Η μουσική διαχρονικά δεν έχει φραγμούς, σύνορα, όρια. Υπάρχει ως μια από τις ομορφότερες εκφράσεις του ανθρώπου, ως η τέχνη του μέτρου, της αρμονίας και ασφαλώς ο δίαυλος της συναδέλφωσης των λαών.
Τι...
λοιπόν καλύτερο, η αέναη μουσική δημιουργία να ταξιδέψει από την Ιερουσαλήμ και από τη γη του Ισραήλ και να γνέψει τον Όλυμπο αλλά και την ιερή πόλη των Μακεδόνων, το Δίον, χαρίζοντας μια θεσπέσια βραδιά ήχων, λόγου και ακουσμάτων.
Το Σαββατόβραδο 20 Ιουλίου 2019 στο αρχαίο θέατρο Δίου και πάντα στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου, το φιλοθεάμον κοινό απόλαυσε μια θαυμάσια μουσική παράσταση, τιτλοφορούμενη «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ» και με θεματολόγιο τις μετακινήσεις του λαού του Ισραήλ, της χώρας που είναι η Τιμώμενη του φετινού θεσμού.
Συναυλία ύμνος συνάμα με αναφορά στις μετακινήσεις των μουσικών και των πολιτισμών της Μεσανατολικής χώρας, στον χρόνο και στην απλωσιά γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα, την κατά τον Στράβωνα «την καθ ημάς θάλασσα», όπου οι παράκτιοι λαοί ανέπτυξαν τους σημαντικότερους στην ιστορία της ανθρωπότητας, πολιτισμούς.
Η παράσταση με το ρεπερτόριο της Μεσογειακής μουσικής αποδόθηκε από τους: Τη χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τα μουσικά σύνολα Camerata Aristoteles, τη Νέα χορωδία Δήμου Καλαμαριάς και το φωνητικό σύνολο enHoro.
Σολίστ η Αγγελική Καθάριου.
Στη μουσική διεύθυνση ο Κωστής Παπάζογλου.
Μεταξύ του ακροατηρίου της συναυλίας, μέλη των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης και Λάρισας, καθώς και φοιτητές της Θεολογικής Ακαδημίας του Αγίου Νικολάου Μόσχας με επικεφαλής τον Πρύτανη π. Ιωάννη Ρούμπιν και του τμήματος Ελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Σαντιάγο της Χιλής.
Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους-Κατερίνης και Πλαταμώνος, Γεώργιος και οι Ποιμένες των Ευαγγελικών Εκκλησιών Κατερίνης και Βέροιας, Ιωάννης Υφαντίδης και Σταύρος Δεληγιάννης, αντίστοιχα.