Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Ερώτηση Νίκου Χουντή προς Κομισιόν για την κατασκευή Αιολικού Πάρκου στα Πιέρια Όρη



Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Νίκος Χουντής για την απόφαση κατασκευής Αιολικού Πάρκου 11 ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη.

Στην ερώτηση του... 

 
 
 
 
 
ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται τόσο στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει σε φορείς και κατοίκους της περιοχής η απόφαση κατασκευής Αιολικού Πάρκου 11 ανεμογεννητριών στη θέση «Πέντε Πύργοι» στο Νομό Πιερίας, όσο και στις καταγγελίες για μη σύννομες ενέργειες.

Ποιο συγκεκριμένα επισημαίνει τις καταγγελίες, για ελλείψεις στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την αρνητική γνωμάτευση της Δ/νσης Δασών Πιερίας, την απουσία μελέτης οδοποιίας που θα πραγματοποιηθεί ως υποστηρικτικό έργο, την απουσία ειδικής μελέτης όπως επιβάλλει η Κοινοτική Οδηγία 79/409, και τέλος την μη διαβούλευση με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.

Στη συνέχεια της ερώτησης του ο Νίκος Χουντής τονίζει ότι, μέρος του εν λόγω έργου θα κατασκευαστεί σε περιοχή Natura 2000 και υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει, λόγω μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με την κοινοτική νομοθεσία για τον σχεδιασμό - έκδοση αδειών κατασκευής αιολικών πάρκων.

Καταλήγοντας στην ερώτηση του ζητά από την Κομισιόν να αποφανθεί, αν το εν λόγω έργο είναι σύννομο με την κοινοτική νομοθεσία, αν σε κάθε περίπτωση απαιτείται μελέτη εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του εν λόγω έργου στην προστατευόμενη περιοχή λαμβάνοντάς υπόψη το στόχο διατήρησης του οικοτόπου και τέλος αν γενικότερα οι ελληνικές αρχές έχουν συμμορφωθεί με τη κοινοτική νομοθεσία για τον σχεδιασμό και έκδοση αδειών κατασκευής αιολικών πάρκων.