Από την πρώτη σχεδόν στιγμή που ξεκίνησαν οι αντιδράσεις των Ελλήνων λόγω της αθρόας «μετανάστευσης» εξαιτίας του πολέμου στην Συρία, ξεκίνησαν και τα παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας να μας βομβαρδίζουν με περιπτώσεις ανθρωπισμού όπου εμείς οι Έλληνες είχαμε ωφεληθεί στο παρελθόν.
Η ...
αρχή έγινε με την φιλοξενία που προσέφεραν οι Σύριοι στους Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία το 1922 πως όμως έχουν στην πραγματικότητα τα πράγματα; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο Χαλέπι της Συρίας βρέθηκαν προερχόμενοι από τα νότια και βόρεια παράλια της Μικράς Ασίας μόνον 17.000 Έλληνες. Η Συρία την εποχή αυτή ήταν γαλλική κτίση, αποικία δηλαδή, και είναι γνωστόν ότι στην περιοχή της Σμύρνης υπήρχε και γαλλική συνοικία και οι κάτοικοί της έφυγαν από την περιοχή με τον γαλλικό στόλο που υπήρχε στην περιοχή και σίγουρα μαζί τους θα πήγαν και αρκετοί Έλληνες, όπως, φυσικά, κάποιοι θα πήγαν και με δικά τους μέσα όπως βάρκες. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων οι οποίοι πήγαν σε περιοχή της Γαλλίας ουσιαστικά, μίας συμμάχου χώρας αφού είχαμε συνταχθεί με την ΑΝΤΑΝΤ στον Α’ Π.Π.
Οι «πρόσφυγες» σύμμαχοι των Άγγλων
Η πραγματική στήριξη των προσφύγων της Μικράς Ασίας έγινε από τον φιλανθρωπικό σύλλογο «Νοσοκομεία Αμερικανίδων Κυριών» ο οποίος ίδρυσε το πρώτο νοσοκομείο στην Νίκαια και φρόντισε να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων οι οποίοι είχαν αυξηθεί. Η βοήθεια δηλαδή δόθηκε σε ελληνικό έδαφος, δεν συντελέστηκε εποικισμός άλλης χώρας, είτε ήταν ανεξάρτητη, είτε τελούσε υπό το καθεστώς αποικιοκρατίας.
Όσο για την ανάσυρση του πρωτοσέλιδου της ισραηλινής εφημερίδας «Εδώ Ιερουσαλήμ» του 1942: «Διανομή γευμάτων και ρούχων στην Συρία σε πρόσφυγες από την Ελλάδα» να πούμε ότι: Το 1942 η Συρία μαζί με την Παλαιστίνη πέρασαν στην αγγλική κυριαρχία, οι Άγγλοι σύστησαν την οργάνωση Middle East Reliefand Refugee Administration που ανέλαβε την φιλοξενία περίπου 40.000 Ευρωπαίων, όχι μόνον Ελλήνων, που είχαν διαφύγει από τις γερμανοκρατούμενες περιοχές τους. Πολύ φυσικό αφού οι χώρες αυτές ήταν σύμμαχοι της Μεγάλης Βρετανίας στον πόλεμο.
Και στις δύο περιπτώσεις όμως μιλάμε ξεκάθαρα για πρόσφυγες πολέμου και για πολύ μικρό αριθμό που αργότερα επαναπατρίστηκαν. Δεν μιλάμε για ανθρώπους που προέρχονται από όλα τα πιθανά και απίθανα μέρη του πλανήτη οι οποίοι εισβάλουν στις χώρες μας με σκοπό να μείνουν. Καλή η ιστορική μνήμη αλλά ακόμη καλύτερη η γνώση των πραγματικών γεγονότων.
elkosmos.gr