Η τοπογραφία κερατοειδούς είναι μια ειδική εξέταση με την οποία μπορούμε να πάρουμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την καμπυλότητα του κερατοειδούς χιτώνα.
Σε...
Σε...
έναν τοπογραφικό χάρτη αναπαρίσταται χρωματικά η κατανομή της διαθλαστικής ισχύος στην κερατοειδική επιφάνεια. Οι διαφορετικοί χρωματισμοί σε μια τοπογραφία κερατοειδούς απεικονίζουν τις περιοχές με την υψηλότερη ή τη μικρότερη διαθλαστική δύναμη. Η κλίμακα των χρωμάτων βοηθά επίσης στο να συγκρίνουμε διαφορετικούς οφθαλμούς αλλά και μεταβολές στον ίδιο οφθαλμό.
Πληροφορίες λοιπόν όπως η καμπυλότητα και η κυρτότητα κερατοειδούς, η κερατομετρία, η μέτρηση/ απεικόνιση της πρόσθιας & οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς, η παχυμετρία, ο υψομετρικός χάρτης (με κλίμακα χρωμάτων), η προσομοίωση οπτικής οξύτητας, η μέτρηση μεγέθους κόρης (pupil diameter), η διαθλαστική ισχύς, ακόμα και παράμετροι για κερατόκωνο είναι απαραίτητες για κάθε οφθαλμίατρο.
Ο πιο συνήθης λόγος που χρησιμοποιούμε την τοπογραφία κερατοειδούς είναι στην εξέταση για κερατόκωνο. Οι έγχρωμοι τοπογραφικοί χάρτες στην πραγματικότητα προσδιορίζουν τη θέση, το μέγεθος και την καμπυλότητα του κώνου.
πηγη:lenshop.gr
πηγη:lenshop.gr