Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

2,7 χιλιόμετρα θα είναι ο πλωτός φράκτης που στήνει στο Αιγαίο η Ελλάδα για τους λαθρομετανάστες


Την προμήθεια πλωτών φραγμάτων για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προκήρυξε με διαγωνισμό το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Όπως... 

 
 
 
 
αναφέρεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος πρόκειται για «πλωτό προστατευτικό σύστημα 2.700 μέτρων το οποίο θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής / προσφυγικής ροής, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών».

Το εν λόγω φράγμα θα έχει ύψος 50 εκατοστών και εγκατεστημένους δυνατούς φακούς.

Ο διαγωνισμός, που ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου, ολοκληρώθηκε με διαδικασίες εξπρές στις 29 Ιανουαρίου και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η ανάδοχος εταιρεία.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θεωρεί πως απαντά στο σοβαρό και πολύπλευρο προσφυγικό ζήτημα.

Πέραν όμως της αμφισβητούμενης από άποψη αποτελεσματικότητας επιλογής, πέραν του ότι τέτοιες κινήσεις δεν αναγνωρίζουν την ανθρωπιστική διάσταση της προσφυγικής τραγωδίας, αλλά μετατρέπουν τη διαχείριση της σε ένα αρρωστημένο παιχνίδι «γάτας» και «ποντικού», είναι αστείο αν συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος του φράγματος και το συνδέσει με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς πως αυτό θα μπορεί να σταματήσει τις προσφυγικές ροές.

Πέτσας: Θα δοκιμάσουμε το πλωτό φράγμα σε σημεία του Αιγαίου – Στόχος οι 10.000 επιστροφές μεταναστών

Για την συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη στην Γαλλία, το μεταναστευτικό και τις τουρκικές προκλήσεις, μίλησε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.

Σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 πως υπάρχει συμφωνία για το μεταναστευτικό και σημείωσε ότι οδεύουμε προς αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου 3.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία και για τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ αναφέρθηκε και στην Στρατηγική συνεργασία με την Γαλλία στον αμυντικό τομέα.

Για το Μεταναστευτικό ο κ. Πέτσας ανέφερε πως η κυβέρνηση εξετάζει να ενισχύσει τα σύνορα της χώρας με πλωτό φράγμα.

Όπως είπε θα δοκιμαστεί αρχικά σε κάποια σημεία, καθώς είναι δύσκολο να τοποθετηθεί πλωτό φράγμα σε όλο το Αιγαίο.

Η συγκεκριμένη ενέργεια σύμφωνα με τον κ. Πέτσα εξετάζεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των συνόρων μας.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας η κυβέρνηση προχωρά τα θέματα επιτάχυνσης του ασύλου και τις επιστροφές.

Κάθε Παρασκευή θα έχουμε επιστροφές είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι οι 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020.

Αναφερόμενος στις δομές τόνισε ότι θα δημιουργηθούν κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοικτές.

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι εμείς φυλάμε τα σύνορά μας», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ακόμα, ο κ. Πέτσας μετά τα σχόλια για την απουσία του Αντώνη Σαμαρά από την ψηφοφορία στην Βουλή ξεκαθάρισε ότι «ποτέ δεν ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον Αντώνη Σαμαρά, δεν υπήρχε πρόβλημα με την απουσία του, εφόσον επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους ο πρώην πρωθυπουργός.