Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια του Δημήτρη Παπαμιχαήλ στον Πειραιά πριν γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής του ελληνικού κινηματογράφου


Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του ελληνικού κινηματογράφου που μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη υπήρξαν... 

 
 
 
 
 
 
το πιο λαμπερό ζευγάρι των 60ς.

Πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ μέχρι σήμερα θεωρείται από τους πιο γοητευτικούς ηθοποιούς που εμφανίστηκαν στη μεγάλη οθόνη.

Ο καθηγητής Πάνος Φλωράς στην ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο», ο Γιώργος Νικολαΐδης στην ταινία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», ο Λευτέρης στην ταινία «Αρχόντισσα και ο Αλήτης» και ο «Παπαφλέσσας» στην ομώνυμη ταινία είναι μόνο μερικοί από τους ρόλους του που άφησαν εποχή.



Ωστόσο, πριν γίνει μεγάλο αστέρι του σινεμά είχε περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια. Ήταν τον τρίτο παιδί του Γιάννη Παπαμιχαήλ, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει δύο γάμους.

Έζησε τον πόλεμο και τον βομβαρδισμό του Πειραιά ενώ κατά τη διάρκεια της κατοχής έζησε στο Κρανίδι για δύο χρόνια. Είχε γεννηθεί στις 29 Αυγούστου 1934 στον Πειραιά και πέρασε τα παιδικά του χρόνια παίζοντας ποδόσφαιρο στις αλάνες της γειτονιάς του. Όπως είχε πει, παρά τις κακές στιγμές που είχε περάσει, θυμόταν με νοσταλγία τη γειτονιά του.

«Γεννήθηκα στον Πειραιά. Η δική μου γενιά είναι η γενιά του πολέμου. Μεγαλώσαμε σε δύσκολες συνθήκες, μέσα σε καταστροφές και βομβαρδισμούς. Παρ’ όλες τις κακουχίες, όμως, όλα τότε ήταν διαφορετικά. Υπήρχε η επικοινωνία της γειτονιάς κι οι αυλές των σπιτιών ήταν πάντα γεμάτες. Οι άνθρωποι ζούσαν όλοι μαζί και ήταν όμορφα», είχε αναφέρει.

Από μικρός εργάστηκε στο καφενείο του πατέρα του στο Χατζηκυριάκειο. Η μητέρα του ήθελε να γίνει αρχιμανδρίτης, ὀμως ο Παπαμιχαήλ άλλα όνειρα.



Όταν αποκάλυψε στους γονείς του ότι θα γινόταν ηθοποιός υπήρξαν αντιδράσεις, ωστόσο τα πράγματα ηρέμησαν όταν πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις για τη Δραματική Σχολή του Εθνικού. Εκεί γνωρίστηκε πρώτα φορά με τη συμφοιτήτρια του Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία είχε υποστηρίξει ότι τότε ο Παπαμιχαήλ δεν της έδινε καθόλου σημασία.


Όπως είχε αποκαλύψει ο Παπαμιχαήλ στο «Καλλιτεχνικό καφενείο» του Κώστα Φέρρη: «Μου λέει από που είσαι; Της λέω από τον Πειραιά. Εγώ είχα φύγει κρυφά από τον πατέρα μου. «Από τον Πειραιά», με ρώτησε κάπως υποτιμητικά. «Γιατί εσύ που μένεις;» τη ρώτησα. «Κοντά στον Άγιο Παύλο» μου είπε. Α! Κοντά στα τρένα, της είπα». Από την αρχή η σχέση τους ήταν εκρηκτική. Σε κοινή τηλεοπτική τους εμφάνιση είχαν αποκαλύψει ότι στη ζωή τους μοιράστηκαν «πικρούς ή γλυκούς καφέδες, μέτριους όμως ποτέ!».
Μόλις ο Παπαμιχαήλ τελείωσε τη σχολή, αμέσως του έδωσαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο εθνικό θέατρο που εκείνη την εποχή ήταν σπάνιο. Περνούσε πολλές ώρες μελέτης και έκανε ατελείωτες πρόβες. Χαρακτηριστικά μια χρονιά, είχε πρωταγωνιστήσει σε 8 παραστάσεις του Εθνικού και σε τρεις τραγωδίες στην Επίδαυρο.



Το 1956 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο κινηματογραφικό πανί στην ταινία «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», στην οποία ενσάρκωσε τον «Λιάκο», και την επόμενη χρονιά ακολούθησε η ταινία «Η θεία από το Σικάγο».

Ήταν τα πρώτα βήματα για τη τεράστια καριέρα που θα ακολουθούσε. Σε λίγα χρόνια είχε γίνει περιζήτητος στα κινηματογραφικά πλατό και το όνομά του ήταν συνώνυμο της επιτυχίας. Τη δεκαετία του ’60 ο Φίνος μετέτρεψε εκείνον και την Αλίκη στο μυθικό ζευγάρι του κινηματογράφου και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ …έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής.