Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Χρώμα ματιών: Αλήθειες και μύθοι. H ενημέρωση σας από τα Οπτικά Ανδρεάδη


Από τα πολύ παλιά χρόνια υπήρχαν διάφορες θεωρίες για τα χρώματα των ματιών και ποια είναι η αιτία που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Φυσικά καμία δεν είχε επιστημονική βάση.

Η... 
 
 
 
 
 
γενετική του πώς κληρονομούνται τα χρώματα των ματιών αποδεικνύεται πολύ πιο πολύπλοκη από ό, τι κάποτε θεωρήθηκε.


Δεν μπορούμε απλά προσδιορίζοντας τα χρώματα των ματιών των παππούδων και των γονέων να υπολογίσουμε τις πιθανότητες για το ποιο χρώμα θα έχουν τα μάτια του παιδιού τους. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να ανήκετε σε μια οικογένεια με πολλές γενιές καφέ οφθαλμών και να καταλήξετε με πράσινα ή μπλε μάτια.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, είναι επίσης δυνατό με δύο γονείς με μπλε μάτια να κάνουν παιδί με καφέ μάτια.
 


Τα χρώματα των ματιών εξαρτώνται από την ποσότητα χρωστικής (μελανίνη) που βρίσκεται στην ίριδα και από τον τρόπο με τον οποίο διανέμεται. Τα ανοικτά γκρι-μπλε μάτια περιέχουν πολύ λιγότερη χρωστική ουσία από τα εξαιρετικά σκούρα καστανά μάτια.

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται ακόμη και με μάτια δύο διαφορετικών χρωμάτων, μια κατάσταση γνωστή ως ετεροχρωμία.

Τα ποσοστά του χρώματος των ματιών ποικίλλουν ανάλογα με τον πληθυσμό που μελετάται. Για παράδειγμα, το ποσοστό των σκούρων καφέ μάτια που βρέθηκαν στους ασιατικούς και αφρικανούς πληθυσμούς είναι πολύ υψηλότερο από ό, τι στους ευρωπαίους πληθυσμούς.
 


Οι επιστήμονες θεωρούν ότι κάποια μέρα, το μπλε χρώμα ματιών μπορεί να είναι πολύ πιο σπάνια από ότι είναι σήμερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις μέρες μας, μέσα στο κλίμα παγκοσμιοποίησης, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι ζευγαρώνουν με άτομα διαφορετικής κουλτούρας. Έτσι, όταν ένα πρόσωπο με καφέ μάτια παντρεύεται κάποιον με μπλε μάτια, οι απόγονοι είναι πιο πιθανό να κληρονομήσουν τα πιο κυρίαρχα καστανά μάτια.