Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να επιβραδύνει την αύξηση της μυωπίας. Η ενημέρωση σας από τα Οπτικά Ανδρεάδη


Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να επιβραδύνει την αύξηση της μυωπίας. Η ενημέρωση σας από τα Οπτικά Ανδρεάδη.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι είναι πολύ καλό για τα παιδιά να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο για την άθληση και την κοινωνικοποίησή τους αλλά και για τα μάτια τους.





Στατιστικά στοιχεία τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν ότι το 90% των εφήβων στις ΗΠΑ και την Ασία πάσχουν από μυωπία. Η αύξηση της μυωπίας οφείλεται εν μέρει στις δραστηριότητες των σημερινών παιδιών, είτε πρόκειται για ψηφιακές οθόνες είτε για βιβλία.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η διάρκεια του χρόνου έξω μπορεί να επιβραδύνει την αύξηση της μυωπίας, ιδιαίτερα κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.

Η μελέτη αυτή δεν έδειξε με σαφήνεια εάν η υπερβολική χρήση της οθόνης ήταν υπεύθυνη για την αύξηση της μυωπίας. Αυτό όμως που έδειξε είναι ότι η πλειοψηφία των χρηστών που χρησιμοποιούν αρκετά οθόνες, παρουσίαζε καταπονημένα μάτια. Τα συμπτώματα της μυωπίας είναι συνήθως προσωρινά (αν και μπορούν να είναι συχνά και επίμονα).

Οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να βελτιώσουν την υγεία των ματιών των παιδιών τους με διάφορους τρόπους, όπως
- να τους ενθαρρύνουν να κάνουν συχνά διαλείμματα όταν δουλεύουν σε μια οθόνη
- να αναπληρώσουν την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων με την παραδοσιακή ανάγνωση βιβλίων
- να ακολουθούν τον κανόνα 20-20-20, δηλαδή κάθε 20 λεπτά να κοιτάζουν κάτι που βρίσκεται 20 μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα
- να αποφεύγουν τη χρήση οθονών σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό, αλλά ακόμα και αν το κάνουν να προσαρμόζουν τη φωτεινότητα της οθόνης σε όσο δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα



Είναι πιο σημαντικό οι γονείς να μάθουν στα παιδιά αυτούς τους απλούς κανόνες αντί να τους παρέχουν γυαλιά με την πρώτη ευκαιρία, που θα τους επιτρέψουν να καταναλώνουν ακόμη περισσότερο χρόνο σε ψηφιακά μέσα.

Αν τρέξετε μια μεγάλη απόσταση και τα πόδια σας αρχίσουν να πονάνε, σταματάτε. Ομοίως, αν έχετε διαβάσει πολύ ώρα ή παρακολουθείτε ένα μεγάλο βίντεο και τα μάτια σας “πονάνε”, θα πρέπει να σταματήσετε.

πηγη: lenshop.gr