Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

ΟΑΕΔ – Κοινωνικός τουρισμός 2019: Δωρεάν διακοπές. Ποιους αφορά


Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση των δικαιούχων–ωφελουμένων για την πραγματοποίηση διακοπών με τη χορήγηση επιταγής κοινωνικού τουρισμού.
Ως δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού περιόδου 2019-2020 ορίζονται:

 
 
 
α) Ασφαλισμένοι που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος, 50 ημέρες στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας.

β) Ασφαλισμένες που έλαβαν, κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος, 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

γ) Ασφαλισμένοι που έλαβαν, κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος, τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα).

δ) Άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Ο υπό τα στοιχεία α’ έως γ’ αναφερόμενος αριθμός ημερών δύναται να προκύψει αθροιστικά από τις ημέρες και των τριών στοιχείων.
Ως ωφελούμενοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού ορίζονται:

α) Τα τέκνα των δικαιούχων, ηλικίας άνω των πέντε και έως 18 ετών, όπως αυτά αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια πρόσκληση ορίσει. Για τους σκοπούς της παρούσας, ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2019.

β) Τέκνα των δικαιούχων, ηλικίας 18 έως 24 ετών, έμμεσα ασφαλισμένα από το δικαιούχο ή τον άλλο γονέα, όπως αυτά αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.