Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Πάνω από 35 δισ. οι ελληνικές εξαγωγές το 2019



Άννη Καρολίδου

Οι ελληνικές εξαγωγές το 2019 κερδίζουν δύο ποσοστιαίες μονάδες στο εθνικό ΑΕΠ, σε σχέση με πέρυσι οπότε, «πιάνοντας» το 20% του ΑΕΠ και σε ευρώ 35 δισ. και πλέον, ενώ στο τέλος του 2021 θα ξεπεράσουν το στόχο του 25% του ΑΕΠ ή τα 40 δισ. ευρώ με τη χώρα μας πολύ γρήγορα να κατακτά το μέσο ευρωπαϊκό όρο, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος ( ΣΕΒΕ) κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος στο πλαίσιο... 

 
 
 
της «Χαρτογράφηης της Εξαγωγικής Δραστηριότητας της Ελλάδα ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα».

Το ΙΕΕΣ, κατάρτισε για μία ακόμη χρονιά τη μελέτη της Χαρτογράφησης των Ελληνικών Εξαγωγών, παρουσιάζοντας στη σημερινή εκδήλωση την εξέλιξή τους κατά το διάστημα 2014-2018, ενώ την ανάλυση της μελέτης έκανε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Παναγιώτης Χασάπης.

Πρώτοι «πελάτες» για τα ελληνικά προϊόντα είναι οι χώρες Ιταλία, Γερμανία και Τουρκία, κάτι που αποδεικνύει τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Θεσσαλονίκης η οποία βρίσκεται στη μέση του τριγώνουν μεταξύ Μιλάνου, Μονάχου και Κωνσταντινούπολης, θέση που θα πρέπει να αξιοποιήσει η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της.
Έσπασε το φράγμα των 33 δισ.

Η χώρα πέτυχε το 2018 σημαντική αύξηση των εξαγωγών της, που πρώτη φορά έσπασαν το φράγμα των 33 δισ. ευρώ. Η επίπτωση όμως αυτής της θετικής εξέλιξης περιορίσθηκε επειδή είχαμε και αύξηση των εξαγωγών, έτσι που το εμπορικό ισοζύγιο ήταν ελλειμματικό κατά 20, 7 δισ ευρώ, έλλειμμα που οφείλεται στην Αττική, στην Περιφέρεια που πραγματοποιεί το 50,6% των εξαγωγών της χώρας μας, όπως επισήμανε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, τόνισε την αδιάλειπτη άνοδο των ελληνικών εξαγωγών κατά τα τελευταία χρόνια, που δεν αφορά μόνο τα τρόφιμα, αλλά και τις καλές επιδόσεις των μετάλλων, χημικών – πλαστικών, ηλεκτρολογικού υλικού, όπως και των κλάδων ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, για να υπογραμμίσει τη μεγάλη σημασία που πλέον δίνει ο Σύνδεσμος στην «μπλε οικονομία».
Συνάντηση με ΓΓ Εξωστρέφειας

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανακοίνωσε την συνάντηση που θα έχει η διοίκηση του ΣΕΒΕ μεθαύριο Πέμπτη με τον Γ.Γ. Εξωστρέφειας & ΔΟΣ του ΥΠΕΞ κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία θα συζητηθεί η διαμόρφωση ενός Προγράμματος για την προώθηση των Ελληνικών Προϊόντων στο Εξωτερικό.

Στις βασικές επισημάνσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ήταν και μία που αφορούσε τη μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, της οποίας η οικονομία βασίζεται σε δύο κλάδους, της Ενέργειας και της Γούνας, με τον ενεργειακό να χάνει χιλιάδες θέσεις εργασίας στα επόμενα χρόνια, λόγω της απολιγνιτοποίησης, ενώ υποχωρεί και ο κλάδος της γούνας.
Ανεβαίνει η Κεντρική Μακεδονία

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το 2018, ήταν στην τρίτη θέση με εξαγωγές 4,940 δισ. ευρώ, μετά από Αττική και Πελοπόννησο. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν οι εξαγωγές πετρελαιοειδών, η Κεντρική Μακεδονία κερδίζει τη 2η θέση από την Πελοπόννησο, που έχει μεγάλη εξάρτηση από τα πετρελαιοειδή .

