Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΡΑ» ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ: «Δημοκρατία σημαίνει σεβασμός του άλλου»


Με αφορμή το νέο τηλεφωνικό γκάλοπ, που διενεργείται αυτή την περίοδο για τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Κατερίνης, όπου όταν ρωτούν για τον συνδυασμό «ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΡΑ» και τον επικεφαλής Γιώργο Νταντάμη αναφέρονται σ’ αυτόν ως υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ καμία μνεία δεν γίνεται για στήριξη άλλων υποψηφίων από κάποιο κόμμα, όπως επίσης αναφέρεται και υποψήφιος που ακόμη δεν έχει επίσημα ανακοινώσει ότι κατέρχεται στις εκλογές, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τα εξής:



Η Δημοσκόπηση είναι μία ερευνητική μέθοδος για την αποτύπωση και τη διερεύνηση των διαθέσεων, των προτιμήσεν ή των συμπεριφορών του πληθυσμού μέσω επιλεγμένων (γραπτών ή προφορικών) ερωτημάτων. Ο τρόπος όμως που διατυπώνονται οι ερωτήσεις καταδεικνύει αφενός στόχευση για χειραγώγηση της κοινής γνώμης και αφετέρου δόλο ως προς την αντιμετώπιση άλλων υποψηφιοτήτων για το Δήμο Κατερίνης.

Αναγνωρίζουμε ότι η παρούσα προεκλογική περίοδος είναι ορόσημο για το μέλλον του Δήμου Κατερίνης και είναι εύλογο το άγχος για το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου. Όμως, αυτό μπορεί να επιχειρηματολογήσει την επιλογή πρακτικών προβοκάτσιας και αθέμιτου ανταγωνισμού;

Διάβασε ή άκουσε κανείς κάποια ανακοίνωση κόμματος για χρίσμα ή στήριξη σε οποιονδήποτε δημοτικό συνδυασμό στην Κατερίνη;

Έγινε μήπως κάποια επίσημη ανακοίνωση εξ ονόματος του Αλέξη Τσίπρα, του Κυριάκου Μητσοτάκη ή της Φώφης Γεννηματά για χρίσματα σε δημοτικούς συνδυασμούς; 

Αυτή την περίοδο ακούγονται και λέγονται πολλά. Ας επικεντρωθούμε σ’ αυτά που λένε οι επίσημες πηγές γιατί είναι η μόνη αλήθεια. Οποιαδήποτε άλλη αναδιατύπωση φήμης ή αοριστολογίας έχει ως μοναδικό στόχο να θολώσει τα νερά για τη δημιουργία εντυπώσεων. Και να υπενθυμίσουμε άλλωστε σε όσους επιλέγουν τέτοιες πρακτικές και παραποιούν τη χρήση του εργαλείου των δημοσκοπήσεων, ότι κάπως έτσι γελοιοποιήθηκαν ως αναξιόπιστα εργαλεία τα γκάλοπ.

Θα ζητούσαμε πολλά αν καταθέταμε ως αίτημα να επικρατήσει ένας πολιτικός πολιτισμός αυτή την περίοδο σεβόμενοι τους συνδημότες μας, τους συναγωνιστές μας αλλά και τους ίδιους μας τους εαυτούς;

Στην ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού μας συνομολογήσαμε ότι είμαστε ένας ανεξάρτητος δημοτικός συνδυασμός με τη συμμετοχή ατόμων από όλα τα κόμματα αλλά ακόμη και ανθρώπων που δεν εντάσσονται σε καμία παράταξη. Μήπως αυτό φοβούνται κάποιοι και προσπαθούν με τέτοια τεχνάσματα να θολώσουν το τοπίο; Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας προς διαφύλαξη των αρχών που πρεσβεύουμε και της δεοντολογίας.

Δημοκρατία σημαίνει πρωτίστως σεβασμός του άλλου. Κι αυτό θα το υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Θα αγωνιστούμε για την αλλαγή, για ένα ελπιδοφόρο αύριο όπου τέτοιες πρακτικές, τόσο σε προεκλογικό επίπεδο όσο και στην καθημερινότητά μας, την επόμενη ημέρα των εκλογών να εκλείψουν. Γιατί μετά τις εκλογές, όλοι μαζί θα πρέπει να εργαστούμε για τον Νέο Δήμο Κατερίνης.

Μέσα από την προεκλογική μας συμπεριφορά, ας παροτρύνουμε τους συνδημότες μας να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά του τόπου προασπίζοντας το δικαίωμά τους για ουσιαστικό διάλογο.

Ο επικεφαλής Γεώργιος Δ. Νταντάμης
και οι υποψήφιοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι
του Συνδυασμού «Ανανέωση Τώρα»