιστον για 25 χρόνια. Παράλληλα αφαίρεση των τόκων από το 2009 που ξεκίνησε η κρίση και καθορισμός δόσεων σύμφωνα με την βιωσιμότητα της επιχείρησης.
ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΏΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που σχετίζονται με το επιχειρείν καθώς και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων αναφέρθηκαν από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα η κ. Σκούφα αναφερόμενη στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο σημείωσε ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, 6.500 φάκελοι επιχειρήσεων που είχαν υποβάλει αίτημα για να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο παρέμεναν ανεξερεύνητοι. Ενώ, βάσει στοιχείων, όπως είπε, μόλις το 5% των επιχειρήσεων εισέπραξε επιχορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το Υπουργείο φιλοδοξεί, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Σκούφα, μέχρι το Μάρτιο του 2017 να έχουν αξιολογηθεί όλα τα αιτήματα με τις προσλήψεις επιπλέον 200 αξιολογητών φακέλων (σύνολο 350) και να έχουν καταβληθεί οι επιχορηγήσεις.
Επιπλέον, όπως είπε, στις 15 Οκτωβρίου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ που αφορούν στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.
Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό σημείωσε ότι βάσει του νέου νόμου οι ασφαλισμένοι επαγγελματίες και οι αγρότες δεν θα πληρώνουν βάσει ασφαλιστικής κλάσης (ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης) αλλά σύμφωνα με το καθαρό φορολογητέο εισόδημα.
Εξάλλου στην αναφορά της στα “κόκκινα” δάνεια τόνισε ότι θα υπάρξει εξωδικαστικός τρόπος διευθέτησής τους.
Στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που δεν ευνοεί την παραγωγικότητα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής σημειώνοντας ότι τα μνημόνια θα είχαν αποφευχθεί αν στηριζόταν η Ελλάδα στην παραγωγική βάση. Και ο κ. Τζαμακλής έκανε αναφορά στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο σημειώνοντας ότι το 44% των ενισχύσεων διοχετεύθηκε στο 4% των επιχειρήσεων.
Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ έκανε λόγο για έναν άδικο νόμο ο οποίος, σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης κάποια στιγμή θα αντικατασταθεί με τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. “Δεν τα καταφέραμε στα δύο πρώτα χρόνια αλλά δεν ξεχάσαμε τις δεσμεύσεις μας” είπε συγκεκριμένα ο κ. Τζαμακλής σημειώνοντας ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απολογητές της κυβέρνησης αλλά της ασκούν κριτική και προσπαθούν και οι ίδιοι να βελτιώσουν κάποια πράγματα.
Στην εισπρακτική πολιτική της ΔΕΗ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης σημειώνοντας ότι από 30% προκαταβολή και 8 δόσεις, που ήταν μέχρι πρότινος, απαιτείται πλέον το 15% του οφειλόμενου ποσού και οι δόσεις αυξήθηκαν σε 10-12 ενώ, όπως είπε, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα διευκόλυνση προς όφελος των καταναλωτών που κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος.
“Είμαστε εδώ για να γίνουμε κοινωνοί των προβλημάτων τα οποία, ούτως ή άλλως βιώνουμε όσοι είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι επιχερήσεις ανά την Ελλάδα γι αυτό και πρέπει σε συνεργασία με τους βουλευτές των άλλων νομών να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για να πιέσουμε ώστε να βελτιωθούν κάποια πράγματα” ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κουκοδήμος υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των βουλευτών και όχι μετάθεση ευθυνών από τους νυν στους προηγούμενους. “Είστε κυβέρνηση και τα στοιχεία του αναπτυξιακού νόμου, μπορείτε να τα πάτε στη δικαιοσύνη” σημείωσε απαντώντας στα όσα ανέφεραν για το θέμα οι βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο όπως είπε , μέχρι το 2018 δεν θα πρέπει να δίνουμε υποσχέσεις γιατί ως Βουλή, ως χώρα, ως κοινωνία υπογράψαμε μία συμφωνία με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, η οποία δεν μπορεί ν’ αλλάξει. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι η μάχη για την Πιερία θα πρέπει να δοθεί από κοινού με τους συναδέλφους άλλων περιοχών που αντιμετωπίζουν ίδια ή παρόμοια προβλήματα και να πιέσουν ώστε ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων που παρουσιάσε το Επιμελητήριο να μπορέσει να ικανοποιηθεί.