Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Τα Οπτικά Ανδρεάδη σας ενημερώνουν για τους Φακούς Επαφής


Ο φακός επαφής (ή αναφερόμενος απλά ως φακός) είναι ένα διορθωτικό, κοσμητικό ή και θεραπευτικό μέσο που χρησιμοποιείται από ανθρώπους με προβλήματα όρασης όπως μυωπία, αστιγματισμό, υπερμετρωπία και πρεσβυωπία. Είναι μια μικρή φακοειδής οφθαλμική πρόθεση που τοποθετείται πάνω στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού.

Χρειάζεται... 

 
 
το βλεφάρισμα του ματιού ώστε να παίρνει το δάκρυ για καθαρίζεται και να μην θολώνει αλλά και για να παραμένει στην θέση της. Τα πρώτα σχέδια για τους φακούς επαφής δημιουργήθηκαν από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι το 1508.

Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται συνήθως για την αποφυγή χρήσης γυαλιών. Οι άνθρωποι επιλέγουν να φορούν φακούς επαφής για πολλούς λόγους, συχνά λόγω της εμφάνισής τους και λόγους πρακτικότητας. Σε σύγκριση με τα γυαλιά, οι φακοί επαφής επηρεάζονται λιγότερο από τον υγρό καιρό, δεν δημιουργείται ποτέ ατμός επάνω τους, και παρέχουν ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο. Είναι πιο κατάλληλο για τις αθλητικές δραστηριότητες. Επιπλέον, οφθαλμολογικές παθήσεις όπως ο κερατόκωνος δεν μπορούν να διορθωθούν με ακρίβεια με τα γυαλιά.

Έχει υπολογιστεί ότι 125 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν φακούς επαφής σε όλο τον κόσμο (2%), συμπεριλαμβανομένων των 28 με 38 εκατομμυρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και 13 εκατομμύρια στην Ιαπωνία. Τα είδη των φακών που χρησιμοποιούνται προβλέπεται να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών.

Τύποι

Υπάρχουν δύο τύποι φακών επαφής:
  • Οι μαλακοί φακοί επαφής. Οι μαλακοί φακοί επαφής είναι οι πιο συνηθισμένοι ως προς την χρήση τους. Είναι πολύ άνετοι, συνηθίζονται στο μάτι από την πρώτη κιόλας εφαρμογή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αθλήματα χωρίς να υπάρχει ο φόβος που υπήρχε με τα γυαλιά. Μπορούν να συνδυαστούν με χρώμα. Οι μαλακοί όμως δεν μπορούν να συνδυαστούν σε κάποιες περιπτώσεις φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης, απορροφούν νερό από το μάτι κι έτσι αν το άτομο πάσχει από ξηροφθαλμία έχει ενοχλήσεις.
  • Οι ημίσκληροι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής. Οι ημίσκληροι φακοί επαφής δεν είναι και πολύ συνηθισμένοι, κυρίως λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την προσαρμογή τους. Διαρκούν όμως περισσότερο από τους μαλακούς, δεν απορροφούν νερό, επιτρέπουν περισσότερο οξυγόνο να περνά στο μάτι και ταυτόχρονα μπορούν να συνδυαστούν με σχεδόν οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχει όμως συχνά κίνδυνος αποκόλλησης από το μάτι ή και μετακίνησης από το οπτικό πεδίο του ματιού.


Διάρκεια
Σε σχέση με την διάρκειά του, υπάρχουν 4 τύποι φακών επαφής:
  • Ημερήσιοι. Κάθε φακός χρησιμοποιείται για μια μέρα και μετά πετιέται, χωρίς αποστείρωση.
  • Μηνιαίοι. Οι φακοί που ανοίγονται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ημέρα που ανοίγονται έως τις επόμενες τριάντα. Κάθε βράδυ χρειάζονται να αποστειρώνονται στην θήκη τους με ειδικό υγρό. Υπάρχουν παραλλαγές των μηνιαίων όπως διμηναίοι και τριμηνιαίοι.
  • Μηνιαίοι μέρας και νύχτας. Φακοί με μεγάλη αεροδιαπερατότητα σε οξυγόνο που επιτρέπουν στον χρήστη να κοιμάται και με αυτούς και να τους φοράει έως και 30 μέρες συνεχόμενα.
  • Ετήσιοι. Συμβαίνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα με τους μηνιαίους όμως οι ετήσιοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 360 ημέρες από την ώρα που ανοίγονται. Υπάρχουν παραλλαγές όπως οι 2ετής και αυτοί που διαρκούν 1,5 χρόνο.


