Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Σοκ για τη Ρωσία: Τιμωρία τεσσάρων ετών από τη WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-ντόπινγκ)


Το δικαίωμα της Ρωσίας να συμμετέχει ή να φιλοξενεί διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις ανακάλεσε για τέσσερα χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-ντόπινγκ (WADA). 
Η εκτελεστική επιτροπή του... 
 




Παγκόσμιου Οργανισμού για την καταπολέμηση του ντόπινγκ (WADA) αποφάσισε να ανακαλέσει το δικαίωμα της Ρωσίας να φιλοξενήσει μεγάλα αθλητικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων πρωταθλημάτων και των Ολυμπιακών Αγώνων, για τέσσερα χρόνια.
Ομοίως, η Ρωσία χάνει το δικαίωμά της να συμμετέχει σε τέτοιες αθλητικές διοργανώσεις.
 Η εκτελεστική επιτροπή της WADA έκρινε ότι ο ρωσικός οργανισμός αντι-ντόπινγκ δεν είναι σύμφωνος με τον κώδικα αντι-ντόπινγκ. 
Η Επιτροπής Συμμόρφωσης είχε εισηγηθεί την τιμωρία της Ρωσίας, επικαλούμενη ότι είχαν παραποιηθεί δεδομένα από εξετάσεις Ρώσων αθλητών σε εργαστήριο στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντας τον ρωσικό οργανισμό αντι-ντόπινγκ (RUSADA) ως «μη συμβατό» με τον κώδικα αντί-ντόπινγκ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. 
Πάντως, η Επιτροπή παραδέχτηκε πως ο ρωσικός οργανισμός, που αναδιοργανώθηκε μετά τις κατηγορίες για ντόπινγκ που του αποδόθηκαν το 2018 κι είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Πιονγκτσάνγκ, δεν παραβίασε κάποιον κανονισμό. 
Επιλέον η ρωσική υπηρεσία έχει 21 μέρες διορία να αποδεχτεί την απόφαση ή να προσφύγει στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS). 
Με βάση την απόφαση που έχει ληφθεί, η συμμετοχή της Ρωσίας σε μεγάλες διοργανώσεις όπως το Euro 2020 (όπου φιλοξενεί και όμιλο στην Αγία Πετρούπολη), το Μουντιάλ του 2022, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 ή το προσεχές Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ τίθεται σε κίνδυνο.