Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Το «διπλό παιχνίδι» της κυβέρνησης με τον εκλογικό νόμο – Πως επιχειρεί να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ

 
Να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ στα σχοινιά στο θέμα του εκλογικού νόμου επιδιώκει η κυβέρνηση, τόσο με την ψήφο των αποδήμων όσο και με την κατάργηση της απλής αναλογικής. Στόχος είναι... 

 
 
 
να εξασφαλιστεί η συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον στο σκέλος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, δεδομένου ότι οι συνταγματικές επιταγές ορίζουν σ’ αυτή την περίπτωση πως η πλειοψηφία των 200 βουλευτών είναι απαραίτητη όχι απλώς για να ισχύσει η ρύθμιση από τις μεθεπόμενες εκλογές, αλλά για να μην απορριφθεί και «θαφτεί» οριστικά.

Για την ψήφο των αποδήμων θα «κληρώσει» έως το τέλος Οκτωβρίου, όταν και θα έλθει στη Βουλή το εν λόγω νομοσχέδιο. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, ν’ απαντηθούν οι αιτιάσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζεται από την κυβέρνηση αφενός πως το τελικό κείμενο θα λαμβάνει υπόψη όλες τις συζητήσεις που έγιναν πριν από τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην «επιτροπή Πουλάκη» (σ.σ.: του επί ΣΥΡΙΖΑ γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών). Αφετέρου ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αλλοίωσης των εκλογικών καταλόγων, όπως ισχυρίζονται από την Κουμουνδούρου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι τελικές ρυθμίσεις να εξασφαλίζουν ότι οι Έλληνες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα έχουν καλύτερη πρόσβαση και δυνατότητες για ν’ ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της κατοικίας τους, ώστε να μη χρειάζεται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο μελετάται και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος.


Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά την κατάργηση της απλής αναλογικής, αυτή θεωρείται δεδομένη – όπως και η διαφωνία επ’ αυτού με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μολαταύτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ έκλεισε το μάτι στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς με τα λεγόμενά του υπενθύμισε ότι και το δεύτερο κόμμα έχει μόνο να κερδίσει από τις προτάσεις της ΝΔ για το νέο εκλογικό σύστημα.

Η προοπτική, εξάλλου, με τη συνταγματική αναθεώρηση ν’ απαιτούνται πλέον 180 και όχι 200 ψήφοι προκειμένου να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος άμεσα – παρά το γεγονός ότι αποκλείστηκε ως ενδεχόμενο από τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – μεταφέρει ουσιαστικά την μπάλα στο γήπεδο του ΚΙΝΑΛ.

Αριθμητικά, με τις ψήφους των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ και δίχως να υπάρξουν απώλειες, εξασφαλίζεται οριακά η πλειοψηφία των 180 κι έτσι η απλή αναλογική μπορεί να καταργηθεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές. Το βλέμμα, λοιπόν, του Μαξίμου είναι μοιραία πια στραμμένο στη… Χαριλάου Τρικούπη, με την πρόταση της ΝΔ που έχει ήδη διαρρεύσει για τον νέο εκλογικό νόμο να είναι πάρα πολύ κοντά σ’ αυτή που είχε κάνει το ΚΙΝΑΛ στην προηγούμενη Βουλή και από την οποία δεν δείχνει να έχει μετακινηθεί: απλή αναλογική μεν και με πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στο Κοινοβούλιο, αλλά με κλιμακωτό μπόνους έως και 30-35 εδρών, εφόσον το πρώτο κόμμα ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο με τα ποσοστά του, το οποίο κατά μέσο όρο βρίσκεται πολύ κοντά στο 40%.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι ένα κόμμα που συγκεντρώνει 40%, δικαιούται να κυβερνήσει τον τόπο με αυτοδυναμία. Συνεπώς, οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές φαινομενικά είναι μικρές και γι’ αυτό το πρέσινγκ προς την πλευρά του ΚΙΝΑΛ έχει ξεκινήσει και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην συμπράξει με τη ΝΔ για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Πηγή: www.newsit.gr