Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: «Αν τα Πιέρια μείνουν απροστάτευτα, τότε ο νομός να αλλάξει όνομα»


Γράφει η Εύη Μιχωλού
Δημοσιογράφος

«Ο νομός λέγεται Πιερίας, σε αυτά τα Όρη που λέγονται Πιέρια, σε αυτόν πλούτο, σε αυτά τα όμορφα βουνά που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες που όταν το καταλάβουμε θα είναι πολύ αργά, χρωστάει ο νομός το όνομα του. Αν τα αφήσουμε στο έλεος τους, απροστάτευτα, θα πρέπει να διαλέξουμε ένα άλλο όνομα για τον νομό μας, γιατί ο συμβολισμός θα έχει πλέον χαθεί». Ο...






Πρόεδρος της σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ καθηγητής κ. Θεοχάρης Ζάγκας και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρίας, περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα τη μη αναστρέψιμη καταστροφή που θα συντελεστεί στα Πιέρια Όρη με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Ξενάγηση στους δημοσιογράφους

Μια περιοχή απείρου κάλλους αντικρίζει κανείς όταν φτάσει στην περιοχή της Άνω Μηλιάς και συγκεκριμένα στην περιοχή όπου πρόκειται να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, που έχουν αναστατώσει την τοπική κοινωνία. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κατά των Ανεμογεννητριών, υποδέχθηκε δημοσιογράφους από Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και τους ξενάγησε στο δάσος εξηγώντας παράλληλα τους λόγους για τους οποίους δεν συμφωνεί με την επένδυση.



Όσον αφορά τον πρώτο και κυριότερο λόγο δεν χρειάστηκε καν να τον εξηγήσουν. Ήταν απλός και κατανοητός, αλλά κυρίως ήταν ορατός σε όλους. Πρόκειται για δάσος, που ανταγωνίζεται επάξια το βουνό των Θεών τον Όλυμπο, ένα δάσος παραγωγικό, προστατευτικό, πλούσιας βιοποικιλότητας, ρυθμιστή του υδρολογικού κύκλου της περιοχής, όπου συναντήσαμε ορειβάτες, κόσμο που αγαπά την φύση και μια απίστευτη και απαράμιλλη ομορφιά

Υπέρ των ανανεώσιμων πηγών όχι στη συγκεκριμένη περιοχή

Με εμφανή την αγωνία στα πρόσωπα τους, επιστήμονες και κάτοικοι της περιοχής εξηγούν γιατί δεν πρέπει να γίνει η επένδυση. «Θα σημάνει το τέλος του δάσους της περιοχής και όλων όσων μας προσφέρει ο φυσικός πλούτος» τονίζουν και αδυνατούν να αντιληφθούν την εμμονή που υπάρχει προς την συγκεκριμένη τοποθεσία, ενώ υπάρχουν άλλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Το μόνο σκοπό που δεν θα υπηρετήσει θα είναι το συμφέρον των κατοίκων.



«Βρισκόμαστε σε υψόμετρο περίπου 1700 μέτρων, η περιοχή είναι δάσος θα πρέπει να αναλογιστούμε τις συνέπειες των αποφάσεων που λήφθηκαν τις οποίες δεν ξέρουμε κάτω από ποιες προϋποθέσεις παρθήκαν. Δεν ήμασταν ποτέ εναντίον της πράσινης ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά όπως είδατε μόνοι σας, δεν μπορούμε να νοήσουμε πράσινη ανάπτυξη για να τσιμεντάρουμε το δάσος. Δεν ξέρουμε ποιο είναι οι υπεύθυνοι, ποιοι υπέδειξαν αυτές τις τοποθεσίες» λένε χαρακτηριστικά, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Σάκης Ζαφειρόπουλος, Διονύσης Χανδόλιας και Σοφία Αρβανίτη.