Όπως είπε ο κ. Χασάπης, οι εξαγωγές της Κεντρικής Μακεδονίας το 2018 χαρακτηρίσθηκαν από ισόρροπη ανάπτυξη στους ισχυρότερους εξωστρεφείς κλάδους – τρόφιμα, χημικά, μέταλλα και πετρελαιοειδή λιγότερο. Η Π.Κ.Μ. αύξηση τις εξαγωγές της κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, στα 4,940 δισ. ευρώ, με θετική μεταβολή της τάξης του 5,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πρώτη αγορά είναι της Βόρειας Μακεδονίας ( πολλές εξαγωγές πετρελαιοειδών), ενώ ακολουθούν Γερμανία και Βουλγαρία.

Στα αρνητικά της χρονιάς για την Κεντρική Μακεδονία, ίσως το μόνο αρνητικό, ήταν η αύξηση των εισαγωγών και η διεύρυνσης του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου στα 1,481 δισ. ευρώ.
Η εικόνα της χώρας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 33,1 δις. ευρώ το 2018 έναντι 28,5 δις. ευρώ το 2017, καταγράφοντας αύξηση κατά 16,1%, δηλαδή 4,6 δις., με τις εισαγωγές της χώρας να παρουσιάζουν επίσης άνοδο κατά 9,5%, δηλαδή 4,7 δις. και να διαμορφώνονται στο ποσό-ρεκόρ των 53,8 δις. Οι σημαντικές προαναφερθείσες αυξήσεις επέφεραν την περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο διαμορφώθηκε στο ποσό των 20,7 δις.

Η υψηλή εξάρτηση από την περιφέρεια Αττικής αποτυπώθηκε για ακόμη μία χρονιά στη μελέτη του ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ με το 50,6% των εξαγωγών και το 68,2% των εισαγωγών να προέρχεται από την εν λόγω περιφέρεια. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της Περιφέρειας Αττικής διέγραψαν σημαντική άνοδο κατά 20,1%, δηλαδή 2,8 δις. ευρώ στο διάστημα 2017-2018, ενώ σε συνδυασμό με τη μικρότερη αύξηση των εισαγωγών κατά 2,4 δις. ευρώ, δηλαδή 7,1%, η περιφέρεια κατάφερε να ελαττώσει το εμπορικό της έλλειμμα κατά 384,5 εκατ., ωστόσο αυτό παρέμεινε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα σε 20 δις., σε αντίστοιχο επίπεδο με το συνολικό έλλειμμα της χώρας.
Η Πελοπόννησος, δεύτερη

Σημαντικό μερίδιο στις ελληνικές εξαγωγές και συγκεκριμένα 16% κατέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το 2018, η οποία ξεπέρασε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καταγράφοντας ενίσχυση εξαγωγών κατά 22,8%. Ωστόσο, η Πελοπόννησος χαρακτηρίζεται από την υψηλή εξάρτηση από τα πετρελαιοειδή καθώς αν εξαιρέσουμε αυτόν τον κλάδο, το μερίδιο στο σύνολο των εξαγωγών διαμορφώνεται σε 4%, κατακτώντας την 5η θέση στη σχετική λίστα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι τρεις πρώτες περιφέρειες συγκεντρώνουν το 81,5% των ελληνικών εξαγωγών.

Τη σημαντικότερη ποσοστιαία ενίσχυση εξαγωγών κατά 26,5%, δηλαδή 301,8 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τις εξαγωγές να διαμορφώνονται σε 1,4 δις. για πρώτη φορά στην ιστορία, ενώ παράλληλα κατάφερε να μειώσει το εμπορικό της έλλειμμα κατά 281,4 εκατ., δηλαδή 63,9% με αποτέλεσμα αυτό να διαμορφωθεί σε 158,6 εκατ., καθώς οι εισαγωγές κατέγραψαν ισχνή αύξηση κατά 20,5 εκατ.
Θεσσαλία, πρώτη σε πλεόνασμα

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται στην 5η θέση των ελληνικών εξαγωγών με μερίδιο 4,1% και εξαγωγές 1,3 δις., οι οποίες αυξήθηκαν κατά 2,9% στο διάστημα 2017-2018, ενώ παρά την ενίσχυση και των εισαγωγών κατά 88,2 εκατ., δηλαδή 12,9%, η Θεσσαλία παρουσιάζει το μεγαλύτερο πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο το οποίο ανέρχεται σε 575,5 εκατ. Αντίθετα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία συμμετέχει κατά 2,7% στις ελληνικές εξαγωγές, κατέγραψε τη μεγαλύτερη απώλεια εξαγωγών κατά 33,5 εκατ., με αποτέλεσμα αυτές να διαμορφωθούν σε 896,3 εκατ. το 2018, ωστόσο το εμπορικό της ισοζύγιο παραμένει πλεονασματικό κατά 297,1 εκατ., καθώς οι εισαγωγές ανήλθαν σε 599,2 εκατ.
Κρήτη και Δυτική Ελλάδα με πλεονάσματα

