Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Συναυλία στήριξης των πυρόπληκτων Αττικής


Το Θρακικό Πνευματικό Κέντρο-Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής συνδιοργανώνει με την Λέσχη Κομοτηναίων και το Μουσικό Εργαστήρι Ολύμπου μια συναυλία-αφιέρωμα στους πυρόπληκτους της Αττικής, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό, προς ενίσχυσή τους.

Η... 

 
 
 
 
 
συναυλία θα διαφέρει από τις συμβατικές συναυλίες που διοργανώνονται πανταχόθεν, μιας που θα περιλαμβάνει την συμμετοχή όλου του κόσμου, οι οποίοι θα κληθούν να τραγουδήσουν όλοι μαζί, ως μια μεγάλη χορωδία, τραγούδια-ορόσημο μεγάλων Ελλήνων συνθετών.

Ο Χατζηδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος, ο Κουγιουμτζής, ο Πλέσσας κ.λ.π. θα έχουν την τιμητική τους, μιας που θα ακουστούν τραγούδια όπως «όμορφη πόλη», «της αγάπης αίματα»,» «της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «έλα πάρε μου τη λύπη», «συννεφιασμένη Κυριακή», «οδός ονείρων», «ένας κόμπος η χαρά μου», «βρέχει φωτιά», «μάτια βουρκωμένα» κλπ.

Η ορχήστρα αποτελούμενη από μπουζούκια-κιθάρες-ακορντεόν-βιολιά-σαξόφωνο-ντραμς-πιάνο, από το Μουσικό εργαστήρι Ολύμπου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Πατρή θα ερμηνεύσουν ορχηστρικά τα κομμάτια. Δε θα υπάρξουν κεντρικοί τραγουδιστές, μιας που η «ιδέα» περιλαμβάνει την συμμετοχή όλου του κόσμου. Θα τοποθετηθούν μικρόφωνα στα τραπέζια και τον ρόλο του ερμηνευτή θα έχουν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Οι στίχοι θα είναι διαμοιρασμένοι στα τραπέζια.

Σκοπός της ευρύτερης συμμετοχής είναι η εξωτερίκευση των συναισθημάτων που δημιουργήθηκαν στο άκουσμα της πυρκαγιάς και των καταστροφικών της συνεπειών, με εκατόμβη θυμάτων.

“Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του”

Γιάννης Ρίτσος

Με γνώμονα αυτή τη ρήση του Ρίτσου, θα προσπαθήσουμε να ενώσουμε τις φωνές μας, να ανεβούν ψηλά στον ουρανό, για να «βγάλουμε τα εσώψυχά μας». Θα προηγηθούν μονόλεπτες τοποθετήσεις από κάθε ενδιαφερόμενο, για χρονική διάρκεια μιας ώρας, όπου καθένας-καθεμιά θα μπορεί να εκφράσει με όποιον τρόπο θέλει τα συναισθήματα που έχουν φωλιάσει στην ψυχή του-της.

Η εκδήλωση θα ανοίξει με χορευτικό δρώμενο από την Φωτεινή Δούνκογλου που θα προσπαθήσει να αποτυπώσει το συναίσθημα της πυρκαγιάς και του πανικού που επικράτησε με την εξάπλωσή της.

Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει ένας σύντομος αυτοσχεδιασμός, όσο διαρκεί η απαγγελία του ποιήματος, μία αναπαράσταση, στην οποία οι θεατές θα δουν τον ήρωα και θα ακούσουν τον ποιητή. Με μουσική υπόκρουση του Σταμάτη Σπανουδάκη η Βούλα Παναγιωτίδου, Ηθοποιός, και η Αρετή Ρασσά, Θεατρολόγος-Φιλόλογος, δραματοποιούν το ποίημα του Τάκη Σινόπουλου "Ο Καιόμενος". Ο λόγος του ποιητή θα ζωντανέψει και θα αποκτήσει φωνή και σώμα. Θα ακούσουμε τον λόγο του δι' απαγγελίας και θα τον "δούμε" ενσαρκωμένο εν δράσει.

Και στο τέλος, η σκυτάλη θα δοθεί στην μουσική…και σε όλο τον κόσμο που θα παρευρεθεί…

Έχει φιλοτεχνηθεί ειδικό αναμνηστικό ασημένιο κόσμημα, από την σχεδιάστρια κοσμημάτων Ιωάννα Αρβανιτίδου, το οποίο θα διανέμεται εν είδει εισιτηρίου στις εισόδους της Λέσχης Κομοτηναίων. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στον αύλειο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων, τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα : 20.00