Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Η σκοτεινή πλευρά της πλατείας Δημοκρατίας


Τις τελευταίες μέρες, είμαστε όλοι μάρτυρες της εκτέλεσης εργασιών, με ιλιγγιώδη μάλιστα ρυθμό, ανάπλασης της Πλατείας Δημοκρατίας (Ευκαρπίδη). Δεν είναι άλλωστε και λίγες οι δημοσιεύσεις σε ηλεκτρονικά και άλλα μέσα για την πορεία των εργασιών που εκθειάζουν την ανάπλασή της.

Αποτελεί...  







κοινή πίστη πως η ενοποίηση και η ανάπλαση όλης της έκτασης της εν λόγω πλατείας είναι ένα διαχρονικό και καθολικό αίτημα όλων των δημοτών.

Εντάσσει όμως η Δημοτική Αρχή την ανάπλαση της πλατείας Δημοκρατίας σε ένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο ολιστικής διαχείρισης και ανάπτυξης της πόλης;
·     Και αν ναι, ποιο είναι αυτό;
·     Και αν ναι, γιατί αποξηλώνονται και πάλι τα πεζοδρόμια της 25ης Μαρτίου που πριν λίγο καιρό κατασκευάστηκαν;
·     Και αν ναι, πότε και πώς οι συνδημότες μας εξέφρασαν τις απόψεις τους;
·     Πότε έστω έλαβαν κάποια γνώση επ’ αυτού;
·     Ποια η μέριμνα για τις εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης που χάνονται;
Τα ερωτήματα είναι σαφώς ρητορικά και σαφώς δεν αναμένεται απάντηση.
Και παρότι λοιπόν οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας Δημοκρατίας δεν εντάσσονται σε ένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο ολιστικής διαχείρισης και ανάπτυξης της πόλης, εμείς επικροτούμε την παρέμβαση για την κατασκευή ενός πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης.
Τα ζητήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κατά την οποία έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας, ανακύπτουν νέα που σχετίζονται με την επιλογή του τρόπου και τις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσής τους, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια, αν όχι της νομιμότητας, τουλάχιστον της νομιμοφάνειας (Άλλωστε η πρώτη ή η τελευταία φορά θα είναι; Έκδηλη είναι πλέον η αλαζονεία του τοπικού μας άρχοντα την οποία επιδεικνύει με κάθε ευκαιρία παραγκωνίζοντας τους πάντες και τα πάντα).
Ποια λοιπόν είναι τα μεμπτά ζητήματα που ανακύπτουν;
Στις 17/7/2017 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την έγκριση της μελέτης ανάπλασης της πλατείας Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη μελέτη που παρουσιάστηκε όμως ήταν τελείως γενική και αόριστη. Δεν είχε προϋπολογισμό, αλλά δεν είχε ούτε καν τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές του έργου, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο για την εκτέλεση δημόσιων έργων.
Και ενώ θα  έπρεπε στη συνέχεια να  αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ο τρόπος εκτέλεσης του έργου δηλαδή εάν θα δημοπρατηθεί με δημόσιο διαγωνισμό ή αν θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία (δηλ. με μηχανήματα και εργάτες του Δήμου)  μέχρι και σήμερα αυτό δεν έχει γίνει.
Το έργο λοιπόν εκτελείται, χωρίς να υπάρχει η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχος προϋπολογισμός, χωρίς να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας αλλά και όλα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία για την εκτέλεση Δημόσιων έργων. Αλήθεια κ. Δήμαρχε αν συμβεί κάποιο ατύχημα εντός του χώρου του εργοταξίου, αλλά και γύρω από αυτόν, ποιος θα έχει την ευθύνη;
Εκτελείται με πλήρη αδιαφάνεια αφού δεν μπορεί να ελεγχθεί το κόστος του έργου (είναι άγνωστο πόσο θα στοιχίσει στους δημότες) και οι προμήθειες των υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή του γίνονται με μη σύννομες διαδικασίες κατάτμησης και απευθείας ανάθεσης σε ημέτερους προμηθευτές.
Το κόστος αυτών των προμηθειών πιθανότατα χρεώνεται σε κωδικούς προϋπολογισμού του Δήμου Κατερίνης που αφορούν άλλες Δημοτικές ενότητες, λόγω ανυπαρξίας σχετικού κωδικού για την υλοποίηση του παραπάνω έργου.
Ο Δήμαρχος Κατερίνης κατάφερε να μετατρέψει ένα έργο πνοής για το κέντρο της πόλης σε  ένα μνημείο αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης.  
ΥΓ1. Εκ των προτέρων καθιστώ σαφές πως η όποια προσπάθεια προπαγανδιστικής ταύτισής μου με τυχόν διακοπή των εργασιών του εν λόγο έργου θα αποτελεί φθηνό άλλοθι απέναντι στο θολό (πλην όμως «ευκρινές») τοπίο αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης στην εκτέλεση του έργου.
Κυριακίδης Γιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος