Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Κοτόπουλο με πορτοκάλι και πουρέ - Λαχταριστό πιάτο για το μεσημεριανό


Υλικά για 2-4 άτομα 

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 8 μπουτάκια κοτόπουλου
  • 8 κρεμμύδια για στιφάδο
  • 200 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 125ml (1/2 φλιτζάνι) λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 435ml (1 3/4 φλιτζάνια) ζωμό κότας
  • 90 γραμμάρια (1/3 φλιτζανιού) ντοματοπελτέ
  • 6 κλωναράκια φρέσκο ​​θυμάρι
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
Για τον πουρέ πατάτας
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.γ. μαργαρίνη
  • 1 κύβο λαχανικών
  • Πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο
  • Τριμμένη γραβιέρα
Εκτέλεση
  1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Ρίχνετε τα μπουτάκια κοτόπουλου στην κατσαρόλα και σοτάρετε και από τις δυο μεριές για 4 λεπτά.
  2. Μεταφέρετε τα μπουτάκια κοτόπουλου σε μια πιατέλα και αφήνετε στην άκρη. Μειώστε την θερμοκρασία στο μέτριο και προσθέστε τα κρεμμύδια κομμένα στη μέση, σοτάρετε για 2 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τα μανιτάρια μαζί με το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμη. Σβήνετε με κρασί. Αφήνετε να πάρει μια βράση για 2 λεπτά. Προσθέστε τα μπουτάκια κοτόπουλου μέσα στην κατσαρόλα.
  3. Στη συνέχεια ανακατέψτε το αλεύρι μαζί με τα 125ml (1/2 φλιτζάνι) ζωμό κότας και αφήνετε στην άκρη. Στη συνέχεια ρίχνετε τον υπόλοιπο ζωμό μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το ντοματοπελτέ και το θυμάρι. Αφήνετε να βράσουν σε μέτρια εστία με κλειστό καπάκι για 10 λεπτά.
  4. Έπειτα προσθέστε τον ζωμό με το αλεύρι και αναδεύετε καλά. Τέλος ανακατέψτε τον μαϊντανό, το ξύσμα πορτοκαλιού και το σκόρδο σε ένα μπολ και ρίξτε το μέσα στο κοτόπουλο. Σερβίρετε το κοτόπουλο με πουρέ πατάτας.
Για τον πουρέ πατάτας
  1. Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη μαργαρίνη και τον κύβο. Προσθέτουμε το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  2. Πολτοποιούμε τις πατάτες και τις ανακατεύουμε με τη ζεστή κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε όση τριμμένη γραβιέρα θέλουμε και ανακατεύουμε.