Ιδιότητες Σε σχέση με τις ιδιότητες φακών επαφής και τις παθήσεις που αντιμετωπίζουν, υπάρχουν:
  • Μυωπικοί-Υπερμετρωπικοί. Για μυωπία και υπερμετρωπία αντίστοιχα.
  • Τορικοί. Για αστιγματισμό με ειδικό σχήμα για την καταπολέμηση της καμπυλότητας που παραμορφώνει την εικόνα (ανώμαλο αστιγματισμό).
  • Για κερατοκώνο. Μπορεί να είναι ημίσκληροι (το πιο σύνηθες) ή και μαλακοί-ημίσκληροι ταυτόχρονα (όταν είναι μαλακοί γύρω και σκληροί στη μέση βοηθώντας στην άνεση). Κρατάνε τον κερατοειδή σταθερό παρέχοντας και καλή όραση σε άτομα που πάσχουν από κερατοκώνο.


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ

1. Μπορώ να φορέσω μαλακούς φακούς επαφής εάν έχω αστιγματισμό;
Ναι υπάρχει ένας ειδικός τύπος μαλακών φακών επαφής ο οποίος μπορεί να διορθώσει τον αστιγματισμό. Επειδή είναι καινούριο προϊόν είναι ακόμα πιο ακριβός από τους συνηθισμένους φακούς επαφής και δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Μερικές κατασκευάστριες εταιρίες παρουσίασαν μηνιαίους φακούς για τον αστιγματισμό με χαμηλό κόστος για αστιγματισμούς μέχρι 2.00 βαθμούς.

2. Διαφέρει η συνταγή των γυαλιών από αυτή για τους φακούς επαφής;
Ναι υπάρχει διάφορα λόγω της απόστασης που έχουν τα γυαλιά από τα μάτια. Η όποια διάφορα λαμβάνεται υπ' όψιν όταν η δύναμη των γυαλιών είναι μεγαλύτερη από 4.00 βαθμούς. Υπάρχει ειδικός πίνακας των μεταβολών ανάλογα με την δύναμη.

3. Τι θα γίνει αν φοράω τους μηνιαίους φακούς περισσότερο από ένα μήνα;
Προκειμένου να επιτύχουμε την καλύτερη όραση και ανοχή είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες του εφαρμοστή. Το κυριότερο πλεονέκτημα των μηνιαίων φακών επαφής είναι ότι κάθε μήνα φοράμε καινούριο πεντακάθαρο φακό. Επίσης το υλικό των μηνιαίων φακών έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζεται ικανοποιητικά μόνο για ένα μήνα.

4. Αν τους μηνιαίους φακούς επαφής δεν τους φοράω κάθε μέρα η ζωή τους παρατείνεται;
Ναι κάτω από προϋποθέσεις. Κατ'αρχην τα μάτια δεν είναι σωστό να φοράνε φακούς για ώρες μετά από μεγάλα διαστήματα αποχής. Πρέπει να γίνει προσαρμογή όπως έγινε την πρώτη φορά. ’λλος λόγος είναι η απολύμανση του φακού. Πρέπει το υγρό στη θήκη να αλλάζει κάθε δυο μέρες είτε το φοράμε είτε όχι. Ακόμη ένας φακός που φορέθηκε δεκαπέντε μέρες, συγκεντρώνει πρωτεΐνες από τα δάκρυα και αρχίζει να σκληραίνει. Αυτός ο φακός δεν πρέπει να ξεπεράσει τις 45 ημέρες συνολικά, άλλωστε το κόστος του είναι πολύ μικρό.

5. Μπορώ να κολυμπάω με τους φακούς επαφής;
Όχι δεν είναι σωστό γιατί στη θάλασσα υπάρχουν βακτήρια τα οποία θα κολλήσουν στον φακό και θα δημιουργήσουν προβλήματα. Βέβαια ο κίνδυνος να φύγουν από τα μάτια είναι μεγάλος. Αν πρέπει να βλέπετε καλά μέσα στο νερό να φοράτε τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά και να απολυμάνετε τους φακούς αμέσως μόλις βγείτε από τη θάλασσα.

6. Αφου η μυωπία μου είναι σταθερή γιατί πρέπει να πηγαίνω στον γιατρό τακτικά;
Η μυωπία δεν είναι το μοναδικό πράγμα στην όραση που θέλει παρακολούθηση. Επίσης, οι φακοί επαφής είναι ξένο σώμα μέσα στο μάτι. Κάθε ξένο σώμα στον οργανισμό πρέπει να έχει την ιατρική παρακολούθηση.

7. Χρειάζεται συνταγή γιατρού για να βάλω χρωματιστούς φακούς επαφής;
Συνταγή γιατρού όχι ,όμως πρέπει να εφαρμοστεί στο μάτι του καθενός από τον κατάλληλο επιστήμονα. Ο οπτικός σας έχει τις γνώσεις για μια σωστή εφαρμογή. Για παράδειγμα ο φακός επαφής είναι σαν τα παπούτσια, πρέπει το μάτι να 'φορέσει' την σωστή καμπυλότητα.
πηγή lenshop.gr
https://lenshop.gr/post/48-fakoi-epafis