Παραδοσιακή συνταγή
Υλικά
- 1 συσκευασία (500 γρ.) φασόλια γίγαντες
- 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 1 κύβο για όσπρια
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε φετάκια
- 2 κόκκινες + 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
- 1 συσκευασία (250 ml) συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 1 κουταλάκι ντοματοπελτέ
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 2 ½ φλ. ζεστό νερό
- 2 κουταλάκια αλάτι
- πιπέρι
- Το προηγούμενο βράδυ, βάζετε τους γίγαντες σε μια κατσαρόλα με 6 φλ. κρύο νερό και τα αφήνετε να κοχλάσουν για 10 λεπτά.
- Στη συνέχεια, τα αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε 2 φλ. κρύο νερό. Τα αφήνετε να μουλιάσουν σκεπασμένα ολόκληρο το βράδυ.
- Την επομένη, τα στραγγίζετε και τα βάζετε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας νερό μέχρι να τα σκεπάσει και το ζωμό. Βράζετε για περίπου 40΄.
- Κατόπιν, τα σουρώνετε και τα βάζετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
- Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτετε τις πιπεριές και σοτάρετε για άλλα 5΄.
- Ρίχνετε το χυμό ντομάτας, το ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε.
- Αφήνετε να βράσουν για 10΄ μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα. Ρίχνετε τη σάλτσα πάνω από τα φασόλια και προσθέτετε τα 2 ½ φλιτζάνια νερό.
- Σκεπάζετε το σκεύος και το βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε τα φασόλια στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.