Σημαντική ενίσχυση εξαγωγών κατά 26,0% κατέγραψε η Περιφέρεια Κρήτης με αποτέλεσμα αυτές να διαμορφωθούν σε 691,5 εκατ., ενώ παρά την αύξηση των εισαγωγών κατά 67,4 εκατ., η περιφέρεια διεύρυνε το εμπορικό της πλεόνασμα κατά 75,2 εκατ., δηλαδή 80,9%. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τις εξαγωγές να διαμορφώνονται σε 562,3 εκατ. το 2018 έναντι 509,8 εκατ. το 2017, ενώ σε συνδυασμό με τις εισαγωγές οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 437,4 εκατ., η περιφέρεια παρουσίασε πλεόνασμα 124,9 εκατομμυρίων στο εμπορικό της ισοζύγιο.

Πτωτική πορεία κατέγραψαν οι εξαγωγές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς από 360,8 εκατ. το 2017, ανήλθαν σε 346,7 εκατ. το 2018, ενώ αντίστοιχα καθοδική τάση παρουσίασαν και οι εισαγωγές της περιφέρειας κατά 41,4 εκατ., δηλαδή 18,1%.
Η Ήπειρος πέρασε σε θετικό πρόσημο

Τα τελευταία 3 χρόνια οι εξαγωγές της Περιφέρειας Ηπείρου σημειώνουν σταδιακή αύξηση με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε 298,7 εκατ. το 2018, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το έλλειμμα των 19,3 εκατ. που παρουσίασε η Ήπειρος το 2017, μετατράπηκε σε πλεόνασμα 5,3 εκατ. το 2018.

Ισχνή κρίνεται η συνεισφορά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου στις ελληνικές εξαγωγές καθώς οι εν λόγω περιφέρειες κατέχουν μερίδιο 0,6% και 0,5% αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ανήλθαν σε 187,4 εκατ. σημειώνοντας μείωση κατά 2,3 εκατ., ωστόσο στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταγράφηκε μείωση εξαγωγών κατά 16,4 εκατ., με αποτέλεσμα να απωλέσει μία θέση στη σχετική λίστα, όντας πλέον προτελευταία.

Τέλος, η Περιφέρεια Ιονίου, παρά τη χαμηλή της συμμετοχή στο σύνολο των εξαγωγών, κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές της κατά 24,7 εκατ., δηλαδή 19 % και συνδυαστικά με τη χαμηλότερου μεγέθους αύξηση των εισαγωγών, να διευρύνει το εμπορικό της πλεόνασμα κατά 21,6 εκατ. στο διάστημα 2017-2018. 

Το 1/3 έχουν τα πετρελαιοειδή

Σε κλαδικό επίπεδο, η συνεισφορά των πετρελαιοειδών ξεπερνά το 1/3 στο σύνολο των εξαγωγών με μερίδιο 34,7%, με τις περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου να εξάγουν το 88,3% του κλάδου. Με 16 % μερίδιο ακολουθούν τα τρόφιμα με τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Αττικής, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου να συγκεντρώνουν το 69,0% του κλάδου. Στην επίτευξη του ιστορικού ρεκόρ των ελληνικών εξαγωγών, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η ενίσχυση των εξαγωγών χημικών και πλαστικών κατά 13,8%, των μετάλλων κατά 17,7% και του κλάδου μηχανών και συσκευών κατά 11,7%.

Αναφορικά με τις χώρες που εξάγονται τα ελληνικά προϊόντα, η Ιταλία και η Γερμανία αποτελούν τους κυριότερους προορισμούς σε ποσοστό 10,4% και 6,4% στο σύνολο της χώρας. Μάλιστα, οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών για όλες τις περιφέρειες εκτός από την Πελοπόννησο. Τη δεκάδα των σημαντικότερων προορισμών συμπληρώνουν η Τουρκία (6,2% μερίδιο), η Κύπρος (5,3% μερίδιο), ο Λίβανος (4,5% μερίδιο), η Βουλγαρία (4,3% μερίδιο), οι ΗΠΑ (4,1% μερίδιο), το Ηνωμένο Βασίλειο (3,6% μερίδιο), η Αίγυπτος και η Ισπανία (3,5% και 3,3% μερίδιο αντίστοιχα).