Μοναδικά οικοσυστήματα στην Ευρώπη

Ο χώρος όπου θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες είναι μέσα στο δάσος με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Πρόκειται όπως εξηγεί ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ζάγκας μοναδικά τοπία και οικοσυστήματα όχι μόνο γα τον ελλαδικό χώρο αλλά και για τον ευρωπαϊκό χώρο.



«Ότι είδατε ως εδώ, είναι κάτι το μοναδικό σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα. Αυτά τα δάση είναι απομεινάρια αρχέγονων δασών υπάρχουν πρώτα στην ατζέντα προστασίας από ευρωπαϊκούς οργανισμούς και εμείς δεν τα σεβόμαστε γιατί δεν έχουμε καταλάβει την αξία τους. Απαντώντας στο πως είναι δυνατόν σε τέτοια δάση να δίνονται άδειες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ο καθηγητής επεσήμανε ότι δυστυχώς στη χώρα μας δεν φροντίσαμε να αναδείξουμε την αξία από οικολογική άποψη αυτών των δασών και στην συνέχεια να τα προβάλλουμε να τα αξιοποιήσουμε και πάνω από όλα τα προστατεύουμε.

Πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος η επένδυση

Όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, το πλαίσιο προστασίας είναι αυστηρό για τα δάση, αλλά δυστυχώς επικράτησε ένα άλλο πλαίσιο, αυτό των fast track. «Θα ξέρετε ότι η Δασική Υπηρεσία είναι αντίθετη με αυτό που πάει να γίνει, αλλά παρόλα αυτά η απόφαση πάει σε ανώτερο επίπεδο. Από την στιγμή που νομικά μπορεί και ξεπερνάει η εταιρία την απόφαση της Δασικής υπηρεσίας, είναι άνευ ουσίας η απόφαση αυτή» επισημαίνει ο καθηγητής και εξηγεί: « είναι έργα μεγάλης κλίμακας. Η περιοχή από φυσική όπως είναι τώρα θα μετατραπεί σε βιομηχανική περιοχή, όταν ερχόμαστε να τοποθετήσουμε ανεμογεννήτριες 150 μέτρων».



Μια σημαντική παράμετρος όπως αναφέρει ο κ. Ζάγκας είναι και το νερό, ο υδροφόρος ορίζοντας ο οποίος θα επηρεαστεί σημαντικά. «Ένας πόρος που παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας αλλά τα επόμενα χρόνια θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ζωή μας, είναι ο πόρος που λέγεται νερό. Αυτά τα δάση της οξιάς είναι μοναδικά για την παραγωγή καλής ποιότητας νερού. Εδώ θα μπορούσαμε να παράγουμε το «Greek perrie»» καταλήγει ο καθηγητής.



Στο σύντομο οδοιπορικό μέσα στην καρδιά των Πιερίων Όρεων ήταν οι Τάκης Λαμογιάννης , Βικτώρια Παπαγεωργίου, Σοφία Αρβανίτη, Θανάσης Αγγελάκης, Θωμάς Τσουπλής και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Σάκης Ζαφειριάδης και Διονύσης Χανδόλιας. Βέβαια και όλοι όσοι ήταν μαζί με τους δημοσιογράφους αποτελούσαν μέλη ης επιτροπής . Επίσης η κα Πόπη Μιντεκίδου πρόεδρος Οικιστικού Εξωραϊστικό Συλλόγου Άνω Μηλιάς η " Αγία Παρασκευή", Γιάννης Παρατσικίδης, Γιάννης Πούλιος, Θανάσης και Μίλτος Ζάχο, Ηλίας Αρβανίτης και οι καθηγητές κ. Θεοχάρης Ζάγκας του ΑΠΘ, Πρόεδρος της Σχολής Δασολογίας, ο κ. Δημήτρης Μπούσμπουρας καθηγητής βιολόγος από την Ορνιθολογική Εταιρία, και ο κ. Νίκος Βενιώτης καθηγητής του Γυμνασίου Μηλιάς και υπεύθυνος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του σχολείου.