Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Προσπάθεια, επιβράβευση, αριστεία: το στοίχημα της ΝΔ


της Έφης Μπάσδρα

Από Παιδείας άρξαστε! Αυτό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μησοτάκη που αφιέρωσε την πρώτη του επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας. Αποτελεί ένα από τα κύρια στοιχήματα της νέας κυβέρνησης.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της γκρίζας διακυβέρνησης Σύριζα άφησαν βαρύ το αποτύπωμα στην εκπαίδευση με τη ρετσινιά της αριστείας και την κατάλυση κάθε αξιολογικής επιβράβευσης της προσπάθειας.

Η...




εκπαίδευση υπήρξε διαχρονικά το ισχυρότερο όλπο διαγενεακής κινητικότητας, επαγγελματικής και κοινωνικής ανόδου. Η οικονομία μιας χώρας χαρακτηρίζεται και από τη διαγενεακή κινητικότητα κυρίως όσον αφορά τις ίσες ευκαιρίες στην αφετηρία και πώς αυτές επηρεάζουν τη λειτουργία και απόδοση του κράτους, βλέπε δικαιοσύνη, ένταξη, αξιοκρατία, ανέλιξη, οικονομικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και η δημιουργία ίσων ευκαιριών και η στήριξη όσων προσπαθούν αλλά αδυνατούν να προχωρήσουν αποτελούν μονόδρομο για τη νέα κυβέρνηση.

Και δεν είναι μόνο η επέκταση στην παροχή εκπαίδευσης αλλά κυρίως η συστηματική στήριξη οικονομικά αδύναμων νέων στην απόκτηση των υψηλότερων εκπαιδευτικών προσόντων που απαιτούνται για τις επίζηλες επαγγελματικές θέσεις.

Γι αυτό και η αναγγελία ίδρυσης πρότυπων και πειραματικών σχολείων σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας αποτελούν ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Η είσοδος όμως στο πανεπιστήμιο και η στήριξη των αρίστων είναι το μεγάλο στοίχημα.

Σήμερα και μετά τη δεκάχρονη κρίση που αποτελείωσε κυριολεκτικά τη μεσαία τάξη, η οικονομική ενίσχυση άριστων φοιτητών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο θεσμός των υποτροφιών και των επιχορηγήσεων πρέπει να μεγιστοποιηθεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Η αριστεία θα πρέπει να «επανακάμψει» ως παράδειγμα και ζητούμενο σε μία κοινωνία που ευτυχώς αναζητά πρότυπα έξω από τη μιζέρια και την φτήνεια της τελευταίας διακυβέρνησης.

Η γκρίζα περιπέτεια της Κίρκης αποτελεί πλέον κακό παρελθόν. Ήδη έχει περάσει μία εβδομάδα διακυβέρνησης ΝΔ. Οι ίσες ευκαιρίες μας καλούν και μας προκαλούν! Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο...

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος