Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Σωκράτης Γκιόλιας: Οκτώ χρόνια μετά. Troktiko η αληθινή ιστορία


Σαν σήμερα, 19 Ιουλίου 2010, θύμα δολοφονικής επίθεσης έπεσε έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη, στις 5:25, ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας. Στο σημείο της δολοφονίας βρέθηκαν 16 κάλυκες από όπλο των 9 χιλιοστών.

Σήμερα συμπληρώνονται 8 χρόνια από την ημέρα που δολοφόνησαν τον Σωκράτη Γκιόλια.

H... 






«Σέχτα Επαναστατών» είναι η τρομοκρατική οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την εν ψυχρώ εκτέλεση του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια στις 19 Ιουλίου 2010. Τα ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα για τον ρόλο τόσο ορισμένων ποινικών κακοποιών όσο και για μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Τελικά ήταν ένα συμβόλαιο θανάτου που απλά βρήκε πρόθυμους εκτελεστές στο περιβάλλον της «Σέχτας»;
8 χρόνια μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια και το μυστήριο στοιχειώνει την υπόθεση...

Οπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, δεν κλήθηκε να δώσει λεπτομερή κατάθεση ο μοναδικός άνθρωπος που έζησε δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο το σκηνικό του θανάτου. Μοιάζει απίστευτο, αλλά η σύζυγος του Σωκράτη Γκιόλια δεν εξετάστηκε ποτέ από τους αστυνομικούς. Στον φάκελο που έχει η Αστυνομία υπάρχει μια μονοσέλιδη κατάθεση, η οποία, όμως, έχει μόνο με μερικές κουβέντες που μπόρεσε να εκστομίσει η σύζυγος του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου στους αστυνομικούς τη στιγμή που έφτασαν στο σημείο αμέσως μετά τη δολοφονία. Κανείς έμπειρος αξιωματικός δεν την πλησίασε να της ζητήσει λεπτομέρειες για να μάθει περισσότερα στοιχεία ή να της ανασύρει από τη μνήμη περιστατικά ή συμβάντα που τυχόν συνέβησαν πριν από τη δολοφονία και ενδεχομένως θα μπορούσαν να λύσουν το μυστήριο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο αδελφός του Σωκράτη Γκιόλια, Περικλής, στο όνομα του οποίου είναι γραμμένο το troktiko, κλήθηκε δέκα ημέρες μετά το συμβάν και έδωσε μια απλή κατάθεση στους αστυνομικούς χωρίς καν να έχει επανεξεταστεί. Φυσικά, κατάθεση στην Αντιτρομοκρατική δεν έχει δώσει κανείς από τους συνεργάτες, γνωστούς και φίλους του δημοσιογράφου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως και στο κομμάτι των πειστηρίων υπάρχει κενό. Δεν είναι δυνατόν, τρία χρόνια μετά τη δολοφονία, κανείς από τους αστυνομικούς να μην έχει ζητήσει για έρευνα το προσωπικό λάπτοπ του Σωκράτη Γκιόλια και το ένα από τα δύο προσωπικά του τηλέφωνα. Η Αντιτρομοκρατική, που χαρακτηρίζεται για τους ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς της σε κάθε υπόθεση για την αναζήτηση στοιχείων, στην περίπτωση της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια δεν έκανε αυτά που έπρεπε, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί η προχειρότητα και να βγουν στην επιφάνεια λάθη του παρελθόντος.

Στο troktiko έχει αναρτηθεί βίντεο ενός ντοκιμαντέρ με διάρκεια 70 λετπά και ξιστορεί την ιστορία του μπλογκ και του ίδιου του Σωκράτη Γκιόλια

Το ντοκιμαντέρ λέγεται troktiko - η αληθινή ιστορία και είναι διαθέσιμο.

Διαβάστε αναλυτικά τι έγραψαν για το βίντεο αυτό:

"Το ντοκιμαντέρ troktiko -η αληθινή ιστορία είναι ένα προσωπικό project που γυρίστηκε με ίδια μέσα δηλαδή χωρίς κανένα κόστος πέρα από προσωπική εργασία, από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Ιουλίου του 2013.

