Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Η αλβανική επιθετικότητα κατά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ



Στην Εργασιακή συνεδρία 10 με θέμα "Ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, Δημοκρατική νομοθεσία, Εξασφάλιση της ίσης απόλαυσης των δικαιωμάτων και ισότιμης συμμετοχής στην πολιτική και δημόσια ζωή", που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της... 

 
 
 
Ετήσιας Συνόδου Human Dimension Implementation Meeting 2019 του ΟΑΣΕ - ODIHR στην Βαρσοβία, συμμετείχε η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.
Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της Κίνησης Δημήτριος Περδίκης αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου με την αλβανική δικαιοσύνη σχετικά με την υφαρπαγή των περιουσιών τους.
Επίσης, ενημέρωσε την Σύνοδο για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της αλβανικής δικαιοσύνης, στην δημοσίευση του πορίσματος για την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες στις 28 Οκτωβρίου 2018, καθώς και για την ανεκδιήγητη στάση που κράτησε το αλβανικό δικαστήριο στην υπόθεση της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα στην Χιμάρα στις 12 Αυγούστου 2010.
Στο δικαίωμα απάντησης των κρατών - μελών ο εκπρόσωπος της Αλβανίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, λέγοντας ότι "Πρέπει να απαντήσουμε στην παραπληροφόρηση και την διαστρεβλωμένη εικόνα που παρουσίασε η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου. Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) δεν πρέπει να δίνει βήμα σε εξτρεμιστικές οργανώσεις που διεκδικούν εδάφη των συμμετεχόντων κρατών!". Στη συνέχεια έκανε τις γνωστές γενικόλογες αναφορές περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το αλβανικό κράτος.
Ολόκληρη η παρέμβαση της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου όπως κατατέθηκε στα πρακτικά:
Στις 28 Απριλίου 2019 συμπληρώθηκαν έξι μήνες από την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου. Σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία, εκείνη την ημέρα έληγε η παράταση της προθεσμίας που είχαν οι αλβανικές αρχές για να δώσουν το πόρισμα με τα γεγονότα και τα στοιχεία που οδήγησαν στον θάνατο του 35χρονου Έλληνα της Βορείου Ηπείρου.
Πλέον πλησιάζει η συμπλήρωση ενός έτους από την ημέρα που η αλβανική αστυνομία δολοφόνησε ένα μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας το οποίο αγωνιζόταν για τα δικαιώματα του στην πατρογονική του γη, αλλά δυστυχώς ακόμα κανένα πόρισμα δεν έχει εκδοθεί με την αλβανική δικαιοσύνη να αρνείται να ρίξει φως στην υπόθεση. Γιατί άραγε;
Επίσης, δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στις 12 Αυγούστου 2010 στη Χιμάρα από αλβανούς εθνικιστές, επειδή το θύμα επιθυμούσε να μιλά στην ιδιαίτερη πατρίδα του την μητρική του γλώσσα, την ελληνική.
Η αλβανική δικαιοσύνη άφησε ελεύθερους με περιοριστικούς όρους τους συνεργούς της δολοφονίας, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου που πάτησε τον Αριστοτέλη Γκούμα καταδικάστηκε σε μόλις 12 χρόνια φυλάκιση, χωρίς να γνωρίζουμε αν έχει εκτίσει πραγματικά την ποινή του.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η οικογένεια του θύματος δεν κλήθηκε στο δικαστήριο και δεν ενημερώθηκε επίσημα για την απόφαση.
Τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την δικαιοσύνη κυρίως στο θέμα της ιδιοκτησίας.
Συγκεκριμένα καταπατητές αλβανικής καταγωγής διεκδικούν μεγάλες εκτάσεις εμφανίζοντας πλαστά έγγραφα, από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1431 – 1912) ή της Μοναρχίας Ζώγκου (1924 – 1939) και υφαρπάζουν την ιδιοκτησία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.
Το φαινόμενο αυτό υφίσταται επί δεκαετίες στα περισσότερα χωριά του Δήμου Φοινικαίων οι κάτοικοί των οποίων είναι στα δικαστήρια με τους καταπατητές οι οποίοι εμφανίζονται ως απόγονοι παλαιών ιδιοκτητών.
Σημαντικότερη περίπτωση καταπάτησης ιδιοκτησίας είναι η υπόθεση του χωριού Κώσταρι στον Δήμο Φοινικαίων, διαρκεί από το 2002, με την αλβανική δικαιοσύνη να στρεψοδικεί από τότε εις βάρος των γηγενών κατοίκων της περιοχής.

northernepirusmovement.blogspot.com