Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Ριζότο με ρεβίθια


Υλικά 

  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ρεβίθια μουλιασμένα
  • 1 κουταλιά του γλυκού σπόρους κύμινου
  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 4 φλιτζάνια τσαγιού νερό 

 
 
  • 3 κουταλιές της σούπας σταφίδες
  • 3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι μπασμάτι
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
  • Μουλιάζετε τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό στο οποίο έχετε ρίξει λίγη μαγειρική σόδα. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένετε, τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Στη συνέχεια ρίχνετε τις δυο κουταλιές της σούπας λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε τα κρεμμύδια και τα αφήνετε μέχρι να χρυσίσουν, ανακατεύοντάς τα συχνά για να καραμελώσουν, υπολογίστε περίπου 8 λεπτά.
  • Μόλις πάρουν ανοιχτό καστανό χρώμα, τα αφαιρείτε από τη φωτιά και τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε τα ρεβίθια, το κύμινο, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς. Τα ροδίζετε για 3 λεπτά.
  • Τα αλατοπιπερώνετε και τα βάζετε σε μπολ. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο.
  • Ανακατεύετε πολύ καλά για 2 λεπτά να πάρει το ρύζι τα αρώματα του τηγανιού και προσθέτετε το νερό και λίγο αλάτι.
  • Δυναμώνετε τη φωτιά για να έρθει το ρύζι γρήγορα σε σημείο βρασμού και να μη λασπώσει. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε αρκετά τη φωτιά, βάζετε καπάκι που να σφραγίζει το σκεύος και το αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
  • Το αποσύρετε από τη φωτιά. Σε αυτό το στάδιο το ρύζι πρέπει να έχει απορροφήσει όλο το υγρό του.
  • Βάζετε πετσέτα και καπάκι και το αφήνετε να σταθεί 5 λεπτά. Το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και το γαρνίρετε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα ρεβίθια, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια ή τα ανακατεύετε όλα μαζί.