Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Πως ο αυνανισμός ενός βουλευτή έξω από σχολείο, ξεκίνησε oλόκληρο διαδικτυακό κίνημα κατά της σεξουαλικής βίας

Mία σειρά φωτογραφιών ενός πρόσφατα εκλεγμένου πολιτικού που φαίνεται να αυνανίζεται έξω από ένα γυμνάσιο στην Τυνησία έχει προκαλέσει #MeToo κίνημα μέσα στη χώρα.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια συναντήθηκαν για να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση που αντιμετώπισαν. Το... 

βίντεο του Zoheir Makhlouf, μέλους του κόμματος Qalb Tounes, δημοσιεύτηκε από μια 19χρονη φοιτήτρια τον Οκτώβριο, ισχυριζόμενη ότι ο πολιτικός την είχε παρενοχλήσει. Ο Makhlouf έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς, επιμένοντας, αντιθέτως, ότι ήθελε να ουρήσει σε ένα μπουκάλι επειδή είχε διαβήτη.

Ο εισαγγελέας έχει ξεκινήσει μια πολιτική έρευνα για το περιστατικό, αλλά ως μέλος του εθνικού κοινοβουλίου, ο Makhlouf έχει νομική ασυλία, οπότε είναι πιθανό να απαλλαχθεί από τον έλεγχο. Οι γυναίκες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο νωρίτερα αυτό το μήνα για να ζητήσουν τη διερεύνηση της υπόθεσης. Οι διαδηλωτές φορούσαν μπλουζάκια με λογότυπο #EnaZeda – που σημαίνει #MeToo στα αραβικά.

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός Aswaat Nisaa, ο οποίος μεταφράζεται ως «φωνές των γυναικών», δημιούργησε επίσης ένα ιδιωτικό σωματείο μέσω Facebook όπου οι γυναίκες μπορούν να προσέλθουν για να μοιραστούν τη δική τους εμπειρία σεξουαλικής βίας.

Τώρα έχει δημιουργηθεί μια διαδικτυακή ομάδα 40.000 μελών (που όλο και αυξάνεται) και στη σελίδα έχει παρατηρηθεί ένα κύμα μαρτυριών που περιγράφει λεπτομερώς πράξεις βιασμού, συζυγικού βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης από αστυνομικούς, στρατιωτικούς, μέσα σε πανεπιστημιακούς κύκλους, ανάμεσα σε μέλη μιας οικογένειας και τον Τύπο, με μερικούς άνδρες να δημοσιεύουν επίσης για τις δικές τους πράξεις κακοποίησης.

Η Τυνησία θεωρείται αυστηρός υπερασπιστής της ισότητας των φύλων στον αραβικό κόσμο, μετά τη θέσπιση νομοθεσίας το 2017, που εγγυάται την προστασία των γυναικών που επιθυμούν να αναφέρουν τη βία λόγω φύλου. Το στίγμα γύρω από τη σεξουαλική κακοποίηση εξακολουθεί να υπάρχει μέσα στην κοινωνία, ωστόσο, μια έρευνα του 2017 διαπιστώνει ότι στο 97% των περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, το θύμα είτε δεν αναφέρει το έγκλημα είτε ο κατηγορούμενος δράστης αποφεύγει την τιμωρία εντελώς.

Μιλώντας στο Guardian, η Dima Dabbous, διευθύντρια του Equality Now της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που στοχεύει στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, δήλωσε: «Το διεθνές κίνημα #MeToo δεν είχε λάβει -μέχρι τώρα -χώρα στην αραβική περιοχή ούτε ώθησε παρόμοιες γυναίκες και κορίτσια να μιλήσουν προς τα έξω για την κατάσταση, και αυτό είναι για πολλούς πολιτιστικούς, νομικούς και πολιτικούς λόγους ».

Συνέχισε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που τελικά βλέπουμε μια οργανωμένη προσπάθεια στην Τυνησία από πολλά θύματα για να μιλήσουν γι’ αυτό το φαινόμενο που απευθύνεται σε γυναίκες και κορίτσια, ειδικά στις πιο ευάλωτες ομάδες – τους νέους, τους φοιτητές και τους χαμηλόμισθους».
marieclaire.gr