Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Η Τελετή Αποκαλυπτηρίων Μνημείου αφιερωμένου στον Μακεδονομάχο Παύλο Μελά στο Πισοδέρι (φωτογραφίες & βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Πισοδερίου, η Τελετή Αποκαλυπτηρίων Μνημείου αφιερωμένου στον Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, του οποίου η κεφαλή ετάφη μυστικώς στο πολύπαθο Πισοδέρι, στις 18/19 Οκτωβρίου 1904, από τον ιερέα και μετέπειτα εθνομάρτυρα παπα Σταύρο Τσάμη.

Την... 




εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Πισοδερίου και ο Δασικός Συνεταιρισμός Πισοδερίου υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών & Εορδαίας.




Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο καθηγητής κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος ο οποίος , μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η συνάντηση αυτή έχει τον χαρακτήρα της εν αληθεία ορθοτόμησης του βιώματος του γένους, που είναι βίωμα χρέους, γιατί ένα παλικάρι πριν από 115 χρόνια πότισε αυτή τη γη με το αίμα του για να βλαστήσει το δέντρο της δικής μας λευτεριάς.



Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων.

Πρώτος μίλησε ο εκπρόσωπος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος Αρχιεπισκόπου Νέας Ρώμης Κωνσταντινουπόλεως του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, Αρχιμανδρίτης π. Νικηφόρος Μανάδης και ακολούθησαν ο εκπρόσωπος του Δασικού Συνεταιρισμού Δασοκτημόνων Πισοδερίου Παντελής Δάφας, ο Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Χατζηεφραιμίδης ο οποίος διάβασε την κεντρική ομιλία και ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Στέφανος Μπίρος.


Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος συνοδευόμενος από πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου.



Μετά το πέρας των αποκαλυπτηρίων προσφέρθηκαν παραδοσιακά κεράσματα και παρουσιάστηκαν χοροί από τα τμήματα του Α.Μ.Σ . Πιδσοδερίου και του Φ.Σ.Φ «Ο Αριστοτέλης».