Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Τα σενάρια για παράδοση ΣΥΡΙΖΑ στον ΓΑΠ και συνεργασία ΝΔ – Ποταμιού

 
Η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, θα αποκαλύψει το βαθμό που ο Αλέξης Τσίπρας είναι δέσμιος των εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών συσχετισμών. Οι πληροφορίες που φθάνουν τις τελευταίες ώρες στα... 
 
 
 
 
δημοσιογραφικά γραφεία για αδυναμία τοποθέτησης του Νίκου Παππά στο υπουργείο Οικονομίας λόγω της αντίδρασης του Ευκλείδη Τσακαλώτου και μετακίνησης του Πάνου Καμμένου από το Άμυνας σε κάποιο μικρότερης σημασίας υπουργείο, αν τελικά επιβεβαιωθούν, αποδεικνύουν ότι ο ανασχηματισμός σαν προσπάθεια επανεκκίνησης έχει αποτύχει.

Ο πρωθυπουργός εκτός από τις ασκήσεις ισορροπίας που πρέπει να κάνει, έχει να αντιμετωπίσει και την έλλειψη προσώπων που μπορούν να στελεχώσουν τις κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα του 3% που εκτινάχθηκε στην εξουσία, έχοντας υποστεί στη συνέχεια της διαδρομής μια σημαντική διάσπαση. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να βοηθήσει η στελέχωση του νέου σχήματος με άτομα κουβαλούν ένα σοσιαλδημοκρατικό μανδύα καθώς είχαν έρθει στο πολιτικό προσκήνιο ως μέλη της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Αν ο κ. Τσίπρας, όπως ακούγεται, διορίσει σε υπουργικούς θώκους τον Γιάννη Ραγκούση, τη Λούκα Κατσέλη ή την πρώην Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει το αφήγημά του περί ανοίγματος στην Κεντροαριστερά, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τη μεγάλη δυσαρέσκεια από στελέχη της Κουμουνδούρου που μιλούν για παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ στον ΓΑΠ. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες, η φήμη και μόνο για τοποθέτηση στην κυβέρνηση του Χάρη Παμπούκη, μετά από πρόταση του Νίκου Κοτζιά, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με το Μαξίμου να διαψεύδει τελικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στην οδό Πειραιώς πάντως, δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο ποια πρόσωπα θα τοποθετηθούν στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ακόμη και αν αυτά ανήκαν κάποτε στη ΝΔ, όπως η Κατερίνα Παπακώστα. «Όσους μήνες του απομένουν, όσα πρόσωπα και αν ανακυκλώσει στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του, κανέναν πια δεν πείθει. Ούτε καν τους συντρόφους του που τον χειροκρότησαν σαν από υποχρέωση» λένε από την αξιωματική αντιπολίτευση για τον κ. Τσίπρα, σχολιάζοντας και τη χθεσινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του.

«Αυτή η κυβέρνηση φεύγει. Κανέναν δεν ενδιαφέρει ποιος θα είναι στο νέο κυβερνητικό μόρφωμα. Δεν έχει καμία σημασία ποιος κάθεται στις καρέκλες ενός υπουργικού συμβουλίου μιας κυβέρνησης που όλοι πια ξέρουν ότι βρίσκεται σε αποδρομή. Οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτα πια από τον κ. Τσίπρα και από την κυβέρνησή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και τα στελέχη τους απέδειξαν ότι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα πέραν του να προκηρύξουν εκλογές και να φύγουν», τόνιζε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ως αποτέλεσμα συμβιβασμού μιας ακόμη διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα με την εσωκομματική του αντιπολίτευση, χαρακτηρίζουν από τη ΝΔ και την τοποθέτηση Σκουρλέτη στη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν ότι δεν μπόρεσε να επιβάλει ούτε εκεί τον κ. Παππά, αν και πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός «θα κάνει ότι μπορεί για να κρατηθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την επερχόμενη ήττα του», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Στο τραπέζι της πολιτικής συζήτησης, έχει βρεθεί τις τελευταίες ώρες και το σενάριο προεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με το Ποτάμι. Από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ξεκαθαρίζουν ωστόσο, ότι ο εκλογικός νόμος αποθαρρύνει εντελώς τις προεκλογικές συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων, καθώς απαγορεύει σε μια τέτοια περίπτωση να δοθεί το bonus των εδρών που επιφυλάσσεται κανονικά για το πρώτο κόμμα. Αφήνουν όμως ανοικτό το ενδεχόμενο για μετεκλογικές συνεργασίες, τις οποίες όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, θα επιδιώξει ακόμη και στην περίπτωση αυτοδυναμίας.

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου

Νewpost