Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Ο «ΔΙΑΛΑΚΤΙΚΟΣ» ΖΑΕΦ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ, ΑΛΛΑ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ» ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...


Τη Δευτέρα το βράδυ αναρτήθηκε στη ιστοσελίδα της βουλής των Σκοπίων το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης συνεργασίας του σοσιαλδημοκρατικού SDSM και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας.

Στο... 

 
 
 
 
πρόγραμμα, που κατέθεσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, περιλαμβάνεται κεφάλαιο που αναφέρεται στην προοπτική ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, του οποίου μια πρώτη ανάγνωση δημιουργεί την ισχυρή αίσθηση ότι οι Σκοπιανοί γείτονές μας παραμένουν αμετανόητοι στα φλέγοντα ζητήματα της ονομασίας και της εθνικής τους ταυτότητας.

Στο κεφάλαιο με τίτλο «Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” – μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διαβάζουμε ότι τα Σκόπια επιθυμούν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο έτος 2018.

Στόχος της εξωτερικής πολιτικής της νέας σκοπιανής κυβέρνησης είναι το πολυεθνικό κρατίδιο να «επιστρέψει σε ηγετική θέση στην περιοχή».

Όπως άπαντες γνωρίζουμε, το εν λόγω βραχύβιο κρατίδιο (ιδρύθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1991), δηλαδή «υπάρχει» μόλις 26 χρόνια, ουδέποτε είχε κάποια «ηγετική θέση στην περιοχή».

Εάν η εν λόγω διατύπωση αναφέρεται στο αρχαίο ελληνικό βασίλειο της Μακεδονίας, τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα και δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί.

Παρακάτω στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι η νέα σκοπιανή κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει σε διεθνές επίπεδο να αμφισβητηθεί σε κανέναν πολίτη της πΓΔΜ η εθνοτική, πολιτιστική, γλωσσική, θρησκευτική ιδιαιτερότητά του… (…). Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια το ίδιο να υλοποιηθεί και στις σχέσεις με τους γείτονες, για την ευημερία όλων στην περιοχή και ευρύτερα στην Ευρώπη».

Λίγο παρακάτω αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η νέα σκοπιανή κυβέρνηση «…θα εργαστεί πραγματικά και δραστήρια για την υπέρβαση της διένεξης που επιβλήθηκε από την μεριά της Ελλάδας, χωρίς όμως να αποδεχτεί οποιαδήποτε συζήτηση για ζητήματα ταυτότητας», δηλαδή επιμένουν ότι είναι «Μακεδόνες» και διαβεβαιώνουν ότι «για τις πιθανές λύσεις [σ.σ. προφανώς για την ονομασία] θα διαβουλευτούμε με τους πολίτες».

Δεν μας λένε, βεβαίως, ποια είναι η ταυτότητά τους. Είναι σλαβομακεδόνες, δηλαδή βουλγαρόφωνοι σλαβικής καταγωγής κάτοικοι της γεωγραφικής περιοχής που ορίζεται ως Μακεδονία (και η οποία δεν έχει σχέση με το αρχαίο μακεδονικό βασίλειο που βρίσκεται σχεδόν όλο εντός της ελληνικής επικράτειας), είναι βουλγαρόφωνοι ελληνικής καταγωγής Μακεδόνες, ή αναφέρονται στον εξωφρενικό και ανιστόρητο ισχυρισμό τους, ότι είναι δηλαδή απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων οι οποίοι, σύμφωνα με αυτούς τους παραχαράκτες της ιστορίας, δεν ήταν Έλληνες αλλά ένα άλλο έθνος.

Οφείλουν λοιπόν να ορίσουν ταυτότητα, διότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί ότι η ελληνική δωρική φυλή των Μακεδόνων δεν ήταν Έλληνες για να κάνει το «χατίρι» σε κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο βουλγαρόφωνους, αφού ο υπόλοιπος πληθυσμός των Σκοπίων είναι Αλβανοί, Τούρκοι, Τσιγγάνοι, Σέρβοι και υπάρχουν φυσικά και 200.000 Έλληνες μειονοτικοί για τους οποίους δεν γίνεται προς το παρόν κουβέντα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και δεν θα γίνει στο μέλλον συζήτηση.

Στο ίδιο πνεύμα, το πρόγραμμα της νέας σκοπιανής κυβέρνησης αναφέρει:

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν θα επιτρέψει προσπάθειες για την αλλαγή της εθνικής, γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας του “μακεδονικού” λαού, καθώς και οποιασδήποτε άλλης εθνοτικής κοινότητας της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”».

Επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να ορίσουν ταυτότητα. Ποια ταυτότητα εννοούν ότι έχουν.

Πάμε τώρα στο ακόμα πιο ενδιαφέρον. Η νέα σκοπιανή κυβέρνηση διακήρυξε ότι «μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, θα μεριμνήσει για την κατάσταση της εθνικής “μακεδονικής” μειονότητας στις γειτονικές χώρες. Θα ανανεώσουμε την υποστήριξη στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τη γλώσσα, με βιβλία, σχολικά εγχειρίδια, παραστάσεις, διαλέξεις, εκδηλώσεις, σε κάθε περίπτωση χωρίς ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων και με πλήρη σεβασμό προς αυτούς».

Θα ζητήσουν δηλαδή, αυτό εννοούν, αναγνώριση ψευδομακεδονικών μειονοτήτων σε Αλβανία, Ελλάδα και Βουλγαρία. Στην Αλβανία υπάρχουν περίπου 100.000 βουλγαρόφωνοι που πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε ως βουλγαρική μειονότητα. Οι Σκοπιανοί λένε ότι αυτοί οι άνθρωποι που μιλάνε βουλγάρικα στην Αλβανία δεν είναι Βούλγαροι αλλά… «Μακεδόνες».

Να σημειωθεί ότι και η υποτιθέμενη «μακεδονική γλώσσα» που μιλάνε οι Σκοπιανοί είναι τα βουλγαρικά. Στην Ελλάδα δεν είναι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι που είναι δίγλωσσοι σήμερα στη Μακεδονία, ενώ το εξωφρενικότερο όλων, και εδώ είναι που σίγουρα θα αντιδράσουν άγρια οι Βούλγαροι, είναι ότι οι βουλγαρόφωνοι ψευδομακεδόνες Σκοπιανοί ισχυρίζονται ότι έχουν βουλγάροφωνη «μακεδονική» μειονότητα και μέσα στη Βουλγαρία. Δηλαδή, λένε ότι κάποιοι Βούλγαροι που μιλάνε βουλγαρικά δεν είναι Βούλγαροι αλλά «Μακεδόνες».

Αυτά για αρχή και αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια…