Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Χρη σιγάν ή κρείσσονα σιγής λέγειν



(Πρέπει να σιωπάς η να λες κάτι καλύτερο από τη σιωπή)
Πυθαγόρας 580-490 π.Χ.

Χθες σε συνέντευξή του ο κ. Ζάεφ σε σχετική ερώτηση για το γλωσσικό ιδίωμα στην Ελλάδα απάντησε: Είναι δικαίωμα της Ελλάδος, αυτοί θα πρέπει να το σχολιάσουν....

Θα πρέπει επιτέλους ο κ. Ζάεφ να γνωρίζει ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλά γλωσσικά τοπικά ιδιώματα(ντοπιολαλές) με βάση όμως την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ από τους αρχαίους χρόνους. Μήπως πρέπει να δημιουργήσουμε μειονοτικά σχολεία για τους Τσάκωνες, τους Κρήτες, τους Βλάχους και λοιπά!;

Τυχαίνει...




από την καταγωγή της μητέρας μου να είμαι Δυτικομακεδόνας. Κάθε φορά που επισκεπτόμασταν την Καστοριά ως παιδιά, ο πατέρας μου μας ξεναγούσε στις Πρέσπες, στα Κορέστια, στη Στάτιστα, στο Ανταρτικό, στην Ιεροπηγή, στην Κρυσταλλοπηγή, Νίκη και γενικά σε όλη την Περιφέρεια των συνόρων Καστοριάς και Φλώρινας και όχι μόνον.

Προφανώς ο κ. Ζάεφ δεν γνωρίζει την πραγματική ιστορία αλλά την επίπλαστη. Θα θυμίσω δύο μόνο παραδείγματα. Τον κ. Γρούγιο από την Αχλάδα Φλώρινας και κάποιον κ. Παπαδημητρίου από τους Τσάκους Αλμωπίας(το από που βγαίνει το Παπαδημητρίου είναι κατανοητό).

Όμως εγώ θέλω να ρωτήσω τον κ. Ζάεφ τι έγινε με τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην χώρα του; Γνωρίζει την μεταχείριση κατά την πορεία των χρόνων τι έγινε με αυτούς τους Έλληνες; Αλήθεια πόσες Εθνότητες υπάρχουν στην χώρα του; Τι έγιναν οι χιλιάδες των Βλάχων, των Γραικών, των Σαρακατσαναίων(Γραικών) από την Στρώνιτσα, το Μοναστήρι, την Μπίτολα και λοιπά; Τι έγιναν οι Γκρεκομάνοι;

Πρέπει επιτέλους να γνωρίζει για το Ελληνικό παιδομάζωμα, τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες η εκείνους που για πολιτικούς λόγους από Έλληνες αυτοπροσδιορίστηκαν ως Σλαβομακεδόνες. Γνωρίζει αλήθεια σε ποιο γλωσσικό ιδίωμα οι γυναίκες του (Τεχόβου) Καρυδιάς μοιρολόγησαν τον Τέλλο Άγρα όταν δολοφονήθηκε άναδρα; Αυτό το ιδιόρρυθμο μοιρολόι σε ποια γλώσσα μοιάζει περισσότερο; Μοιάζει με την δική του γλώσσα; Ας το προσέξει καλά.

Αλήθεια όλοι αυτοί οι Έλληνες που ομιλούσαν την Ελληνική γλώσσα και την ομιλούν ακόμα και σήμερα στην Πατρίδα του σε ποια Σκοπιανά σχολεία την έμαθαν; Υπήρξαν κατά την διαδρομή της σύστασης του Κράτους αυτού έστω μειονοτικά Ελληνικά σχολεία; Μήπως είναι καιρός η Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει δικαιώματα Ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια; Καλά είναι να καθίσει αυτός και το μέρος του λαού της χώρας του στον επίπλαστο και "Σκόπιμο" αυτοπροσδιορισμό τους και να σιωπήσουν.

Θυμάται τις δηλώσεις του μακαρίτη Γκλιγκόροφ πως αυτοπροσδιορίζοταν;


Ως σύγχρονοι Έλληνες με την υπέρβαση μας σεβαστήκαμε την Δημοκρατική Αρχή του "αυτοπροσδιορισμού". Όμως ως εκεί. Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί οι γείτονες μας.

Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Όμως δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε γιατί είναι η Ιστορία μας.

«Λαοί οι οποίοι δεν θυμούνται την Ιστορία τους είναι υποχρεωμένοι να την ξαναζήσουν». Αυτό ισχύει για όλους.
Θα πρέπει να γνωρίζει το ρητό του Σόλωνα "Ο αν μη ίδης, μη λέγε. Ειδώς σιγά"(Μη μιλάς για ότι δεν ξέρεις. Αν μάθεις, σώπα).

Αθανάσιος Γκούνας
Καθηγητής Α.Τ.Ε.Ι.Θ.
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης