Συνεχίζονται οι αντιδράσεις πατριωτών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας για τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα.
Το βράδυ της Τετάρτης, κάτοικοι στο χωριό Καρίτσα, στη Λάρισα, συγκεντρώθηκαν και έστησαν μπλόκο, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο λεωφορείου, το οποίο μετέφερε προσφυγόπουλα.
Σύμφωνα με...
την ιστοσελίδα «onlarissa.gr», το πούλμαν είχε ως τελικό προορισμό ξενοδοχείο της περιοχής, όπου θα εγκαθίσταντο τα ασυνόδευτα παιδιά.
Πρόκειται για 40 ανήλικα αγόρια, ηλικίας από 12 έως 18 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή ήδη διαμένουν 73 πρόσφυγες, με τους κατοίκους να είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση και άλλων αιτούντων άσυλο.
Δύο ημέρες μετά τη Νάουσα
Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Δευτέρας, κάτοικοι της Νάουσας στην Ημαθία συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της πόλης, προκειμένου να εμποδίσουν την διέλευση περίπου τριών λεωφορείων με μετανάστες και πρόσφυγες.
Περίπου στη 1 τα ξημερώματα ενημερώθηκαν ότι δεν θα έρθουν πρόσφυγες στην περιοχή και αποχώρησαν με τα αυτοκίνητά τους.
Με κομβόι έκαναν διέλευση από κεντρικούς δρόμους μπροστά από τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν πρόσφυγες, κάνοντας στάση θέλοντας να στείλουν μήνυμα ότι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην περιοχή τους.
ΨΑΧΝΟΥΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Διαμερίσματα για ενοικίαση σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο αναζητά ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2019 για να φιλοξενήσει ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες και πρόσφυγες άνω των 16 ετών.
Έως τη συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλλουν την πρόταση τους σε σφραγισμένο φάκελο στα γραφεία του οργανισμού στην Αθήνα. Η μίσθωση των διαμερισμάτων που θα επιλεγούν θα έχει διάρκεια 5 μηνών ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο με τη λήξη της περιόδου αυτής, όλες οι σχετικές μισθώσεις εποπτευόμενων διαμερισμάτων να ανανεωθούν για 1 έτος.
Τα διαμερίσματα θα μισθωθούν από το Διεθνή Οργανισμός Μετανάστευσης αλλά η λειτουργία τους θα ανατεθεί σε φορείς οι οποίοι θα λειτουργούν υπό το γενικό συντονισμό της UNICEF αναλαμβάνοντας τη παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και υπηρεσίες για τη σταδιακή αυτονόμησή των ασυνόδευτων ανηλίκων. “Οι διαμένοντες στα διαμερίσματα αυτά θα είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, ηλικίας κάτω των 18 ετών, οι οποίοι φθάνουν στην Ελλάδα χωρίς να συνοδεύονται από πρόσωπα που ασκούν, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τη γονική τους μέριμνα ή την επιμέλειά τους ή χωρίς να συνοδεύονται από ενήλικο συγγενή που ασκεί στην πράξη τη φροντίδα τους και για όσο χρόνο η άσκηση των καθηκόντων αυτών δεν έχει ανατεθεί σε κάποιο άλλο πρόσωπο, σύμφωνα με το νόμο”, αναφέρεται στη σχετική προκήρυξη.
Βασικός στόχος της λειτουργίας των “εποπτευόμενων διαμερισμάτων” είναι η υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων – άνω των 16 ετών- σε κατάλληλο πλαίσιο εξατομικευμένης φροντίδας και προστασίας, σύμφωνα με τις ικανότητες και δεξιότητες αυτών και λαμβάνοντας υπόψη τις αναπτυξιακές τους ανάγκες. Περαιτέρω, όπως επισημαίνεται, μέσω του συγκεκριμένου εναλλακτικού μοντέλου φιλοξενίας προωθείται η υποστήριξη και ενδυνάμωση των ασυνόδευτων εφήβων για τη μετάβαση στην ενηλικίωση, η χάραξη στόχων, η σταδιακή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία και στην αγορά εργασίας, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της δυνατότητας αυτοσυντήρησης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η ενίσχυση της ικανότητας λήψης αποφάσεων και της ικανότητας των ανηλίκων να ανθίστανται στις δυσκολίες, να αναπτύσσουν την προσωπικότητα και τις ιδιαίτερες ικανότητές τους.
Προτεραιότητα στην επιλογή εποπτευόμενων διαμερισμάτων θα δοθεί στους παρακάτω δήμους:
α)Περιφέρεια Αττικής-Δήμοι:Αγίου Δημητρίου, Αγίας Παρασκευής, Αιγάλεω, Αλίμου, Αθηναίων, Χαλανδρίου, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, Φιλοθέης-Ψυχικού, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Χαϊδαρίου, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Καισαριανής, Καλλιθέας, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Παπάγου-Χολαργού, Περάματος, Περιστερίου, Πετρούπολης, Πειραιά, Βριλησσίων, Βύρωνα, Ζωγράφου.
β)Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Δήμοι: Αμπελόκηπων-Μενεμένης, Αλεξάνδρειας, Αλμωπίας, Αριστοτέλη, Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών, Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θέρμης, Θεσσαλονίκης
γ)Περιφέρεια Ηπείρου-Δήμοι: Ιωαννιτών, Δωδώνης.
Το κάθε διαμέρισμα πρέπει να έχει εμβαδό το ελάχιστο 70 m2 χώρων κύριας χρήσης (εξαιρουμένων των κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων, πλατύσκαλων, κοινόχρηστων διαδρόμων και μπαλκονιών) και θα πρέπει να διαθέτει τις απαραίτητες κτιριακές και λειτουργικές προδιαγραφές. Τα εποπτευόμενα διαμερίσματα που θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό της ημιαυτόνομης διαβίωσης, πρέπει να διαθέτουν κατ’ ελάχιστον τους παρακάτω χώρους: α) ανεξάρτητη είσοδο, β) κατ’ελάχιστον 2 υπνοδωμάτια με χώρο ικανό να φιλοξενούνται συνολικά 4 ασυνόδευτοι ανήλικοι (όχι περισσότεροι από 2 σε κάθε δωμάτιο), γ) κατάλληλο χώρο κουζίνας, δ) καθιστικό, τραπεζαρία ικανά για 4 άτομα, ε) σαλόνι, στ) ανεξάρτητο χώρο υγιεινής (WC/ντους/νιπτήρας), ζ) χώρο για πλυντήριο, η) χώρο για γραφεία ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που φιλοξενούνται στο διαμέρισμα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναλαμβάνει όλα τα λειτουργικά έξοδα του διαμερίσματος, όπως την πληρωμή του ενοικίου, την πληρωμή των παγίων εξόδων (λογαριασμοί ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχετεύσεως, σύνδεσης στο Διαδίκτυο), τις κοινόχρηστες δαπάνες που βαρύνουν το διαμέρισμα (δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης κεντρικής ή και αυτόνομης θέρμανσης, λειτουργίας ανελκυστήρα κλπ.), τα πάγια έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του διαμερίσματος, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών, φθορών και βλαβών που προκαλούνται στο διαμέρισμα, στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του με υπαιτιότητα των διαμενόντων.