Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ «ΤΟΥ ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ ΟΙ ΟΠΛΕΣ» ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ



ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΟΚ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΥΠΡΙΩΝ)
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Βιβλίο της χρονιάς εκλέχτηκε το η ποιητική συλλογή του Γιάννη Παπαγεωργίου «Του Βουκεφάλα οι οπλές» από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων (ΕΠΟΚ).
Το βιβλίο περιέχει μια σειρά από ιστορικά ποιήματα που αφορούν τη διαχρονική πορεία του Ελληνισμού, την ιστορική του διαδρομή στο πέρασμα των αιώνων, τα ποικίλα γεγονότα που σφράγισαν τη μοίρα του στο διάβα της Ιστορίας, στην Αρχαία, τη Βυζαντινή και τη Νεότερη περίοδο.





Ενδεικτικά ποιήματα: Ελλάδα

Θεσπιείς

Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας

Τέλλος Άγρας

Στης Κρήτης τους αιθέρες

Κύπρος των καημών

Του Βουκεφάλα οι οπλές,
όπου αποτυπώνεται η μεγαλειώδης πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα βάθη της Ασίας, προς τη δόξα, ποίημα που έδωσε τον τίτλο στην ποιητική συλλογή.
Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 σε μια εξαιρετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, με την αίθουσα να είναι κατάμεστη από ανθρώπους που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να παραστούν στις απονομές, ο Γιάννης Παπαγεωργίου παρευρέθηκε και παρέλαβε το βραβείο.
Μάλιστα ο Πρόεδρος κ. Ηρακλής Ζαχαριάδης του έκανε την τιμή να εντάξει στο πρόγραμμα απονομής ένα ποίημα του βιβλίου με τίτλο «Κύπρος των καημών» μελοποιημένο και τραγουδισμένο από τη χορωδία των μαθητών και μαθητριών του Ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου της Ελληνικής Κοινότητας Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία
Ένα χαρακτηριστικό ποίημα από την ποιητική συλλογή «Του Βουκεφάλα οι οπλές» με θέμα τον Όλυμπο είναι το εξής:

ΟΛΥΜΠΟΣ ΓΗ ΘΕΩΝ

Όλυμπος, γη θεών
της Οικουμένης όραμα
ανάσα του κόσμου
πρόκληση στις ψυχές.

Ταξίδι επικίνδυνο
και γοητευτικό
σε μονοπάτια απάτητα.

Κάθε βήμα και μια νίκη
μεγάλη και βαριά
στου χρόνου τα σκοτάδια
μια χαραμάδα φως.