Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

7 μυστικά για τέλειο ψήσιμο αρνιού

 
Η Κυριακή του Πάσχα βρίσκεται προ των πυλών και ήδη οι έμπειροι ψήστες ετοιμάζουν την σούβλα και ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Το σούβλισμα του αρνιού είναι μία από τις αγαπημένες ιεροτελεστίες των Ελλήνων που γίνεται με ψυχή και μεράκι. Εκτός, όμως, από την εμπειρία θα χρειαστείτε και έναν… 
 
 
 
 
άσσο στο μανίκι σας για να ψηθεί τέλεια ο οβελίας και να κερδίσετε το βραβείο του καλύτερου ψήστη. Αυτά τα «ζουμερά» μυστικά θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας.

Πριν ράψετε την κοιλιά, βάλτε στο εσωτερικό της μερικά κλωναράκια θυμάρι και δενδρολίβανο που θα αρωματίσουν το κρέας και θα δώσουν καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

Την ώρα που αλατοπιπερώνετε το αρνί, βάλτε μεγαλύτερη ποσότητα από το μείγμα στον λαιμό και το κεφάλι του οβελία. Τα συγκεκριμένα σημεία είναι πιο ευαίσθητα κατά το σφάξιμο και έτσι μυρίζουν περισσότερο.

Για ακόμη πιο τραγανή πέτσα φτιάξτε ένα μείγμα από ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και αρωματικά της αρεσκείας σας και αλείψτε με αυτό το αρνί, ενώ ψήνεται.

Δώστε την απαραίτητη σημασία στον αέρα. Αν φυσάει αρκετά πρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερα κάρβουνα. Υπολογίστε ότι ένα 10κιλο αρνί χρειάζεται 15 κιλά κάρβουνα και ένα 30% πάνω αν φυσάει πολύ.

Το ψήσιμο για ένα μέτριο μεγέθους αρνί διαρκεί 3 ώρες περίπου σε εξωτερικό χώρο και 2 ώρες σε εσωτερικό. Θα καταλάβετε ότι το αρνί είναι έτοιμο όταν το κρέας αρχίσει να ξεχωρίζει από τα κόκαλα.

Έχει μεγάλη σημασία το «στρίψιμο» του κεφαλιού σε γωνία 90 μοιρών με το λαιμό, ενώ περνάμε τη σούβλα στον οβελία. Το «στρίψιμο» αυτό επιτυγχάνει μικρότερο μήκος πάνω στην σούβλα άρα μικρότερο σκόρπισμα στην φωτιά και καλύτερο κουμάντο με τα στηρίγματα στο κεντράρισμα του αρνιού πάνω στην εστία.

Η φωτιά στο κέντρο της ψησταριάς πρέπει να είναι μικρότερη απ’ ότι στο αριστερό και το δεξί μέρος, γιατί η θερμοκρασία πάντα «έρχεται» προς το κέντρο. Ένας καλός δείκτης για να ελέγξετε αν η φωτιά είναι τόσο δυνατή όσο πρέπει, είναι βάζοντας την παλάμη σας κάτω από το αρνί να μην μπορείτε να μετρήσετε μέχρι το δέκα.

Πληροφορίες: in2life.gr