Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Μακάκοι έμαθαν πώς να… εκβιάζουν τους τουρίστες!



Αγαπητοί επισκέπτες του Ουλουγουάτου, προσοχή στα προσωπικά σας αντικείμενα: οι πανούργοι μακάκοι που ζουν δίπλα σε έναν ναό στο Μπαλί της Ινδονησίας κλέβουν τα υπάρχοντα των τουριστών και αρνούνται να τα επιστρέψουν αν δεν... 






πάρουν έναν μεζέ για λύτρα. Οι μακάκοι του είδους Macaca fascicularis ζουν συχνά κοντά στους ανθρώπους, από τους οποίους κλέβουν φαγητό σε κάθε ευκαιρία. Στον ναό του Ουλουγουάτου, όμως, η πονηριά τους φτάνει σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Οι αδίστακτες μαϊμούδες κλέβουν κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου ή ό,τι άλλο βρουν, και στη συνέχεια περιμένουν το προσωπικό του ναού να τους προσφέρει λίγη τροφή ως αντάλλαγμα για την επιστροφή των κλεμμένων.



Αν και υπήρχαν αρκετές ανεκδοτολογικές αναφορές για την απαράδεκτη συμπεριφορά τους, η μελέτη της Φάνι Μπρότκορν, ειδικής στα πρωτεύοντα θηλαστικά στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο, είναι η πρώτη που προσφέρει επιστημονική τεκμηρίωση. «Πρόκειται για μοναδική συμπεριφορά. Ο Ναός Ουλουγουάτου είναι το μόνο μέρος στο Μπαλί όπου έχει καταγραφεί κάτι τέτοιο» λέει η ερευνήτρια στο περιοδικό New Scientist.

Η Μπρότκορν και οι συνεργάτες της πέρασαν τέσσερις μήνες παρατηρώντας τις μαϊμούδες του ναού. Διαπίστωσαν ότι, μεταξύ των τεσσάρων ομάδων μακάκων που ζουν στην περιοχή, τα περιστατικά κλοπής και εκβιασμού είναι συχνότερα στις δύο ομάδες που ζουν πλησιέστερα στους ανθρώπους. Ήταν επίσης συχνότερα σε ομάδες με πολλά νεαρά αρσενικά άτομα, τα οποία είναι πιθανότερο να επιδίδονται σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.

Οι μακάκοι μιας πέμπτης ομάδας που εμφανίστηκε πρόσφατα στην περιοχή άρχισαν κι αυτοί να κλέβουν, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Primates. Οι παρατηρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εγκληματική συμπεριφορά των μακάκων είναι μαθημένη και όχι έμφυτη. Το γεγονός ότι αυτή η συμπεριφορά δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλες περιοχές όπου ζει το συγκεκριμένο είδος «υποδεικνύει ότι μπορεί πράγματι να πρόκειται για μια νέα συμπεριφορική παράδοση στα πρωτεύοντα, μια παράδοση που μας διδάσκει ότι νέες παραδόσεις μπορεί να αφορούν την κλοπή και την ανταλλαγή μεταξύ διαφορετικών ειδών» λέει η Μπρότκορν.

Η ερευνήτρια έπεσε και η ίδια θύμα των κλεφτών «πολλές φορές» στη διάρκεια της μελέτης. «Οι μαΐμούδες συνέχεια προσπαθούσαν να κλέψουν το καπέλο, το στιλό μου, ακόμα και τα ερευνητικά δεδομένα!».

πηγή: in.gr