Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

 
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα, δημιουργώντας φυσιπροσδοκίες, γύρω από το επάγγελμα του βοηθού φυσικοθεραπευτή. Αναφερόμαστε σε μια ειδικότητα που δυστυχώς λογω της συνεχιζόμενης κρίσης στην αγορά εργασίας και εξαιτίας της εμπορικής διαφήμισης παρερμηνεύτηκε απο σπουδαστές και γονείς αφήνοντας να εννοηθεί πως οι συγκεκριμένες σχολές είναι εφάμιλλες των αντιστοίχων Α.Τ.Ε.Ι της χωρας.
Το... 

 
 
 
περιφερειακό τμήμα φυσικοθεραπευτών ν.Πιερίας θέλοντας να είναι ξεκάθαρο απέναντι στην τοπική κοινωνία οφείλει να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα του χώρο της υγείας.Ο λόγος είναι οτι την τελευταία τριετία οι καταγγελίες για αντιποίηση επαγγέλματος,απο ύποτιθέμενους φυσικοθεραπευτές¨ μας φέρανε στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να υπερασπιστούμε τον κλαδο μας μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Δεν υπάρχει πιο δύσκολη στιγμή ,σε επίπεδο μιας μικρης πληθυσμιακά περιοχής,να πρέπει να επεμβει το κράτος για κάτι που εξαρχής θα έπρεπε να αποτελεί πρωταρχικό κομμάτι της πολιτείας. Στην Πιερία η εκπαίδευση βοηθών φυσικοθεραπείας είτε κρατικής είτε ιδιωτικής πρωτοβουλίας γίνεται σε καθόλα άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις με την συνδρομή καταρτισμένων και πιστοποιημένων συναδέλφων που συμβάλουν στην ολοκλήρωση συγκεκριμένων γνώσεων. Επ αυτού δεν υπάρχει καμία ένσταση. Η κάθε νόμιμη επιχείρηση ενεργεί ορθώς ενημερώνοντας τόσο για το εκπαιδευτικό οσο και για το εργασιακό κομμάτι τους σπουδαστες της. Το ερώτημα όμως που γεννάται είναι κατά πόσο παίρνουν στα ¨σοβαρᨴ οι σπουδαστές τα όσα τους γνωστοποιούνται.

Στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων ο νόμος ειναι υπερβολικά ξεκάθαρος και σαφής: ΚΑΜΙΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟ Α.Τ.Ε.Ι ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΙΣΟΤΙΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.Η επικείμενη νομοθεσία δεν δίνει την παραμικρή δυνατότητα (μεχρι σημερα) σε αποφοίτους ΙΕΚ κρατικών-ιδιωτικων να παρέμβουν ειτε μέσω τεχνικών κινησιοθεραπείας είτε με μηχανήματα φυσ/πειας σε ασθενή που χρήζει θεραπείας. Οσο δε για το μέγιστο θεμα με την μάλαξη(κοινώς μασάζ),οφείλουμε ως φυσικοθεραπευτές να ενημερώσουμε οτι: Η ΜΑΛΑΞΗ ΩΣ ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ(ΑΤΕΙ) ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥΣ(ΑΤΕΙ) με τις απαραίτητες υποκατηγορίες λεμφικού,αδυνατίσματος κ.ο.κ. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως οποιοσδήποτε άλλος επιχειρήσει να παρέχει μάλαξη συμμετέχει σε πράξη αντιποίησης. Δεν είναι φυσικά τυχαίο πως σε πανελλήνιο επίπεδο κανείς δεν αθωώθηκε σε υποθεση που δικάστηκε. Ακόμα και σε εναν αιφνίδιο έλεγχο υγειονομικής υπηρεσίας απαγορεύεται να βρεθεί μόνος του ο βοηθός στο εργαστήριο.Πάντοτε υπο την παρουσία του επιστημονικά υπεύθυνου φυσικοθεραπευτή.
Απαιτείται λοιπόν μεγάλη προσοχή ωστε να γνωρίζουν ολοι οι ενδιαφερόμενοι με ακρίβεια την επαγγελματική τους επιλογή,να διαβάσουν προσεκτικά τον τροπο που μπορούνε να συνδράμουν στην αποκατάσταση του ασθενή και να μην προσπάθησουν επ ουδενί να εξισωθούν με τους πτυχιούχους φυσικοθεραπευτές. Ας μην ξεχνάμε πως ζούμε σε μια μικρή κοινωνία που όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και κανείς δεν θέλει να δημιουργεί προβλήματα στους συμπολίτες του.
Εμείς ως περιφερειακό τμήμα και ως Ν.Π.Δ.Δ (νομικο προσωπο δημοσιου δικαιου) είμαστε υποχρεωμένοι να θωρακίσουμε τα μέλη μας απο κάθε υποψήφια παραβατική συμπεριφορά και ο καλύτερος τροπος επίτευξης του στόχου είναι η ομαλή λειτουργία-συνεργασία με τις δημόσιες και ιδιωτικές δομες υγείας που τόσο σε διοικητικό προσωπικό όσο και σε εκπαιδευτές είναι έτοιμες να προετοιμάσουν μελλοντικούς βοηθούς φυσικοθεραπείας με πλήρη επίγνωση των δικαιωμάτων τους.

Μπάναλης Παναγιώτης(πρόεδρος)
Καραγιάννη Ελενη(γραμματεας)
Βασιουρη Αγνη (ταμιας)