Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

O λιμένας Λιτοχώρου (Γρίτσα)



Πρόκειται για το μεσαίο παραλιακό οικισμό του Λιτοχώρου (Βαρικός – Γρίτσα – Πλάκα). Δεν έχει καμία σημασία να αναφερθώ στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα (έχουν γραφεί τόσα και τόσα), εγώ απλά προτείνω και καταθέτω κάποιες απόψεις μου.

Αρχικά πρέπει να γίνει σχέδιο πόλης όλος ο παραλιακός οικισμός. Στη... 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
συνέχεια θα πρέπει να καταγραφούν όλες οι δημοτικές εκτάσεις και να παραχωρηθούν στο Δήμο Δίου-Ολύμπου όλα τα τμήματα που κατέχει μέχρι σήμερα ο ΟΣΕ, όπως και ο παλιός εγκαταλελειμμένος Σιδηροδρομικός Σταθμός. Εξάλλου, η σημερινή ιδιοκτησία του ΟΣΕ προέρχεται από απαλλοτριώσεις και προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία η επιστροφή των εκτάσεων αυτών στον αρχικό ιδιοκτήτη, που ήταν η πρώην κοινότητα Λιτοχώρου. Να γίνει κυκλικός κόμβος στο ύψος της διασταύρωσης Λιτοχώρου και να τακτοποιηθεί η είσοδος από την εθνική οδό (ρεύμα Αθήνας – Θεσσαλονίκης).
Το εργοστάσιο ξυλείας που βρίσκεται στην άκρη του οικισμού θα πρέπει να γίνει πυλώνας ζωής κι ανάπτυξης. Αρχικά εκεί πρέπει να μεταφερθεί το Αστυνομικό Τμήμα του Λιτοχώρου, αλλά και όποια άλλη υπηρεσία το επιθυμεί, όπως Τροχαία, κλπ. Επίσης στα εγκαταλελειμμένα κτήρια του εργοστασίου μπορεί να δημιουργηθεί μια πολιτιστική ζώνη, ύστερα από μελέτη και απόφαση του Δήμου Δίου-Ολύμπου.
Άφησα τελευταίο το λιμάνι. Θεωρώ μεγάλο ατόπημα και μεγάλο σφάλμα το ότι δεν έγινε εκεί το νατοϊκό λιμάνι, εν πάση περιπτώσει είναι ευκαιρία να μετατραπεί σε μεγάλο τουριστικό λιμένα, αφού προηγουμένως η εταιρεία που έχει αναλάβει τη συμβατική υποχρέωση από τη μεταφορά των χαλικιών να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Υστερόγραφο: Γνωρίζω ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις, εκείθεν και εντεύθεν. Αλλά - και το να σιωπούμε τόσα χρόνια για τα ατοπήματα και τις αμέλειες σε βάρος της ανάπτυξης του τόπου μας - αυτό δε θα το αφήσουμε να περάσει έτσι (όσος καιρός και να περάσει, κι όσος αγώνας κι αν χρειαστεί).

Γιάννης Παπαζαχαρίας