Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Στους 74.692 οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για το 2018 - Ποια τμήματα εμφανίζουν αυξήσεις



Στους 74.692 θα ανέλθει ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τμήματα Πληροφορικής, Γεωπονίας και Ψυχολογίας είναι εκείνα που, σημειώνουν... 

 
 
τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό θέσεων. 

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Ειδικότερα, από τα τμήματα των πανεπιστημίων, τη μεγαλύτερη αύξηση αριθμού εισακτέων σημειώνουν τα τμήματα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (αύξηση κατά 35, από 280 σε 315) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (αύξηση κατά 34, από 270 σε 304). Ακολουθεί το τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αυξημένο κατά 30 τον αριθμό εισακτέων (240 πέρυσι, 270 φέτος). Μεγάλη είναι η αύξηση του αριθμού εισακτέων, κατά 29 θέσεις στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (230 πέρυσι, 259 φέτος).

Ακόμη, 28 θέσεις περισσότερες σε σχέση με πέρυσι θα έχουν το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (225 πέρυσι, 253 φέτος) και το τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (220 πέρυσι, 248 φέτος).

Σημειώνεται ότι γενναία είναι η αύξηση και στις νομικές σχολές, αφού αυξάνεται ο αριθμός θέσεων κατά 27 στη σχολή της Κομοτηνής (450 πέρυσι, 477 φέτος), κατά 25 στης Αθήνας (410 πέρυσι, 435 φέτος) και 21 στης Θεσσαλονίκης (350 πέρυσι, 371 φέτος).

Όσον αφορά στα τμήματα των ΤΕΙ, τη μεγαλύτερη αύξηση σε αριθμό θέσεων εισακτέων σημειώνουν τα τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Μηχανικών Αυτοματισμού ΤΕ του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, με αύξηση 31 θέσεων (από 250 που είχαν πέρυσι, σε 281).

Ακολουθούν τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ και Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων-Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με αύξηση 30 θέσεων (από 240, σε 270 θέσεις). Μεγάλη είναι η αύξηση --κατά 28 θέσεις-- και στα τμήματα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και των Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του ΤΕΙ Ηπείρου (από 220 θέσεις πέρυσι, σε 248 φέτος).

Πάντως, στις σχολές Ιατρικής, αν και πέρυσι είχε ανακοινωθεί η μείωση του αριθμού εισακτέων, φέτος παραμένει αμετάβλητος. 

Περισσότεροι εισακτέοι, ηπιότερος ανταγωνισμός

Το πρώτο επακόλουθο που μπορεί να έχει η αύξηση του αριθμού των εισακτέων είναι η αύξηση των πιθανοτήτων των υποψηφίων να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα ή σε κάποια σχολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως επεσήμαναν αναλυτές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αύξηση είναι λελογισμένη, αλλά σίγουρα όχι αμελητέα και αναμένεται να κάνει ευκολότερη την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι όλες αυξήσεις έγιναν σε τμήματα που ανταποκρίνονται σε ανάγκες της αγοράς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η αύξηση του αριθμού δεν είναι αμελητέα, αφού ξεπερνά το 5%, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι ηπιότερος φέτος ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων για την εισαγωγή τους σε κάποια τμήματα και γενικότερα, θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», σχολίασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, οι βάσεις των περιφερειακών τμημάτων θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και θεωρείται πιθανότερη η πτώση των βάσεων των τμημάτων του 2ου και του 4ου πεδίου, δηλαδή των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Όσον αφορά στα παιδαγωγικά τμήματα, πάντως, λόγω της κατάργησης του πεδίου των Παιδαγωγικών Επιστημών, αναμένεται αύξηση της ζήτησης και άρα, άνοδος και των βάσεων.

Αναφορικά με τις περιζήτητες σχολές, ο κ. Χατζητέγας ανέφερε ότι «δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για μείωση του αριθμού εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ και έτσι, δεν μεταβάλλεται το τοπίο».

Εξάλλου, η αύξηση των θέσεων σε ορισμένες σχολές εγείρει το ερώτημα του κατά πόσον αυτή είναι χρήσιμη. «Αν και λελογισμένη η αύξηση του αριθμού εισακτέων, σε ορισμένα τμήματα η προσθήκη δέκα ή δεκαπέντε θέσεων δεν ικανοποιεί ουσιαστικά ούτε τους μαθητές, ούτε την αγορά εργασίας», σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη μεριά του ο Στράτος Στρατηγάκης, επίσης εκπαιδευτικός αναλυτής. «Για παράδειγμα, όταν έχουμε λίγους νοσηλευτές και πάρα πολλούς γιατρούς, θα έπρεπε να αυξηθούν δραστικά οι θέσεις στους νοσηλευτές και να μειωθούν εκείνες των γιατρών», συμπληρώνει.

Για τον κ. Στρατηγάκη, οι θέσεις στις Γεωπονικές σχολές είναι «πλασματικές» και «δεν θα λειτουργήσουν», αφού πολύ λίγοι είναι εκείνοι που επιλέγουν και εν τέλει παρακολουθούν τις σχολές αυτές, ενώ για τις σχολές ΦΠΨ, τονίζει ότι «οι αυξήσεις γίνονται γιατί είναι θεωρητικές και άρα φτηνές οι σπουδές». «Στις σχολές των Ηλεκτρολόγων, έπρεπε να γίνουν αυξήσεις, για να μη μένουμε ουραγοί στα θέματα της Τεχνολογίας και των εξελίξεων και φαίνεται λογική η αύξηση των θέσεων», συμπλήρωσε.

Το σημαντικό, ωστόσο, για τον κ. Στρατηγάκη είναι να απαντηθεί το ερώτημα «πού θα βάλουν τους φοιτητές τα ΑΕΙ;», αφού ήδη υπάρχουν διαμαρτυρίες από πλευράς πρυτάνεων, ότι ο αριθμός των φοιτητών σε αρκετά τμήματα είναι μεγαλύτερος από όσο μπορούν να αντέξουν τα αμφιθέατρα.