Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Αύξηση του αριθμού αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Αύξηση κατά 10% στον αριθμό των αιτούντων άσυλο κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τους πρώτους 6 μήνες του 2019. Η αρμόδια υπηρεσία (European Asylum Support Office-EASO) ανέφερε ότι 305.000 «μετανάστες» έκαναν αίτηση για άσυλο από τη 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 10% σε σχέση με τη ίδια περίοδο το 2018.
Σύμφωνα με...



τη Eurostat, οι αφίξεις κορυφώθηκαν το 2015 με 1.257.000 αιτήσεις ασύλου, ενώ το 2018 είχαν μειωθεί σε 586.000. Οι φετινοί αριθμοί εξακολουθούν να είναι πολύ μεγαλύτεροι σε σχέση με μια δεκαετία πριν, όπου είχαν καταγραφεί 196.000 αιτήσεις ασύλου.
Οι επίσημες στατιστικές όμως δεν δίνουν τη πλήρη εικόνα για τον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται παράνομα στην ΕΕ, καθώς πολλοί δε καταθέτουν αίτηση ασύλου, συμπεριλαμβανομένων των μισών περίπου από αυτούς που δηλώνουν ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Χώρες όπως η Γερμανία παραχωρούν άσυλο μόνο σε 30 με 50% των περιπτώσεων. Ωστόσο, παρά την άρνηση να παραχωρήσει άσυλο, η Γερμανία επιτρέπει τη παραμονή και επιδοτεί πολλούς μη δικαιούχους άσυλο επειδή δεν έχουν τα κατάλληλα έγγραφα για να επαναπατριστούν!
Το 2017 ο τότε πρόεδρος του κρατιδίου της Βαυαρίας και σημερινός υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας, Horst Seehofer, δήλωσε ότι 250.000 «μετανάστες» θα είναι τελικά αδύνατον να επαναπατριστούν.
 Η ΕΕ καταγράφει πλέον αύξηση του αριθμού «μεταναστών» και στη κεντρική Μεσόγειο παρά το κλείσιμο για αυτούς των λιμανιών της Ιταλίας. ΜΚΟ όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ξεκινήσει και πάλι επιχειρήσεις μεταφοράς «μεταναστών» από τη Λιβύη και καλούν τις χώρες της ΕΕ να δεχθούν όλο και περισσότερους. Συγκεκριμένα, η «σταρ» πλέον πλοίαρχος της γερμανικής ΜΚΟ Sea Watch, Carola Rackete, σε συνεντεύξεις της απευθύνει κάλεσμα προς την ΕΕ να δεχθεί μισό εκατομμύριο μετανάστες, αν και ο αριθμός των εν αναμονή μεταναστών στη Λιβύη μπορεί να φθάνει και το ένα εκατομμύριο.