Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Κάνοντας τουρισμό για επενδύσεις...


της Έφης Μπάσδρα

Υπάρχει μία όμορφη λέξη σε πολλές ντοπιολαλιές που δηλώνει το γυρνάω και πάω γυρεύοντας στα χαμένα. Πλαλόντας...

Αυτό μου θύμισε η απέλπιδα προσπάθεια του Ευκλείδη Τσακαλώτου που μέρες τώρα ψάχνει επενδυτές στην Ανατολή. Σε Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία και ακόμη παραπέρα αναζητούνται «παίκτες» να επενδύσουν στην παραπαίουσα ελληνική οικονομία, που σημειωτέον, σήμερα βρίσκεται εκτός μνημονίων.

Υπάρχει...




κανείς στη χώρα που δεν θα ήθελε κοσμοσυρροή από επενδυτές και ανάπτυξη; Ό,τι και να λένε στον Σύριζα, η ΝΔ, σήμερα στο κατώφλι της εξουσίας, πολύ θα επιθυμούσε μία έκρηξη επενδύσεων έτσι ώστε αύριο-μεθαύριο ως κυβέρνηση να έχει άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα σε δείκτες ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας.

Δυστυχώς όμως πάμε «πλαλόντας» και για καιρό τώρα... Οι λόγοι;

Έχουμε και λέμε: περίπτωση Folie-Folie. Ένα mega-σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ, χαμένων κάπου στην Ασία, με παραποιημένες λογιστικές καταστάσεις και ανακριβείς ισολογισμούς, με ορκωτούς ελεγκτές να υπογράφουν και να πιστοποιούν την ακρίβεια τους, και μια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αν και υπεύθυνη για την καταστολή της χρηματιστηριακής διαφθοράς, να ποιεί την νήσσαν.

Περίπτωση ΔΕΗ. Λίγο πριν την περίφημη Συμφωνία των Πρεσπών αγοράζεται απο την ΔΕΗ ψοφοδεής εταιρεία που ανήκει στον Κότσο Ανγκιούσεφ, αντιπρόεδρο του κόμματος του Ζάεφ. Ύποπτο; Τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας που εξαγοράστηκε αποκαλύπτουν δαπάνες μεγαλύτερες του κύκλου εργασιών και ζημίες, απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία, και μερίδιο στον συνολικό τζίρο του κλάδου μόλις στο 11%. Ακόμη πιο ύποπτο;

Περίπτωση Τραπεζών. Εδώ και μία εβδομάδα περίπου ο χρηματιστηριακός δείκτης περνώντας το διαβολικό φράγμα του 666 -μην γελάτε-, δείχνει να μην έχει σταματημό στον κατήφορο που ξεκίνησε. Οι τράπεζες στο κόκκινο και η οικονομία στα τάρταρα.

Περίπτωση Αγορών. Απαγορευτικές και κλειστές. Τα spreads έχουν πάρει την ανιούσα και κάθε σκέψη για έξοδο στις αγορές μετατίθεται στο απώτερο μέλλον. Μην αγχώνεστε όμως... έχουμε μαξιλάρι εμείς...

Και επιπλέον υπερφορολόγηση, κρατική μηχανή και υπηρεσίες σε αποσύνθεση και αφασία, διαφθορά στο φούλ, φοροδιαφυγή στα ύψη... Σας φτάνουν αυτά;

Εσείς θα επενδύατε σε τέτοιο περιβάλλον;

Μάλλον όχι! Κρίμα οι προτροπές του Ευκλείδη Τσακαλώτου «στοιχηματήστε στην ανάπτυξη μας».

Κοντεύουν δύο μήνες από την «μεγάλη έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια. Το success story του Αλέξη Τσίπρα κατακρημνίζεται παταγωδώς μαζί με την αξιοπιστία της χώρας. 5,5% του εργασιακά ενεργού πληθυσμού μας έχει πάρει το δρόμο της ξενητειάς και συνεχίζει... Το αντίστοιχο ποσοστό στην παραπαίουσα Βενεζουέλα έφτασε στο 13%. Αρχίζουμε να μοιάζουμε επικίνδυνα. Η διπλανή Ιταλία μπορεί ν΄ ανάψει φωτιές και να γίνουμε παρανάλωμα. Κανείς στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί. Το μόνο που τους απασχολεί είναι ο «καπνός του πούρου τους» και η παραμονή τους στην εξουσία. Όσο πάρει και με όποιο κόστος!

Και άσε τον δόλιο τον Ευκλείδη να πλαλάει σ’ Ανατολή και Δύση για επενδύσεις. Μήπως εμείς θα τις διαχειριστούμε;

Η Έφη Μπάσδρα είναι καθηγήτρια στο Παν/μίο Αθηνών

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος»