Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Ο Μπλοσονάρου τα βάζει με τις ΜΚΟ: «Kαίνε τον Αμαζόνιο επειδή τους έκοψα τη χρηματοδότηση»


Στον Διεθνή Τύπο τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται δημοσιεύματα στα οποία είναι φανερό πως οι φωτιές στον Αμαζόνιο χρησιμοποιούνται για να πλήξουν την κυβέρνηση της Βραζιλίας.
 Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαϊχ Μπολσονάρου απήθυνε χθες δριμύ κατηγορώ στις ΜΚΟ, ότι βάζουν οι ίδιες τις φωτιές στον Αμαζόνιο για να τον πλήξουν επειδή τους έκοψε τη χρηματοδότηση. «Όλα δείχνουν ότι ΜΚΟ πηγαίνουν στον Αμαζόνιο για να βάλουν φωτιές στο δάσος», δήλωσε ο... 




Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας live συνομιλίας μέσω Facebook που έχει με τους πολίτες. Όταν ρωτήθηκε αν διαθέτει στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος απάντησε ότι «δεν διαθέτω κάποιο γραπτό σχέδιο» και πρόσθεσε «έτσι γίνεται». Εξήγησε μάλιστα ότι πιθανό κίνητρο των ΜΚΟ είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας περιόρισε τη χρηματοδότησή τους. «Υπάρχει έγκλημα», επεσήμανε ο Μπολσονάρου.
Ο Μπολσονάρου, που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, επιθυμεί να ανοίξει περισσότερο τον Αμαζόνιο στη γεωργία και τις εξορύξεις και έχει απαντήσει στις χώρες που έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη αποψίλωση του τροπικού δάσους να «κοιτάνε τη δουλειά τους».

Πως ξεκίνησε η κόντρα» με τις ΜΚΟ

Το εκτελεστικό διάταγμα που υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2019, , ορίζει ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης,αποκτά τη δυνατότητα να «επιβλέπει, να συντονίζει, να παρακολουθεί και να συνοδεύει τις δραστηριότητες και τις ενέργειες των διεθνών οργανισμών.
Ανάμεσά τους, διάταγμα που αναθέτει στο υπουργείο Γεωργίας την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά γαίες που διεκδικούν φυλές ιθαγενών. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε τεράστια νίκη για τον αγροτοβιομηχανικό τομέα. Στην ουσία αυτό ήταν που έβαλε φρένο στις δραστηριότητες και τις ενέργειες των διεθνών οργανισμών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων στην επικράτεια» της Βραζιλίας.
«Με αποκαλούσαν λοχαγό αλυσοπρίονο. Τώρα είμαι ο Νέρωνας που βάζει φωτιά στον Αμαζόνιο», σχολίασε. Ο Μπολσονάρου επιτέθηκε χθες και στη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, εξηγώντας ότι αν ήταν τόσο καλή, οι ΗΠΑ θα είναι παραμείνει σε αυτή. Αλλά πρόσθεσε ότι προς το παρόν η Βραζιλία δεν θα αποχωρήσει από τη συμφωνία.

elkosmos.gr