Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Για ποια έργα της Πιερίας μιλάτε κ. Τζιτζικώστα;


Κατά την επίσκεψη του προχθές στην Πιερία ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε ορισμένα έργα με προφανή διάθεση πολιτικής οικειοποίησης.
Με δελτίο τύπου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Περιφερειάρχης αναφέρεται σε μία σειρά από έργα που δήθεν παραδίδει στους πολίτες της Πιερίας ως προϊόν της διοίκησης του.

Συγκεκριμένα:

 
 
1) Ολοκλήρωση και ανέγερση του ενιαίου λυκείου Κονταριώτισσας.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας πρόκειται για ένα έργο που σχεδίασε (επιλογή οικοπέδου, σύνταξη μελέτης και εξασφάλιση χρηματοδότησης) η δημοτική αρχή του Καποδιστριακού δήμου Δίου, επί θητείας Γρήγορη Παπαχρήστου, και δημοπράτησε η αιρετή Νομαρχία, ως φορέας διαχείρισης.
Η μόνη συμμετοχή της διοίκησης Τζιτζικώστα έχει να κάνει με την υποχρέωση της τελετής εγκαινίων.

2) Πολιτιστικό κέντρο Καρίτσας.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας πρόκειται για ένα έργο που συνέταξε την μελέτη, εξασφάλισε την χρηματοδότηση και δημοπράτησε η αιρετή Νομαρχία, δηλαδή ένα έργο που κατά το μεγαλύτερο μέρος του αφορά προγενέστερη περίοδο της διοίκησης Τζιτζικώστα.

3) Κατασκευή τεχνιτών υφάλων στη θαλάσσια περιοχή Λιτοχώρου.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας πρόκειται για ένα έργο της αιρετής Νομαρχίας, που παρέλαβε ως προίκα η σημερινή περιφερειακή αρχή.

4) Περιφερειακή οδός Κατερίνης.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας πρόκειται για ένα έργο της κρατικής περιφέρειας, η οποία είχε εξασφαλίσει περίπου 56,5 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ της Περιφέρειας 2007 - 2013.
Λόγω ελλείψεων της μελέτης το έργο δημοπρατήθηκε με καθυστέρηση 25-12-2012 με πρόβλεψη παράδοσης 11-04-2016.
Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί δύο παρατάσεις, με την τελευταία να προβλέπει παράδοση μέχρι 31-10-2019.
Το 2018 όμως η διοίκηση Τζιτζικώστα κλείνει την εργολαβία χωρίς να ολοκληρωθεί το έργο, παρότι ο εργολάβος εισέπραξε το σύνολο των χρημάτων της σύμβασης και προχώρησε σε έγκριση συμπληρωματικής σύμβασης 11 εκ. ευρώ, την οποία βεβαίως απέρριψε το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Και ύστερα από αυτά προκύπτει το εξής ερώτημα:
Γιατί δεν ολοκληρώθηκε το έργο ύστερα από δύο παρατάσεις; Γιατί πληρώθηκε ο εργολάβος το σύνολο των χρημάτων χωρίς να παραδώσει το έργο; Γιατί η Περιφέρεια προχώρησε σε επέκταση σύμβασης 11 εκ. ευρώ και κυρίως ποιος θα τα πληρώσει;
Ύστερα από όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως η διοίκηση Τζιτζικώστα σεμνύνεται για έργα που δεν έχουν την δική της σφραγίδα αλλά αντιθέτως παρουσιάστηκαν σωρεία φαινομένων ανικανότητας ακόμα και ως προς την ολοκλήρωση των έργων που τους κληροδοτήθηκαν.
Το ερώτημα που τίθεται τόσο προς τον κ. Τζιτζικώστα όσο όμως και προς την κα. Μαυρίδου είναι το εξής:
Μπορούν να μας γνωρίσουν εδώ και δέκα χρόνια περίπου που έχουν την ευθύνη της διοίκησης έστω και ένα έργο με τη δική τους σφραγίδα; (Δηλαδή να το εμπνεύστηκαν, να εκπόνησαν μελέτη, να εξασφάλισαν χρηματοδότηση και να το δημοπράτησαν).
Όλα αυτά τα αναφέρουμε για την αποκατάσταση της αλήθειας από τα συνεχή ψέματα, για την αποκατάσταση της ουσίας από την βιτρίνα, για την αποκατάσταση ενός Νομού που στα χέρια τους υποβαθμίστηκε, παρατήθηκε και κατρακύλησε στις τελευταίες θέσεις στους δείκτες της οικονομίας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης.

Σάββας Οφείδης
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας.