Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Στη συνεδρίαση της επιτροπής οδικής ασφάλειας της Βουλής

 
''Τα στατιστικά στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα είναι αμείλικτα. Ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δυστυχώς... 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
μεγάλο ποσοστό των θυμάτων τροχαίων ανήκει στην ηλικία 18 έως 24 ετών. Χάνονται ή τραυματίζονται βαριά στους δρόμους νέοι άνθρωποι, σε μια χώρα που έστω και μόνο για δημογραφικούς λόγους δεν αντέχει μια τέτοια απώλεια.
Αναζητώντας τα αίτια, ίσως η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στον οδηγό και στην δική του οδηγική συμπεριφορά ως τον κύριο παράγοντα πρόκλησης ατυχημάτων.
Η επιβολή προστίμων και η αύξηση των απαραίτητων ελέγχων από την Τροχαία είναι το ένα σκέλος δράσης της Πολιτείας. Σημαντικότερο όμως είναι η στόχευση στην Παιδεία. Φορείς, όπως το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» ή η Ελληνική Αστυνομία, προσφέρουν σημαντικά με τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, και είναι απαραίτητο η Πολιτεία να συνεργαστεί μαζί τους, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων. Χρειάζεται ίσως η Πολιτεία να θεσμοθετήσει την εκπαίδευση των νέων στην κυκλοφοριακή αγωγή και στην ασφαλή οδήγηση. Αυτό πρέπει να γίνει όχι με αποσπασματικό τρόπο ή μένοντας μόνο στην θεωρητική αναφορά. Απαιτείται συνέχεια, συνέπεια και βιωματικός τρόπος προσέγγισης του θέματος, ώστε να καλλιεργηθεί η κυκλοφοριακή συνείδηση, διαφορετικά θα καταλήξει μια απλή διεκπεραιωτική διαδικασία στη σχολική πράξη. Δεν μιλούμε για ένα ακόμη «μάθημα» αλλά για διάχυση στην εκπαιδευτική διαδικασία με στόχο την ευρύτερη καλλιέργεια ήθους. Εννοούμε δηλαδή την δημιουργία πλαισίου, ώστε στη διάρκεια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το παιδί είτε μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού και της αλληλεπίδρασης είτε μέσα από σεμινάρια, προγράμματα και κυρίως βιωματικές δράσεις να κατανοήσει την κοινωνική διάσταση του θέματος και να συνειδητοποιήσει πως ο τρόπος που λειτουργούμε ως οδηγοί αλλά και ως πεζοί έχει να κάνει με τον σεβασμό προς τον εαυτό μας και τους άλλους.
 
 
Οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε την νέα γενιά σε αυτό το πνεύμα, και να προσθέσω ότι έχουμε ευθύνη όλοι και ως γονείς αλλά και ως πολιτικοί παράγοντες- δημόσια πρόσωπα να αποτελούμε το σωστό πρότυπο για τους νέους και σε αυτό το θέμα. Γιατί το παράδειγμα έχει ισχυρή διδακτική αξία και είναι υποχρέωσή μας.
Έχοντας, λοιπόν, ως δεδομένο την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πάταξη της ανομίας, θεωρώ πως ο έλεγχος για την τήρηση του Κ.Ο.Κ μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση στους ελληνικούς δρόμους , όμως μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων μπορούμε να έχουμε μόνο με την συστηματική προσπάθεια μέσω της Παιδείας για την εκπαίδευση και αγωγή των νέων όχι μόνο ως μελλοντικών οδηγών αλλά ως μελλοντικών υπεύθυνων πολιτών''.