Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Μονοήμερες εκδρομές με βάση την Κατερίνη – Σπήλαιο Αλιστράτης


Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

190 χλμ. από Κατερίνη μέσω Εγνατίας Οδού, έξοδος από ποταμό Στρυμόνα – υπάρχουν πινακίδες. Η Αλιστράτη είναι ένα χωριό του νομού Σερρών, αλλά ο πιο εύκολος τρόπος για να πας στο σπήλαιο είναι μέσω Δράμας, από την οποία απέχει 15 χλμ. (νοτιοδυτικά).

Πιο... 

 
 
 
σύντομος, αλλά επαρχιακός, είναι όταν φτάσεις στο χωριό Πρώτη (γενέτειρα του Κ. Καραμανλή) να στρίψεις αριστερά (υπάρχει μικρή πινακίδα), μέσω Αγγίστας (την οποία παρακάμπτεις) και Σταθμού Λευκοθέας.

Εξαιρετικό. Το καλύτερο της Ευρώπης. Χωρίς σκαλιά, ίσια οριζόντια διαδρομή. Ψηλοτάβανο, φαρδύς διάδρομος. 17 βαθμοί θερμοκρασία.

Οι ξεναγήσεις γίνονται ανά μία ώρα. Τηλεφώνησε να μάθεις εάν η άφιξή σου στον χώρο του σπηλαίου συμπίπτει με την ξενάγηση, για να μην περιμένεις πολλή ώρα. (2324082045, 2324078820).

· Τον Σεπτέμβριο η τελευταία ξενάγηση αρχίζει στις 6 μ,μ, (έκδοση εισιτηρίου ένα τέταρτο νωρίτερα 5.45 μ.μ.). Τον Οκτώβριο στις 5 μ.μ. (έκδοση εισιτηρίου 4.45 μ.μ.).

· Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ – φοιτητικό 4.
· Μέσα στο σπήλαιο απαγορεύεται η φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση.
· Από το χωριό Αλιστράτη μέχρι το σπήλαιο είναι 6 χλμ.
· Στο χώρο του σπηλαίου υπάρχει άνετο μεγάλο πάρκινγκ, δωρεάν.
· Στην είσοδο, όπου εκδίδονται τα εισιτήρια, υπάρχει μικρή έκθεση ευρημάτων του σπηλαίου, τοπικών προϊόντων (ρεβίθια, χυμός από ρόδι κ.ά.) και βιβλία, κασέτες διαφημιστικά του σπηλαίου.

Ο διάδρομος μέσα στο σπήλαιο είναι επίπεδος. Δεν έχει ανηφοριές - κατηφοριές. Φαρδύς 2 – 3 μέτρα. Φωτίζεται την ώρα της ξενάγησης στο πήγαινε. Όχι στην επιστροφή.

 
 
 
Μεγάλο ύψος και πλάτος του σπηλαίου, δεν δημιουργεί αίσθημα κλειστοφοβίας.

· Μήκος διαδρομής: 1.800 μέτρα (900 μέτρα πήγαινε, και άλλα 900 μέτρα επιστροφή).
· Διάρκεια περιήγησης: 1 ώρα.
· Ξεναγός: είτε στα Ελληνικά, είτε στα Αγγλικά.
· Η ξενάγηση γίνεται μόνο στο πήγαινε.
· Στην επιστροφή δεν υπάρχουν στάσεις, αλλά απλό βάδισμα πίσω προς την έξοδο.

· Μεγάλη και απότομη αλλαγή θερμοκρασίας το καλοκαίρι μέσα κι έξω από το κτίριο. Θα την νοιώσεις αμέσως. Συνιστάται να πάρεις μαζί σου και να φορέσεις μέσα στο σπήλαιο ζεστό μπουφάν. Θα νοιώσεις αμέσως τη διαφορά και θα κρυώνεις. Υψηλή υγρασία 70-75%.

