Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Τίγρης, ένα άγρια όμορφο ζώο


Από την Μαρία Σκαμπαρδώνη 

Πάντοτε οι τίγρεις είναι αντικείμενα θαυμασμού και φόβου σε διάφορα... 

 
 
 
 
 
 
 
μυθιστορήματα, ταινίες, ποιήματα, ταινίες. Η αγριότητα, ο τρόπος επίθεσης, ακόμα και η ομορφιά της, ασκούν γοητεία και φόβο σε εκατομμύρια ζώα.

Πληροφορίες για το άγριο ζώο

Η τίγρης είναι ένα σαρκοφάγο θηλαστικό, το πιο μεγαλόσωμο της οικογένειας των αιλουροειδών. Οι κύριες χώρες στις οποίες υπάρχει, είναι η Ινδία, η Ινδονησία και διάφορα δάση της Ασίας.

Οι τίγρεις περνάνε την ημέρα τους κουρνιάζοντας επάνω στα δέντρα ή πίσω από τους θάμνους. Όταν σουρουπώνει, αποφασίζουν να βγουν στο κυνήγι και να βρουν διάφορα ζώα για τροφή. Το καστανοκίτρινο χρώμα τους και οι ακανόνιστες τριχωτές ραβδώσεις, τις βοηθάνε τόσο στο να κρύβονται πίσω από τα φυλλώματα, όσο και να εντυπωσιάζουν ερευνητές και ζωόφιλους με την ομορφιά τους.

Ο τρόπος που προσεγγίζουν το επίδοξο θήραμά τους είναι απλός: περιμένουν το θήραμά τους να πάει στην πηγή ή τα ποτάμια για να πιει νερό, και τότε του επιτίθενται. Τρέφονται με διάφορα είδη πουλιών, ζέβρες, αντιλόπες, διάφορα έντομα και ψάρια.

Η τίγρης θεωρείται ως ένα από τα δυνατότερα ζώα που υπάρχουν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει τη μεγάλη της δύναμη είναι το γεγονός πως μπορεί να σύρει ένα μεγάλο άγριο ζώο μόνη της, ενέργεια για την οποία θα χρειαζόντουσαν αρκετοί άνθρωποι ώστε να φέρουν εις πέρας.

Μία θηλυκή τίγρης μπορεί να γεννήσει από δύο έως τέσσερα μικρά.

Ο πληθυσμός των τίγρεων ήταν ιδιαίτερα αυξημένος μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, ώσπου έφτασε να μειωθεί αισθητά στις ημέρες μας, ακριβώς επειδή οι άνθρωποι κυνηγούν το συγκεκριμένο ζώο για το δέρμα του, με το οποίο φτιάχνουν γούνες.

Οι τίγρεις είναι από τα αγριότερα και συνάμα ομορφότερα ζώα της Ασίας και πάντοτε υπάρχουν σε καλλιτεχνικές δημιουργίες των ανθρώπων. Η άγρια ομορφιά τους φοβίζει, προκαλεί δέος, αλλά και εμπνέει.