Δεν έγινε νωρίτερα, επειδή από όλους τους εμπλεκομένους δεν γνώριζα κανέναν άλλο πέρα από τον Σωκράτη Γκιόλια. Έτσι, μου πήρε πάρα πολύ χρόνο -και τελικά χρειάστηκε μιά συγκυρία και μιά τυχαία συνάντηση- ώστε να καταφέρω να πιάσω από κάπου την άκρη του νήματος και να βρω τους ανθρώπους που πραγματικά γνώριζαν την ιστορία από πρώτο χέρι.
Στόχος μου δεν ήταν να επαναλάβω τα ήδη γνωστά και γραμμένα σε εφημερίδες και ιστοτόπους, αλλά να προσπαθήσω να μαζέψω καινούριο υλικό που ακούγεται για πρώτη φορά και προσπαθεί να απαντήσει στα φυσιολογικά ερωτήματα: ποιός, που, πότε, πως και γιατί;
Παρακολουθώντας τις μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν από μέσα ολόκληρη την ιστορία του troktiko.blogspot.com, ο καθένας έχει πλέον περισσότερα στοιχεία ώστε να σχηματίσει τη δική του γνώμη.

Κώστας Λακαφώσης - Ιούλιος 2013
troktiko.documentary@gmail.com"

troktiko.blogspot.gr

Στις 23 Ιουνίου 2016 η Αγία Νάπα συγκλονίζεται από τη στυγερή δολοφονία του επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων Φάνου Καλοψιδιώτη. Ο Καλοψιδιώτης ήταν στόχος εδώ και μια τετραετία και η δολοφονία του συνέπεσε ημερολογιακά με προηγούμενη απόπειρα εναντίον του η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο σωματοφυλάκων του.

Η διπλή δολοφονική επιχείρηση θα μπορούσε απλώς να αποτελεί μια αιματοβαμμένη ιστορία ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αλλά φαίνεται πως έχει σχέση με κάτι ακόμη: με μια βρόμικη υπόθεση μια άλλης δολοφονίας στην Ελλάδα. Αυτής του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια.

Σύμφωνα με το Hot Doc που κυκλοφορεί, συνδέονται η αρχική απόπειρα και η δολοφονία του Φάνου Καλοψιδιώτη με τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια. Μάλιστα οι συντάκτες του περιοδικού κάνουν λόγο για ανατριχιαστικούς συμβολισμούς.

«Ποια στοιχεία δείχνουν τον δολοφόνο του Γκιόλια, γιατί δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ από τις ελληνικές Αρχές, αλλά και γιατί η Ελλάδα αρνήθηκε να βοηθήσει τους Κύπριους στην εξιχνίαση των εγκλημάτων» είναι το βασικό ερώτημα που θέτει το περιοδικό.

Γράφει ακόμη για την πιθανή σχέση των εκτελεστών με εγκλήματα που εμφανίστηκαν ως τρομοκρατία, αλλά είναι πιθανό να αποτελούν τη δράση ενός παρακράτους, επικαλούμενο μαρτυρίες στην Κύπρο.

Αποκαλύπτει ακόμη τα ονόματα και όλα τα στοιχεία της υπόθεσης του Φάνου Καλοψιδιώτη και την ανατριχιαστική σύνδεση του στυγνού εκτελεστή με τον Σωκράτη Γκιόλια και τη δολοφονία του το καλοκαίρι του 2010.

Η υπόθεση της Κύπρου μυρίζει έντονα «Σέχτα Επαναστατών», υποστηρίζει και περιλαμβάνει πληροφορίες για το ποια τελικά μπορεί να είναι η διαβόητη «τρομοκρατική οργάνωση» που χτύπησε ελάχιστες φορές και τα ίχνη της εξαφανίστηκαν.

Επιπλέον το περιοδικό ρωτά «γιατί οι ελληνικές Αρχές απαξίωσαν μάρτυρες και στοιχεία που ίσως να συμπλήρωναν το παζλ της υπόθεσης Γκιόλια που παραμένει ανεξιχνίαστη εδώ και έξι χρόνια».

Αποκαλύπτει επίσης τι έχουν καταθέσει για την υπόθεση Γκιόλια κομβικής σημασίας μάρτυρες αλλά και ποιον και γιατί φοβόταν ο δημοσιογράφος. Όλα τα ντοκουμέντα που άφησε πίσω του λίγο πριν δολοφονηθεί.



madata.gr