Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Οκτώ εντυπωσιακοί φάροι της Ελλάδας



 Αγέρωχοι και περήφανοι - Δείτε τις φωτογραφίες


Για εκατοντάδες χρόνια, το φως τους συντρόφευε τους θαλασσόλυκους. Ήταν τα χρήσιμα σημάδια για...






τους ναυτικούς, που έσωζαν τα πλοία και τις ζωές τους. Ενέπνευσαν, όμως, και πολλούς ποιητές, γι’ αυτό και τους συναντάμε σε αρκετά ποιήματα.

Οι φάροι αποτελούν και σημαντικά σύγχρονα μνημεία, καθώς αντικατοπτρίζουν τη θέση που ανέκαθεν κατείχε η χώρα μας στην παγκόσμια ναυτική ιστορία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, την Κυριακή 19 Αυγούστου, όπου 27 φάροι σε όλη την Ελλάδα, θα είναι ανοιχτοί για το κοινό, βρήκαμε οκτώ εντυπωσιακούς φάρους της χώρας μας.

Φάρος των Αγίων Θεοδώρων - Κεφαλονιά



Βρίσκεται στην περιοχή Λάσση κοντά στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Κατασκευάστηκε το 1828 από τους Άγγλους. Καταστράφηκε με τους σεισμούς του 1953 και ξαναχτίστηκε σύμφωνα με το αρχικό αρχιτεκτονικό σχέδιο των Άγγλων.

Φάρος Αγίου Νικολάου - Κέα



Κατασκευάστηκε το 1831 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Κτισμένος πάνω σε ένα πέτρινο λευκό χτίσμα, στην άκρη του λιμανιού του Βουρκαριού αγναντεύει το Αιγαίο. Είναι ένας από τους δύο πρώτους φάρους του Ελληνικού Φαρικού δικτύου.

Φάρος Απολυτάρες - Αντικύθηρα



Βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος του νησιού. Κατασκευάστηκε το 1926 και αποτελεί ένα εξαίρετο μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής. Η πρόσβαση στο φάρο γίνεται μόνο με σκάφος από τη θάλασσα ή περπατώντας από τα μονοπάτια που ξεκινούν από τα Κατσανεβιανά ή τα Γαλανιανά. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι αδύνατη η προσέγγιση του, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Είναι ορατός σε απόσταση 36 ναυτικών μιλίων.

Φάρος Μελαγκάβι - Ηραίον (Λουτράκι)



Βρίσκεται στη βόρεια είσοδο του όρμου της Κορίνθου και οδηγεί τα πλοία που πλέουν στον Κορινθιακό και κινούνται προς το λιμάνι και τη διώρυγα της Κορίνθου. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1897. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται οδικώς.

Φάρος Ταινάρου (Κάβος Ματαπάς)



Στον φημισμένο Κάβο Ματαπά όπως αποκαλούν οι ναυτικοί, το Ακρωτήριο Ταίναρο, δεσπόζει ο εμβληματικός φάρος. Είναι ο νοτιότερος φάρος της ανατολικής Ηπειρωτικής Ευρώπης. Κατασκευάστηκε από τους Γάλλους το 1882 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887.

Φάρος Δουκάτο - Λευκάδα



Στην πιο νότια γωνιά της Λευκάδας, το Κάβο Δουκάτο καμαρώνει για τον φάρο του, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1890. Στα πανάρχαια χρόνια (1200 πχ), στο ακρωτήρι έκαναν θυσίες για να εξευμενίσουν τους θεούς και το πνεύμα της τρικυμίας.

Φάρος Μονεμβασιάς



Βρίσκεται στην ανατολική άκρη της ομώνυμης χερσονήσου, (βόρεια της παλαιάς πόλης της Μονεμβασιάς), έναν τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ο φάρος άναψε για πρώτη φορά το 1897, όμως, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός λόγω των φθορών που υπέστη. Το 1945 επισκευάσθηκαν τμήματα του και επαναλειτούργησε.

Φάρος Τουρλίτης - Άνδρος



Από τους πιο εντυπωσιακούς φάρους, αφού είναι ο μοναδικός που είναι κτισμένος πάνω σε έναν βράχο μέσα στην θάλασσα. Κατασκευάστηκε το 1887 και βρίσκεται απέναντι από τη Χώρα της Άνδρου.

newsbeast.gr