Η είδηση ότι ένας εννιάχρονος μαθητής από τις Σέρρες δέχθηκε επίθεση από σκυλιά ράτσας «κάνε κόρσο» άνοιξε ξανά τη δημόσια συζήτηση σχετικά με το σωστό... μεγάλωμα ενός σκύλου από τον ιδιοκτήτη του.
O...
εκπαιδευτής σκύλων Σπύρος Φερεκίδης τονίζει ότι όλα έχουν να κάνουν με την πρόληψη και εξηγεί πώς θα αποτραπούν παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον.
Αυτό είναι το έκτο περιστατικό που πήρε έκταση μέσα σε λίγους μήνες, αφού λίγες μέρες πριν την επίθεση στις Σέρρες, ένα 11χρονο κοριτσάκι δέχτηκε επίθεση από σκύλο ράτσας «πιτ μπουλ», με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στα πόδια και στα χέρια.
Τον Οκτώβριο ένας σκύλος επιτέθηκε σε αστυνομικό που έκανε ποδήλατο στο Αγρίνιο, με αποτέλεσμα ο άνδρας να υποστεί κατάγματα. Στις 29 Σεπτεμβρίου σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε ένα δίχρονο κοριτσάκι στην Πέλλα, ενώ δύο μέρες νωρίτερα ένας 7χρονος στο Ηράκλειο της Κρήτης αναγκάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μετά από δάγκωμα που δέχθηκε στο πρόσωπο. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει βέβαια την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε στα Γλυκά Νερά όταν ένα Ροτβάιλερ επιτέθηκε και σκότωσε ένα κοριτσάκι 2 μηνών.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, τα περιστατικά πληθαίνουν, δημιουργώντας τη λανθασμένη εντύπωση πως τα «κακά» σκυλιά φέρουν την ευθύνη. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;
Ο κύριος Σπύρος Φερεκίδης, ένας έμπειρος εκπαιδευτής σκύλων και ιδιοκτήτης της ελληνικής Ακαδημίας σύγχρονης εκπαίδευσης σκύλων «I want a dog» (www.iwantadog.gr) εξηγεί τι πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες, αλλά και τι πρέπει να γίνει για να αποτραπούν παρόμοιες επιθέσεις το μέλλον.
«Πρόληψη = εκπαίδευση»
Ο Σπύρος Φερεκίδης τονίζει πως όλα είναι θέμα εκπαίδευσης. Και του σκύλου, αλλά και του ιδιοκτήτη του σκύλου! «Ένας άνθρωπος που θέλει να αποκτήσει ένα σκύλο πρέπει να ακούσει έναν ειδικό συμπεριφοράς σκύλων. Ο ειδικός θα υποβάλει το ζωντανό σε πολλές ασκήσεις ώστε ο εγκέφαλος του να καταλάβει τον κόσμο του ανθρώπου, αλλά και το αντίθετο», τονίζει ο κ. Φερεκίδης.
«Όσοι θέλουν να αποκτήσουν σκύλο θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτό που ονειρεύονται με ένα σκύλο μπορούν να το πετύχουν μόνο με καθημερινή εκπαίδευση, μέχρι να ωριμάσει (24-36 μηνών). Ακόμα όμως και αν ο σκύλος που έχουμε έχει ωριμάσει, υπάρχουν ανάλογες ασκήσεις για τον εγκέφαλό του και τη συμπεριφορά του που πάλι θα πρέπει να γίνουν ώστε να προλάβουμε καταστάσεις», συμπληρώνει.
«Υπάρχουν σεμινάρια σύγχρονης εκπαίδευσης σκύλων που υλοποιούνται στο χώρο του σκύλου και εύκολα λύνουν πολλά προβλήματα ώστε οι κηδεμόνες των σκύλων να ξέρουν ότι προχωρούν σωστά. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να μάθουν τον τρόπο και την ηρεμία-αποφασιστικότητα που λατρεύουν οι σκύλοι, ένα, κώδικα επικοινωνίας που θα τους βοηθήσει να ζουν αρμονικά».
Σύμφωνα με τον κ. Φερεκίδη τα κρούσματα επιθέσεων σκύλων σε ανθρώπους ολοένα και πληθαίνουν. Κι αν οι περισσότεροι νομίζουν ότι μόνο ένας μεγαλόσωμος σκύλος είναι επικίνδυνος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό έχουν υπάρξει θάνατοι παιδιών από τσιουάουα και Πομεράνιαν (μικρόσωμες ράτσες).
«Καθημερινά με καλούν και βλέπω φοβερές καταστάσεις σε σπίτια. Σκύλους που δαγκώνουν ακόμα και την οικογένειά τους και κανείς δεν μπορεί να τους πλησιάσει. Σκύλος που είναι… φυλακισμένοι -όπως και τα αφεντικά τους- σε ταράτσες, δωμάτια, κλούβες», καταλήγει ο κ. Φερεκίδης, τονίζοντας ξανά πως πρόληψη ίσον εκπαίδευση.