Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτό το υπέροχο κτίριο ήταν υπό κατάληψη και εκκενώθηκε - Eργο Τσίλλερ



Το ένα από τα δύο κτίρια που εκκένωσε η αστυνομία το πρωί της Πέμπτης και είχαν καταλάβει άγνωστοι από το 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σουρμελή και Αχαρνών, στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα κτίριο - κόσμημα το οποίο είχε χτισθεί από τον Ερνέστο Τσίλλερ.

Το....




μέγαρο ήταν κατοικία του Γ. Αργυρόπουλου και αγοράστηκε το 1935 από το Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας για να στεγαστεί σχολείο. Έτσι το Δ.Σ., με απόφαση τής 7ης Ιουνίου 1935, ήρθε σε συνεννόηση με τους κληρονόμους τού Γ. Αργυρόπουλου για την αγορά τής οικίας καθώς και οικοπέδου 2.591 τ.π. έναντι τού ποσού των 7. 500.000 δρχ.

Το συμβόλαιο υπ’ αριθμ. 13330, που συνέταξε ο συμβολαιογράφος Αθηνών Κ. Δ. Γιαννίτσης, υπέγραψε εκ μέρους τής Φ.Ε. ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Κυριακός και οι κληρονόμοι τού Γ. Αργυρόπουλου Σοφία και Αλέξανδρος. Το Σχολείο που θα στεγαζόταν εκεί θα ονομαζόταν «Τοσίτσειο» προς τιμήν τής ευεργέτιδος Ελένης Τοσίτσα, που είχε κτίσει το πρώτο Τοσίτσειο Σχολείο για να στεγαστεί εκεί το Εξωτερικό Σχολείο τής Εταιρείας.



Στις 6 Οκτωβρίου 1937 πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια στο προαύλιο με αγιασμό ενώπιον τού διδακτικού προσωπικού, των μαθητριών, γονέων και κηδεμόνων.

Ο πόλεμος που ξέσπασε το 1940 έγινε αιτία το κτήριο να επιταχθεί για να στεγασθεί εκεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τότε τα Σχολεία στεγάστηκαν σε ενοικιασμένα κτήρια, όπως αυτό τής οδού Ρεθύμνης και τής οδού Μαυρομιχάλη και Ακαδημίας. Όπως ακριβώς συνέβη και με το Αρσάκειο Ψυχικού έτσι και το Τοσίτσειο παρεδόθη στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία λίγα χρόνια μετά τη λήξη τού πολέμου.

Μετά τον πόλεμο το Σχολείο λειτούργησε κανονικά μέχρι το 1972. Παρά τις προσπάθειες όμως ανακαίνισής του, πολύ γρήγορα ο θόρυβος, οι κακές συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας αλλά και η αδυναμία επέκτασης τού Σχολείου δυσχέραναν πολύ τη σωστή λειτουργία του, με αποτέλεσμα το κτήριο να γίνεται όλο και πιο ακατάλληλο.

Και το μεν Αρσάκειο μετακόμισε στα βόρεια προάστια, το δε κτήριο τής Αχαρνών νοικιάσθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο από το Δημόσιο από το 1972 μέχρι το 2014. (Πηγή Παναγιώτα Αν. Ατσαβέ , φιλόλογος-ιστορικός, arsakeio.gr).

Πηγή: iefimerida.gr