Εσείς πιστεύετε πως έχετε πλήρη γνώση για όλα όσα καταναλώνετε; Πιο κάτω θα διαβάσετε, αρκετά αξιοπερίεργα πράγματα που πιθανόν δεν γνωρίζατε για κάποιες τροφές που καταναλώνουμε ευρέως.
Όλες...
Όλες...
οι παρακάτω τροφές θεωρούνται ασφαλείς, αλλά οι πληροφορίες θα σας δώσουν σίγουρα έξτρα τροφή για… σκέψη.
Οι μέλισσες χρησιμοποιούν το πεπτικό τους για να επεξεργαστούν το νέκταρ, το οποίο καταπίνουν και «βγάζουν» αρκετές φορές πριν το εναποθέσουν στην κερήθρα.
Μπορεί να σας ακούγεται λίγο αηδιαστικό, αλλά η διαδικασία αυτή βοηθά στην απομάκρυνση του νερού και των φυσικών μυκητών στο νέκταρ, οι οποίοι διαφορετικά θα προκαλούσαν ζύμωση στη ζάχαρη.
- Το μέλι παράγεται από νέκταρ και… εμετό μέλισσας
Οι μέλισσες χρησιμοποιούν το πεπτικό τους για να επεξεργαστούν το νέκταρ, το οποίο καταπίνουν και «βγάζουν» αρκετές φορές πριν το εναποθέσουν στην κερήθρα.
Μπορεί να σας ακούγεται λίγο αηδιαστικό, αλλά η διαδικασία αυτή βοηθά στην απομάκρυνση του νερού και των φυσικών μυκητών στο νέκταρ, οι οποίοι διαφορετικά θα προκαλούσαν ζύμωση στη ζάχαρη.
- Οι Αμερικάνοι καταναλώνουν το περισσότερο παγωτό παγκοσμίως
- Τα προϊόντα καλαμποκιού είναι σε πολύ περισσότερες τροφές απ’ όσες νομίζατε
Αυτό θα το διαπιστώσετε εύκολα κοιτώντας τις ετικέτες των προϊόντων, όπου θα βρείτε σίγουρα ένα συστατικό που να προέρχεται από καλαμπόκι –αρκεί να ξέρετε τι ψάχνετε.
Για παράδειγμα, το σιρόπι καλαμποκιού προστίθεται στα αποξηραμένα φρούτα ή τα αναψυκτικά για να τα κάνει πιο γλυκά, ενώ άλλα συστατικά, όπως το άμυλο καλαμποκιού και οι φυτικές του ίνες, δίνουν «σώμα» και τραγανή υφή, σε τροφές όπως οι τηγανητές πατάτες.
Τα nugget κοτόπουλου περιέχουν επίσης άμυλο καλαμποκιού, αλεύρι καλαμποκιού στην επικάλυψη και ίσως καλαμποκέλαιο στο τηγάνισμα, αλλά ακόμη και τα πρόσθετα lecithin, mono-, di-, κιτρικό οξύ μπορεί επίσης ναν προέρχονται από καλαμπόκι. Αν δείτε ανάμεσα στα συστατικά άμυλο, σιρόπι γλυκόζης, μαλτοδεξτρίνη, κρυσταλλική φρουκτόζη, λεκιθίνη, μαλτόζη, γαλακτικό οξύ, λυσίνη, HFCS (high-fructose corn syrup), MSG (monosodium glutamate), το πιο πιθανό είναι να προέρχονται από καλαμπόκι.
- Κάποιες τροφές εκτίθενται σε ακτινοβολία
Αυτό σημαίνει ότι κάποιες τροφές μπορεί να έχουν υποστεί ακτινοβολία μέσα στα καθιερωμένα όρια, με τις πατάτες, τα κρεμμύδια, το αλεύρι, το αλεύρι ολικής άλεσης, τα μπαχαρικά, τα αποξηραμένα μείγματα κ.ο.κ. να αποτελούν κάποιες από αυτές.
Η ακτινοβολία στις πατάτες και τα κρεμμύδια, για παράδειγμα, τα αποτρέπει από το να πετούν βλαστούς κατά την αποθήκευση, ενώ στο αλεύρι βοηθά στον έλεγχο εμφάνισης εντόμων και στα μπαχαρικά μειώνει τα μικρόβια. Οι νομοθεσίες και οδηγίες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτές που καθορίζουν τα προϊόντα που μπορούν να ακτινοβοληθούν ή όχι και το πώς γίνεται η επισήμανση, ενώ ακόμη και στα τρόφιμα που επιτρέπεται, υπάρχει ανώτατο όριο.
- Οι θερμίδες που καταναλώνουμε όταν βρισκόμαστε σε μπουφέ είναι… χιλιάδες
- Γιατί γυαλίζουν μερικά μήλα;
Τελικά αυτό το γυαλιστερό μήλο δεν είναι και τόσο ελκυστικό πλέον.