· Υπάρχει δωρεάν αναπηρικό καροτσάκι για ηλικιωμένος που δεν μπορούν να περπατήσουν εύκολα, και για άτομα με ειδικές ανάγκες, το οποίο θα το σπρώχνεις. Πάντως, είναι αρκετά κουραστικό, διότι έχει κάποιες ελαφριές ανηφοριές, και πρέπει να κινείσαι γρήγορα για να είσαι μέσα στην ομάδα ξενάγησης (για να ακούς τον ξεναγό, να βλέπεις όταν ανάβει το φως κάθε φορά, και να βλέπεις και τον διάδρομο).

· Έξω από την σπηλιά υπάρχει καφετέρια. Μπορείς να καθίσεις εκεί, στη σκιά στο μπαλκόνι στα τραπεζάκια, που είναι και λίγο πιο ψηλά, και φυσάει καλύτερα.
· 1-2 λεπτά πριν αρχίσει η ξενάγηση, από το μεγάφωνο φωνάζει να προσέλθουν όσοι θα μπουν στο σπήλαιο. Στην καφετέρια έχει σάντουιτς, τοστ, τυρόπιτες, μεζέδες ούζου, χυμοί από ρόδι, αναψυκτικά, καφέ.
· Υπάρχουν 3 τουαλέτες για το κοινό, στην πίσω πλευρά του κτιρίου όπου εκδίδονται τα εισιτήρια το χειμώνα.
· Σε απόσταση περίπου 300-400 m βρίσκεται το εντυπωσιακό φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. Υπάρχει τουριστικό τρενάκι, που κάνει το γύρο του φαραγγιού, διάρκειας 1 ώρας. Τιμή εισιτηρίου 2 ή 3 ευρώ.
· Καθώς επιστρέφεις από το σπήλαιο στο χωριό Αλιστράτη, στην είσοδο του χωριού, με άνετο πάρκινγκ και κάπως ψηλά με κάποια θέα, έχει ταβέρνα ΠΕΤΡΟΣ Ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ (τηλ. 6974509683). Ο ιδιοκτήτης της λέγεται Πέτρος, είναι πράγματι τεράστιος, και σερβίρει, εκτός από τα άλλα, και πήλινο, κότσι, μπριζόλα γάστρας.
· 1 χλμ. έξω από το χωριό της Αλιστράτης, υπάρχει λόφος με δημοτικό αναψυκτήριο, μικρό ζωολογικό κήπο (πάπιες, παγώνια, λάμα, κ.ά.) και πανοραμική θέα τον κάμπο της Δράμας. Για να πας εκεί, καθώς διασχίζεις το χωριό, στρίβεις από το δημοτικό σχολείο του χωριού.
· Εάν έχεις χρόνο, για φαγητό μπορείς να πας στην κοντινή Δράμα, να δεις και τις πηγές και τα νερά της Αγίας Βαρβάρας στο όμορφο πάρκο της πόλης. Εκεί έχει ωραίες ταβέρνες δίπλα στις λιμνούλες, που σερβίρουν, εκτός από τα άλλα και σαρδέλα παντρεμένη ή πέστροφα στα κάρβουνα.
· Η εκδρομή στο σπήλαιο μπορεί να συνδυασθεί, αν έχεις χρόνο, με επίσκεψη στην Αμφίπολη (πάνω στο δρόμο Στρυμόνα – Δράμα, 5 χλμ. από Στρυμόνα) που είναι ενδιαφέρων αρχαιολογικός χώρος και μουσείο.
· Επίσης, το λιοντάρι της Αμφίπολης (δίπλα στον ποταμό Στρυμόνα στην παλιά γέφυρα και τον μεγάλο τάφο του λόφου Καστά που ανακαλύφτηκε και εικάζεται ότι μπορεί να είναι του Μεγ. Αλεξάνδρου (δυστυχώς ακόμα δεν είναι επισκέψιμος).