Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

ΛΑΡΙΣΑ - Κομπανία Χρήστου Ελευθ. Χαλιγιάννη και Πολυφωνικό ΧΑΟΝΕΣ Βορείου Ηπείρου μαζί: Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια!


Μια ιδιαίτερη βραδιά́ πρόκειται να απολαύσουν οι εραστές της παραδοσιακής και ηπειρώτικης μουσικής το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, με ώρα έναρξης στις 22:00, ένα μοναδικό σμίξιμο της μουσικής οικογένειας των Χρήστου Ελ. Χαλιγιάννη, των Χαλιγιάννηδων (τα αγγόνια του Κερίμη όπως αυτοπροσδιορίζονται και σαφώς η αρτιότερη και πιο γνωστή ηπειρώτικη κομπανία) και του πολυφωνικού συνόλου Βορείου Ηπείρου «ΧΑΟΝΕΣ», ένα ατόφιο κάλεσμα από την πολύφωνη Άπειρο Ήπειρο, θα μας ταξιδέψουν μουσικά στην... 

Ήπειρο, στον Παρακάλαμο, στο Πωγώνι και τη Δερόπολη - Άπειρος Ήπειρος και στα «σκέτα» (χωρίς μικρόφωνα) σε μια ατόφια Ηπειρώτικη βραδιά́.


Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με το πολυφωνικό σύνολο Βορείου Ηπείρου «Χάονες» τραγουδώντας δίχως μικρόφωνα, με όλη τη ρώμη και το σφρίγος των πολύφωνων φωνών , με τη σολιστική «εναλλαγή» φωνών και οργάνων με τη συνοδεία των μουσικών. Στα χρόνια της διαδρομής τους έχουν εμφανισθεί σε αναρίθμητες συναυλίες και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην Αθήνα έχουν εμφανισθεί στους πιο διακεκριμένους χώρους (Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κ.α.) με ξεχωριστή την εμφάνιση στη συνάντηση πολυφωνικών κάθε χρόνο στο Θέατρο Πέτρας. Αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση του πολυφωνικού συνόλου Βορείου Ηπείρου «Χάονες» μέσα στη πόλη της Λάρισα και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Η δε ζυγιά των Χαλιγιάννιδων, προερχόμενη Παρακάλαμο Πωγωνίου του Νομού Ιωαννίνων, τη «βρυσομάνα» των Ηπειρωτών μουσικών, πρόκειται για μια από́ τις πιο αξιόλογες ηπειρώτικες κομπανίες η οποία διατηρεί́ το παραδοσιακό́ αυθεντικό́ ηπειρώτικο ηχόχρωμα, με το πολυφωνικό́ τραγούδι όπως παλιά́ και με την γνήσια προσέγγιση στην ηπειρώτικη δημοτική́ μας μουσική παράδοση, την οποία με θρησκευτική́ ευλάβεια υπηρετεί́ η συγκεκριμένη γνωστή́ ηπειρώτικη ζυγιά. Η ηπειρώτικη ζυγιά́ του Χρήστου Ελέυθ. Χαλιγιάννη, των Χαλιγιάννηδων δηλαδή, είναι το ηπειρώτικο μουσικό́ σχήμα που επιμένει στα αυθεντικά́ παραδοσιακά́ ακούσματα με τη χρήση "φυσικών" οργάνων δηλαδή κλαρίνου, βιολιού́, λαούτου και κρουστών (ντέφι), με φωνητική "συλλογικότητά" εκεί όπου απαιτείται και σολιστική "εναλλαγή" των οργάνων στα αυτοσχεδιαστικά́ (και όχι μόνον) μέρη. Η κομπανία είναι εφταμελής και αποτελείται από τον Χρήστο Ελευθ. Χαλιγιάννη με το Χρήστο Ζέκιο στο κλαρίνο , το Δημήτρη Ελευθ. Χαλιγιάννη στο λαούτο και το τραγούδι, τον Ελευθέριο Δημ. Χαλιγιάννη στο ακορντεόν-τραγούδι, το Παρασκευά Ελευθ. Χαλιγιάννη στο ντέφι-τραγούδι, το Νίκο Οικονόμου στο βιολί και το Χρήστο Γώγλη στο τραγούδι, ενώ η ερμηνεία των τραγουδιών είναι συλλογική και πολυφωνική. Τονίζεται ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται με μέγιστο σεβασμό στη δημοτική μουσική παράδοση και τον παραδοσιακό τρόπο γλεντιού, τα οποία υπαγορεύουν τη μουσική εκτέλεση των τραγουδιών με τον γνήσιο και αυθεντικό ήχο των οργάνων, χωρίς τη παρέμβαση ηλεκτρικών ηχητικών συστημάτων

Μια νύχτα πολυφωνίας, με Πωγώνι και Δερόπολη, μοιρολόγια, σκάρους, μπεράτι, καγγέλια, με τη ζυγιά τοποθετημένη στο κέντρο του χώρου και ο χορός να ξετυλίγεται τριγύρω της, όπως στα παραδοσιακά γλέντια της Ηπείρου! Μια βραδιά αφιερωμένη στην Ήπειρο, στην ταβέρνα «Το παγώνι» (Δαβάκη 40- Νεάπολη Λάρισα), να έχετε να μολογάτε, μια «Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια!» Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις απευθυνθείτε στον τηλεφωνικό αριθμό 6944250307. 


Καλή αντάμωση!